Disse 11 styrer norsk arbeidsliv fra Stortinget
Fremskrittspartiets Erlend Wiborg vil endre arbeidsmiljøloven. Arbei derpartiets Hadia Tajik vil også endre loven, men motsatt vei. De neste fire årene skal de fra Stortingets arbeids- og sosialkomité avgjøre spillereglene for norsk arbeidsliv.
KOMITÉLEDER: I fire år skal Erlend Wiborg fra Moss lede arbeids- og sosialkomitéen.
Sissel M. Rasmussen
torgny@lomedia.no
sissel@lomedia.no
Erlend Wiborg (Frp) ønsker å myke opp arbeidsmiljøloven på to punkter. Han ønsker at det skal være enklere å ansette folk midlertidig, og at det skal bli lettere å jobbe mye en uke og mindre neste uke. Grunnen til at en skal høre nøye etter når Wiborg snakker om disse sakene, er at han er komité-leder, leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, komitéen som behandler alle endringer i arbeidsmiljøloven.
• Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor
Siste brikke på plass
– Hva blir den viktigste saken for denne komitéen i den kommende stortingsperioden?
– Offentlig tjenestepensjon, svarer Wiborg uten å nøle.
– Dette er den siste brikken i pensjonsreformen som ikke er på plass.
Det er et nytt storting og sammensetningen av komitéene har endret seg. I arbeids- og sosialkomitéen er det bare tre representanter igjen fra forrige periode. Lise Christoffersen fra Arbeiderpartiet og Senterpartiets Per Olav Lundteigen er klare for sin tredje periode. Wiborg er klar for sin andre. I forrige periode var han nestleder i komitéen. Nå har han rykket opp.
En av de nye er Hadia Tajik. Hun er nestleder i Arbeiderpartiet og nestleder i arbeids- og sosialkomitéen. Med seg har hun et garvet lag. Lise Christoffersen, Arild Grande og Svein Roald Hansen har til sammen 40 års erfaring som stortingsrepresentanter.
Flere i arbeid
– Det viktigste for oss er å få flere i arbeid og at det skal være et trygt og godt arbeidsliv, sier Tajik.
– Hva blir de viktigste sakene?
– Vi må få på plass en aktivitets- og jobbreform for unge uføre. Det har vært en eksplosiv vekst de siste ti årene. Dessuten må vi få ordnet spørsmålet om midlertidige ansettelser, og ikke minst bemanningsbyråer. Vi vet det er mye innleie innenfor bygg- og anlegg, men nå ser vi at det sprer seg til andre bransjer som helse- og omsorgsbransjen, sier Tajik. Hun understreker at utviklingen av politikken skal skje i tett samarbeid med LO.
Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti har flertall på Stortinget, men i arbeids- og sosialkomiteen er det rødgrønt flertall. Av de 11 representantene er det fire fra Arbeiderpartiet, én fra Senterpartiet og én fra SV.
Det er fire partier som ikke er representert i komitéen. Venstre, Kristelig Folkeparti, Rødt og Miljøpartiet de grønne (MDG) har så få representanter at de ikke kan ha en representant i alle Stortingets fagkomitéer.
Riktig analyse
Kristelig Folkeparti kommer til å spille en rolle for arbeids- og sosialkomitéen selv om de ikke sitter der. MDG og Rødt er nesten alltid enige med Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet. Venstre velger konsekvent motsatt side. Kristelig Folkeparti lander i noen spørsmål hos regjeringa, i andre spørsmål sammen med opposisjonen. Partiets stemmer kan avgjøre flertallet ikke minst i arbeidslivsspørsmål.
– Det er en riktig analyse, sier Tadjik og legger til at det kan være krevende å diskutere disse sakene med representanter som ikke sitter i komitéen og jobber med disse sakene til daglig.
• Følg oss på Facebook
Her er Arbeids- og sosialkomiteen
Leder Erlend Wiborg, Fremskrittspartiet, er fra Moss. Han ble valgt inn på Stortinget i 2013. Han var varaordfører fra 2011 til han begynte på Stortinget. Siden 2007 har han vært heltidspolitiker. Før det var han salgssjef i Kundeformidling Norge.
Første nestleder Hadia Tajik, Arbeiderpartiet, er fra Strand i Rogaland. Hun er nestleder i partiet og var kulturminister fra 2012 til 2013, og er den eneste i komitéen med statsråderfaring. Hun har vært politisk rådgiver under Bjarne Håkon Hansen og Dag Terje Andersen da de var arbeidsministre. Hun er utdannet journalist og har erfaring fra Aftenposten, Dagbladet, VG og Stavanger Aftenblad.
Andre nestleder Heidi Nordby Lunde, Høyre, født 1973, er fra Oslo. Hun ble først kjent som bloggeren VamPus og er nå inne i sin andre periode på Stortinget. Yrkeserfaring er fra databransjen og fra media og informasjon. Hun har blant annet jobbet for nettstedet ABCNyheter. Hennes politiske karriere startet i Fremskrittspartiets Ungdom, men ved partisplittelsen på Bolkesjø i 1994 meldte hun seg ut.
Lise Christoffersen, Arbeiderpartiet, født 1955, er fra Drammen. Hun har møtt på Stortinget siden 2005. Hun er utdannet statsviter og har arbeidet i forskjellige rådgivingsselskaper. Fra 1995 til 2003 var hun ordfører i Drammen. Siden 2003 har hun vært styremedlem i Strømsgodset Toppfotball.
Arild Grande, Arbeiderpartiet, født 1978 i Trondheim, har møtt på Stortinget siden 2009. Han er utdannet kirkemusiker og jobbet som organist i Orkdal i fem år fra 2000.
Margret Hagerup, Høyre, født i 1980 i Time i Rogaland, ble valgt som 11. representant fra Rogaland ved høstens valg. Hun har vært butikksjef i Rimi, har en mastergrad i endringsledelse og har hatt forskjellige roller i ASKO. Nå har hun permisjon fra jobben som HR-leder i ASKO Rogaland.
Medlem Svein Roald Hansen, Arbeiderpartiet er fra Fredrikstad. Han har møtt på Stortinget siden 2001. Han arbeidet som journalist og redaktør fram til 1992. Hansen har vært ordfører i Fredrikstad og politisk rådgiver og statssekretær ved Statsministerens kontor med Gro Harlem Brundtland som sjef. Han er markert EU-tilhenger og har vært leder av Europa-bevegelsen
Solfrid Lerbrekk, SV er født i 1990. De siste fire årene har hun vært LOs ungdomssekretær i Rogaland. Hun har vært tillitsvalgt i Industri Energi og har jobbet som NDT-kontrollør. Før det jobbet hun som avløser. Hun har ingen politisk karriere.
Per Olaf Lundteigen, Senterpartiet, ble valgt inn på Stortinget første gang i 1993. Han ble ikke gjenvalgt i 1997, men siden 2005 har han møtt fast. De siste fem årene har han vært medlem av arbeids- og sosialkomitéen. Lundteigen har egen gård i Øvre Eiker i Buskerud og er utdannet agronom fra landbrukshøyskolen. Lundteigen er en av Stortingets mest markante EU- og EØS-motstandere.
Kristian Tonning Riise, Høyre, født i 1988, kommer fra Ilseng i Stange i Hedmark, og er nyvalgt representatn. Riise har vært leder i Unge Høyre siden 2014. Hans yrkeserfaring har vært som prosjektmedarbeider i tankesmia Civita i litt over to og et halvt år.
Atle Simonsen, Fremskrittspartiet er født i 1988 i Sola kommune. Han er valgt som 1.vararepresentant fra Rogaland. Simonsen møter på Stortinget så lenge Solveig Horne er statsråd. Han har vært formann i Fremskrittspartiets ungdom fra 2012 til 2014, og har en bachelorgrad i økonomi. I 2012 vant han Fremskrittspartiets elitekurs. Siden 2007 har han vært medlem av Stavanger bystyre.