JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
- Mørketallene for vold og trusler mot bussjåfører er nok store, sier bussjåfør og bransjerådsleder for buss i Transportarbeiderforbundet, Per Ole Melgård.

- Mørketallene for vold og trusler mot bussjåfører er nok store, sier bussjåfør og bransjerådsleder for buss i Transportarbeiderforbundet, Per Ole Melgård.

Martin Guttormsen Slørdal

Sjåfører frykter truende passasjerer: – Mørketallene er nok store, innrømmer forbundet

En ny FAFO-rapport viser at mange LO-medlemmer synes det er problematisk å jobbe alene.04.05.2018
11:04
04.05.2018 11:15

res@lomedia.no

lene.svenning@lomedia.no

I Fafo-rapporten kommer det fram at mange arbeidstakere jobber alene i større eller mindre grad av arbeidstida si. Det opplever mange som problematisk. Det er vanskelig å få tatt nødvendige pauser til å gå på do eller spist, mange savner kolleger, og en del er redde for vold eller trusler fra kunder og brukere.

Redde på jobben

En del er redde for å bli utsatt for vold eller trusler fra kunder og brukere når de jobber alene. 20 prosent av NTF-medlemmene er helt eller delvis enige i påstanden om at de ofte er redd for å bli utsatt for vold eller trusler.

Et NTF-medlem beskriver det slik:

«Passasjerer og andre trafikanter som er truende muntlig og fysisk. Jeg er redd for ran og å være alene hvis det oppstår en ulykke.»

I de andre forbundene ligger andelen som sier de ofte er redde for vold eller trusler fra kunder eller brukere når de jobber alene på fra én (IndustriEnergi) til 26 prosent (Jernbaneforbundet).

Vanskelig å få gått på do

Undersøkelsen viser at utfordringene ved å jobbe alene handler om at de ansatte synes det er vanskelig å få tatt pauser til å gå på toalettet.

44 prosent av NTFs medlemmer er helt eller delvis enig i at det er vanskelig å ta slike nødvendige pauser når man jobber alene. En som trolig er bussjåfør av de som svarer på undersøkelsen forteller om sin opplevelse av situasjonen:

«Tragisk at det på enkelte ruter ikke er toalett tilgjengelig før etter 4,5 timer.»

Blant de andre forbundene som er med i undersøkelsen er andelen som synes det er vanskelig å finne anledning til å gå på toalettet mellom 29 prosent (IndustriEnergi) til 53 prosent (Handel og Kontor)

Taxi-sjåfør Sissel Merete var på do – ble utestengt og mistet 10.000 kroner

Ikke tid til matpause

Å få spist i løpet av arbeidsdagen er også vanskelig for mange. Blant NTF-medlemmene svarer 29 prosent at de er helt eller delvis enig i at det er vanskelig å få tid til å spise i løpet av arbeidsdagen. For tre av de fire resterende forbundene ligger andelen på rett over 30 prosent, mens HK-medlemmene ligger langt over med 47 prosent.

– Sees på som normalt

Per Ole Melgård, nyvalgt leder for bransjerådet for buss i Norsk Transportarbeiderforbund, sier til Transportarbeideren at det er liten tvil om at vold og trusler forekommer i hans bransje.

– Vi får ikke så mange tilbakemeldinger på dette, men mørketallene er nok store. Mitt inntrykk er at sjåførene tenker at dette er "normalen" og at de holder igjen på følelsene sine, sier Melgård.

Vil ikke "lukkes inne"

Han mener uansett at undersøkelsen må tas alvorlig.

– Dette er et varsko, og det er alvorlig at så mange er redde. Vi bør gå inn i tallene for å finne ut i hvilke områder dette er problemer. Selv tror jeg at i områder der bussjåførene også er billettører og må stoppe de som vil snike, at man vil oppleve flere konfrontasjoner enn der man bare åpner dørene og slipper passasjerene inn, sier han, og viser til at de alvorligste episodene har skjedd på ekspressbussene.

– Likevel er inntrykket mitt at sjåførene ikke ønsker å bli lukket inne i en "boks" slik man har på bussene i for eksempel London. Vi ønsker en naturlig kontakt med passasjerene, mens for eksempel på nattbusser i storbyene bør man kanskje se på tiltak som vektere som utfører billettkontroll eller å skille sjåføren fysisk fra passasjeren, siden problemet med vold og trusler kan skje oftere på den type ruter, sier han.

Tid til dobesøk verre

Melgård legger imidlertid til at muligheten bussjåførene har til å gå på do og ta pause er gjennomgående et mye større problem for medlemmene på buss enn vold og trusler.
– Selv om vi har fått inn i tariffen at man skal ha pause for personlige behov gir mange bedrifter rett og slett blaffen i dette, sier Per Ole Melgård.

Jobbet alene på bensinstasjon: Silje ble ranet på nattevakt

Fem forbund

Medlemmer i fem LO-forbund har deltatt i Fafo-undersøkelsen; Handel og Kontor, Norsk Transportarbeiderforbund, Fagforbundet, Industri Energi og Norsk Jernbaneforbund. Alle disse forbundene har medlemmer som jobber alene. Fafo har undersøkt utfordringer knyttet til helse- miljø- og sikkerhet (HMS) ved alenearbeid. Gjennom en nettbasert undersøkelse har medlemmer i de fem forbundene svart på hvordan de vurderer HMS-utfordringene ved å jobbe alene, og hvordan de oppfatter at arbeidsgiveren følger opp dette.

Størst andel i Transport

Totalt svarte 5140 medlemmer i de fem forbundene, og 62 prosent av dem krysset av for at de jobber alene i en fjerdedel av arbeidstida eller mer. 27 prosent av disse jobber alene nesten hele tida. I Transportarbeiderforbundet er tallene enda høyere. Der oppgir 54 prosent av de 921 som svarte at de jobber alene nesten hele tiden. Det er nøyaktig dobbelt så mange som andelen i Jernbaneforbundet. Deretter følger Fagforbundet med 26 prosent, Handel og Kontor 14 prosent og IndustriEnergi med 13 prosent.

Tar vi med også de som jobber alene minst en fjerdedel av tiden blant NTF sine medlemmer, gjelder det nesten åtte av ti medlemmer (79 prosent).

Over halvparten er sjåfører

Av de som har svart fra NTF er det ikke overraskende at mer enn halvparten er sitter bak rattet, enten på en lastebil, en buss eller i en drosje. Deretter følger grossist/spedisjon med nesten 20 prosent, mens de resterende bransjene utgjør mindre enn ti prosent.

Av NTF-medlemmene som jobber alene i minst en fjerdedel av tiden, svarer nesten hver femte at de jobber enten kveld eller natt, mens 36 prosent sier jobben varierer mellom dag, kveld og natt.

I tillegg oppgir 39 prosent av NTF-medlemmene i undersøkelsen at det er vanskelig eller svært vanskelig å tilkalle en kollega for å få hjelp eller bistand når man jobber alene. Sju av ti svarer at de har liten innflytelse på om de må jobbe alene eller om de kan jobbe sammen med andre. Den samme andelen oppgir også at andelen alenearbeid er på samme nivå som for to år siden, mens 14 prosent sier det har blitt mer alenearbeid og fire prosent mindre.

Savner kolleger

Mange av de som har deltatt i undersøkelsen savner kontakt med kollegaer. Det gjelder 53 prosent av HK-medlemmene og 51 prosent av Fagforbundets medlemmer. De andre ligger mellom 40 og 50 prosent, deriblant NTF med 40 prosent. Her sier også 19 prosent av Transportarbeiderne at de er helt eller delvis uenig i at de ønsker mer kontakt med kolleger på jobb. Det er sammen med Jernbaneforbundet minst i undersøkelsen, men forskjellen opp til IndustriEnergi som har høyest andel (26 prosent) av de fem forbundene er ikke stor.

Liten interesse fra arbeidsgiverne

Svarene tegner også et generelt bilde av at virksomhetenes ledelse viser liten interesse for HMS-utfordinger knyttet til alenearbeid. Det kan være brudd på premissene for alenearbeid i arbeidsmiljøloven, skriver Fafo. I loven stilles det visse krav om at både fysiske og psykososiale risikofaktorer ved alenearbeid skal vurderes.

– Vi kan forlange, som arbeidsmiljøloven gjør, at arbeidsgiverne, i samarbeid med tillitsvalgte, verneombud og de ansatte, arbeider systematisk for å forebygge og redusere risikoen ved alenearbeid, sier LOs andre nestleder Roger Haga Heimli i en kommentar til rapporten.

Ansatte rekker ikke å gå på do eller spise når de jobber alene, viser Fafo-rapport

04.05.2018
11:04
04.05.2018 11:15Mest lest

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Tormod Ytrehus

Oksana ba om svar fra Støre: – Jeg tror ikke dere forstår hvor tøft vi har det

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

Leif Martin Kirknes

Butikkansatte jubler over lovendring: Nå skal heltid være normen

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

Knut Viggen

Elektriker-sjef Glenn fikk nok. Nå har Ap-mannen skiftet side

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting,  administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting, administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

www.dfat.gov.au /House of Commons (Pa Photos / NTB)/ Wikimedia Commons

Dette er verdens verste sjef. Se kåringen

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

NTB/Ole Berg-Rusten, Torstein Bøe

Raser over Frp-kutt: – Et målrettet angrep mot de som har minst

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

Sissel M. Rasmussen

Cosmin ble utvist av landet etter han tok en søppelsekk. Så vant han i Høyesterett

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Jan-Erik Østlie

Nav avviser Høyres påstand om arbeidsavklaringspenger

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

Håvard Sæbø

Støtte til strømsparing går til de rikeste

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik ville Høyre og Frp styrt Norge. Se hva de bruker pengene på

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Colourbox

Du kan få baksmell hvis sjefen ikke betaler riktig skatt for deg. Dette må du sjekke

Ole Palmstrøm

FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

Ole Palmstrøm

Voldshendelse på LO-konferanse er politianmeldt

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Sissel M. Rasmussen

Kutt i tannhelsa: – Høyre gjør hullet i velferden enda større

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

Ole Palmstrøm

Tillitsvalgte bekymret for Aps utvikling

Kommentar

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Ole Palmstrøm

«Litt mer ydmykhet hadde nok vært på sin plass, Støre»

Per Flakstad

Anngunn prøvde å skjule at hun var syk. Helt til naboen trodde hun hadde forlatt mann og barn

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

Martin Guttormsen Slørdal

Nå kommer lovendringen som styrker ansattes rett til heltidsstillinger

Kommentar

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

«Frp tar fra framtidige pensjonister»

I sommer blei hundrevis av SAS-flygninger innstilt midt i sommerferien på grunn av streik.

I sommer blei hundrevis av SAS-flygninger innstilt midt i sommerferien på grunn av streik.

Beate Oma Dahle / NTB

Prøver å unngå julestreik i SAS: – Vi godtar ikke å gå ned i lønn nok en gang

Kommentar

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Colourbox

«For hvert år som går blir det bare verre og verre å være rik i Norge»


Flere saker