Sp ofrer politikk for posisjoner, sier Ap om mulig sidebytte i Trøndelag
Arbeiderpartiet i Trøndelag anklager Senterpartiet for å ofre politikk for posisjoner når de vurderer samarbeid med høyresiden i fylket.
Nestleder Ola Borten Moe i Senterpartiet.
CC BY 2.0 Senterpartiet
– Jeg merker meg at Ola Borten Moe er villig til å ofre politikken for posisjoner, sier fungerende fylkesleder Per Olav Hopsø til Klassekampen.
Han reagerer på Sp-nestleder Ola Borten Moes uttalelse til avisen fredag:
– Det viktigste for Senterpartiet i Trøndelag er å få fylkesordføreren, ikke hvem de samarbeider med, sa Moe, og la til at Sp vurderer samarbeid med høyresiden for å oppnå posisjoner og makt.
• Senterpartiet vurderer å bytte side i Trøndelag
Ap: – Valgresultatet avgjør
I nye Trøndelag fylkesting styrer Sp og Ap sammen med KrF, SV og Miljøpartiet De Grønne. Her er det Aps Tore O. Sandvik som er fylkesordfører.
Hopsø sier de er bekymret over signalene Sp nå sender og vektlegger at Ap ønsker å fortsette samarbeidet med partiet fram mot valget.
– Vi har samarbeidet helt siden det rødgrønne prosjektet. Vi må finne tilbake til hva som gjorde at vi fikk til det. Vi må få til en politikk til det beste for Trøndelag, og som gjør oss i stand til å ta regjeringsmakta i 2021.
Hopsø er imidlertid ikke åpen for å gi Sp det de ønsker. Han sier valgresultatet vil avgjøre hvem som får fylkesordføreren.
– Vi jobber for å gjøre gode valg og beholde de posisjonene vi har. Vi har ingen fylkesordfører å gi bort.
Vedum: – Politisk gjennomslag viktigst
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum støtter sin nestleder Ola Borten Moe og viser til konstitueringen av fylkestinget i Nord-Trøndelag etter lokalvalget 2015.
– Da gikk Ap og Høyre sammen for å holde Senterpartiet utenfor. Det var selvfølgelig surt for oss. Men sånn er det i lokalpolitikken. Lokale forhold gjorde at de mente de valgte rett, uten at det dermed fikk rikspolitiske konsekvenser, sier Vedum til NTB.
– Politisk gjennomslag er alltid det viktigste. Posisjoner er ikke viktigst, men det er et middel for gjennomslag. Og da vil allianser gå på kryss og tvers i lokalpolitikken, sier Vedum.
Saker om skolestruktur, sykehjem eller andre lokale tema kan føre til allianser lokalt som ville vært utenkelig på riksplan, mener Sp-lederen.
– Et eksempel er Åmot kommune i mitt eget hjemfylke Hedmark. Der la Frp og SV grunnlaget for at Senterpartiet fikk ordføreren på bekostning av Ap. Dette er lokalpolitikk i praksis, sier Vedum.
– Ikke et rikspolitisk signal
Sp-lederen understreker at hans parti står fast på at de ønsker en regjering utgått av Ap og dem selv.
– Det er vi helt tydelige på. Men lokalvalg har ikke noe med stortingsvalg å gjøre. Så dersom vi skulle bytte side i Trøndelag etter 2019-valget, så er ikke det noe rikspolitisk signal. Å dra dette over i rikspolitikken er en overdrivelse og speiler ikke virkeligheten, mener Vedum.
Senterpartiet har ikke tallfestet noe mål om hvor mange ordførere partiet håper på ved lokalvalget 2019.
– Vi håper selvfølgelig på flere enn i dag, fordi vi vet at det gir mer innflytelse. Men vi har et mål om å stille lister i alle landets kommuner og et mål om å bli tredje største parti på landsbasis. Det trengs, særlig med den sentraliseringspolitikken som føres nå, sier Vedum.