ENGASJERT: Postbud Erik Persson vil vekke svenskene i valgkampen.
Nina Hanssen
Slik skal svensk fagbevegelse vekke velgerne før valget i september
«Vem f*n bryr seg?» heter kampanjen de seks svenske forbundene i 6F står bak. Valgkampkoordinator Erik Persson (32) i Seko håper at kampanjen på nett og sosiale medier kan vekke svenskene før valget i september.
SVERIGE: Erik Persson er opprinnelig postbud i Post Nord, men fra mai i år har han koordinert valgkampen for Seko som organiserer 110.000 medlemmer innenfor bransjer som sivil, energi, forsvar, post, sjøfolk, tele, kommunikasjon, kriminalomsorgen samt vei og bane.
– Et av de viktigste grepene vi gjør nå er at vi sammen med våre samarbeidspartene Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund og Målarna i 6F har laget «Vem f*n bryr sig?»-kampanjen, forteller han.
6F har til sammen 300.000 medlemmer så det er en viktig velgergruppe som Persson mener bør lytte til.
– Dette er egentlig en opplysningskampanjen rettet mot våre medlemmer i 6F, men vi håper selvsagt at flere går inn på vår kampanjeside og svarer på spørsmål om arbeidsliv, sier han.
• Les også: Svensk kriminalomsorg i krise
Vil vekke folk
Ifølge Persson kan alt skje i det kommende valget, men det han frykter mest er at den svenske modellen står for fall.
– Det er en vanskelig situasjon nå der Sverigesdemokratene står sterkt og der partiet sammen med Moderatene faktisk lover velgerne at den svenske modellen med ansettelsestrygghet, velferdsfinansiering og organisering skal rives ned. De ønsker enda mer privatisering og liberalisering i alle sektor, sukker han.
FAGLIG VALGKAMP: Erik Persson og kommunikasjonsmedarbeider Erik Sandberg i SEKO er klar for intens valgkamp.
Nina Hanssen
Persson håper at ikke velgerne lar seg lokke og at de har sett hva en borgerlig regjering kan gjøre under Reinfeldt-perioden. Men han ser også at det er en splittelse i den høyre fløyen og at ikke alle partiene synes det er stuerent å samarbeider med Sverigesdemokratene.
– Det virker som det er en splittelse i den borgerlige fløyen nå og slik det ser ut nå kan man få 1-3 færre politiske partier i Riksdagen.
Det er spennende å se hva som blir utfallet, sier han. Selv stiller han som sosialdemokratisk kandidat i Stockholm til høsten.
Satser på mer trygghet i hverdagen
Persson sier at både LO og 6F har som hovedbudskap i sin valgkamp at de ønsker mer trygghet for alle i arbeidslivet.
– Det er jo slik at alle forbund har ulike preferanser for hvilke saker som er viktigst. Men det er en del grunnleggende politiske saker vi er opptatt av. Det er dette kampanjen 6F prøver å få frem, sier han.
Nemlig at folk får gode lønns og arbeidsvilkår. Han sier at 6F har 9 krav som de har spurt politiske partier om. Når folk går inn på hjemmesiden kan man se hva partiene svarer på hva de mener om dette spørsmålet.
– 6F har ikke som LO sentralt et formelt samarbeid med sosialdemokratene, men gjennom nettsiden viser vi hva partiene mener om viktige spørsmål vi er opptatt av, sier han.
• Skrudde av mikrofonen da svensk LO-sekretær tok opp Palestina-saken: – Jeg opplevde det som sensur
Skaper nysgjerrighet
Persson sier at kampanjens tittel allerede har vekket litt nysgjerrighet både fra folk og medier.
– Vi ville ikke bruke banneord så vi skrev F*N, men dette får folk til å våkne. Ofte er samfunnsdebatten før valg fjernt fra våre medlemmers hverdag så vi ønsket å vise dem hva partiene mener om nære spørsmål, sier han.
Av spørsmål som blir stilt er: Hvem bryr seg om den svenske modellen, om trygge arbeidsansettelser, om sosial dumping, om jernbanen, om gevinst i velferden, om fradrag i fagforeningskontingenten og flere spørsmål.
Selv er Persson spent på utfallet av høstens valg. Han skal jobbe med valget fram til slutten av september da han skal tilbake som tillitsvalgt i SEKO.
– Jeg er valgt til nestleder Seko Stockholm fram til 2019 og håper jeg også får noen politiske oppdrag etter valget, sier han.
Persson har siden han ble engasjert vært opptatt av ungdommers saker, verving og synes det er meningsfylt å jobbe med viktige saker i valget.
• Svenske sosialdemokrater sliter foran valget
• Svensk LO tar lærdom av den norske valgkampen
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
Adjunkt Hilde Monica Jørgensen ved Ytteren skole i Rana forteller hvordan inspeksjonstid og tilsyn med elever spiser opp tid til andre viktige oppgaver for lærere. Jørgensen er også hovedtillitsvalgt for grunnskole i Skolenes landsforbund Nordland.
Privat