FOR FORT: Man er knapt ferdig med én reform før det kommer en ny, sier Renathe Remes Øen, konserntillitsvalgt for Fellesorganisasjonen i Bergen kommune.
Otto von Münchow
Sparepakke for utviklingshemmede skaper uro i Bergen
Bergen kommune sparer penger ved å tynne ut bemanningen i boliger for utviklingshemmede. De ansatte er urolige, advarer konserntillitsvalgt Renathe Remes Øen.
edv@lomedia.no
Bergen kommune har det siste året smurt arbeidsstokken tynnere utover boligene for utviklingshemmede for å dekke bemanningsbehovet og spare penger.
Vernepleierne i noen av boligene har fått en ny turnus med kortere vakter enn før. Andre har fått hyppigere kveldsvakter. Mange har mistet eller fått redusert tid til overlapping under vaktskifte. De har fått mindre tid til å være med brukerne på fritidsaktiviteter.
– De ansatte har vært gjennom en tung prosess, med kutt og mange endringer. Det skaper uro og frustrasjon, sier konserntillitsvalgt for Fellesorganisasjonen i Bergen kommune, Renathe Remes Øen, til Fontene.
Den nye turnusen betyr også at det blir lite overlapp mellom vakter, mindre tid til debrief. De ansatte mister en buffer, og tjenesten blir mer sårbar, advarer Øen.
– Det betyr ikke at kvaliteten er uforsvarlig. Men kvaliteten reduseres. Det viktigste for oss er at slike endringer skjer i dialog med tillitsvalgte. Det har ikke skjedd i stor nok grad, sier Øen.
Rekruttering viktigst
Bergen har opptil 60 stillinger for vernepleiere stående ledige. Tjenesten må bemannes tilstrekkelig, krever FO.
– Nå må vi sammen med kommunen framsnakke tjenesten for å sikre nyrekruttering, sier Øen.
Øen understreker at FO også er opptatt av effektivitet i tjenestene. Men det må bli slutt på å skjære lengre inn til beinet, advarer hun.
– Vi i FO er opptatt av skjæringspunktet mellom lovens minstekrav og god kvalitet i tjenestene. Det er ikke nok at vi ikke driver uforsvarlig. Vi må også ha med oss livskvalitetsperspektivet. Nå gjelder det å bygge opp tjenestenes omdømme og fylle de mange ledige stillingene.
• Dette er lønna i over 300 yrker
For stor reform-iver
Samtidig med ny turnus har Bergen kommune innført en tillitsreform og en heltidsreform. Øen advarer mot for høyt tempo.
– Vi har sagt at etatsdirektøren må gå bredt ut og informere om turnuser på en oversiktlig måte slik at ansatte kan bli kjent med ordningene. Istedenfor spisses prosessen, og vi får flere negative tilbakemeldinger fra våre medlemmer, sier Øen.
– De oppfatter det som om de blir tvunget inn i enda en ny reform, istedenfor å se at dette er et tiltak som skaper bedre arbeidsforhold.
Øen innrømmer at 2017 har vært en vanskelig år. Det har vært en effektivisering og reform-iver som har gått på bekostning av medlemmene. Samtidig understreker hun at Bergen kommune er en profesjonell organisasjon og FO har aldri vært tettere på beslutningene som nå. Hun opplever at det er en bevegelse i positiv retning.
• Bergen kommune kvitter seg med ufrivillige deltidsjobber
– Høyt ambisjonsnivå
I februar fikk politisk ledelse i kommunen til dels skarp kritikk fra opposisjonen under en høring i bystyret.
Byråd for helse og omsorg, Rebekka Ljosland, ser i etterkant at timingen av sparetiltakene kunne ha vært bedre.
IKKE IDEELT: Byråd for helse og omsorg, Rebekka Ljosland, ser i etterkant at timingen av sparetiltakene kunne ha vært bedre.
Otto von Münchow
Ljosland peker på at kommunen har hatt et stort merforbruk som bystyret i 2015 ba om måtte bli redusert. På landsbasis er Bergen blant de storkommunene som bruker mest innen feltet. Dersom tjenestene i Bergen hadde ligget på samme nivå som for i Kristiansand, ville Bergen kommune ha kunnet spare 400 millioner kroner.
– Jeg vil si at Bergen har noen av landets beste tjenester, og det skal vi fortsatt ha. Vi har et veldig høyt ambisjonsnivå, sier Ljosland til Fontene.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Mangler boliger
Helsebyråden skryter av sine ansatte og sier at det er dem som gjør kommunens tjenester bra.
– Omstillinger er ofte krevende. Selv om de skaper utfordringer, er de nødvendige. Vi har nå vært gjennom en stor ryddejobb.
Ljosland mener at det fortsatt er et forbedringspotensial. Kommunen må blant annet lykkes med å rekruttere fagfolk, slik Øen påpeker. Den største utfordringen er likevel boliger. Målet er å bygge ett nytt bofellesskap i året i tillegg til å få til samarbeid med private aktører.
– Jeg tror 2018 blir spennende. Vi skal kvitte oss med køen til dagsentrene, bygge flere boliger og levere en viktig plan for mennesker med utviklingshemmede som kommer til å løfte feltet, sier Ljosland.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB