SSB-ansatte vil gi den nye ledelsen en sjanse
Etter noen uker helt utenom det vanlige, håper de ansatte i SSB at det snart skal bli mulig å få noen produktive arbeidsdager igjen. De tillitsvalgte setter sin lit til at en ny leder vil gi folk den nødvendige arbeidsroen.
SER FREMOVER. De ansatte i SSB håper det nå skal bli god arbeidsro, sier Arnhild Torsteinsen, leder i styret for NTL SSB Oslo.
Ole Palmstrøm
merete.jansen@lomedia.no
– Det eneste folk ønsker seg nå, er å få jobbe som normalt, sier medlemmene i NTLs styre i Statistisk sentralbyrå.
Etter at det for noen uker siden ble kjent hvem som skulle omorganiseres til nye oppgaver, har lite vært «business as usual» på den tradisjonsrike arbeidsplassen.
Mest bråk har det skapt at profilerte forskere skulle overføres til statistikkavdelingene. Men mange titalls andre ansatte har også vært direkte berørt av forslagene til effektivisering og modernisering av SSB.
• Her er de nye reglene for fleksitid i staten
Natt til mandag gikk Christine Meyer av, etter to år som administrerende direktør. Det gjorde hun etter å ha kritisert finansminister Siv Jensen i full offentlighet.
Trenger begrunnelser
Da frifagbevegelse.no snakket med styremedlemmene mandag, ventet de på at SSB-styret skulle peke ut en ny leder for byrået.
– Vi går positivt inn i dette. Vi vil så absolutt gi den nye lederen en sjanse. Men det er viktig at vi får gode, faglige begrunnelser for de valgene som tas fremover, sier de.
Ingen av dem er i tvil om at byrået trenger å moderniseres og gå fremover. Det er de innstilt på å bidra til. Bare det ikke går altfor raskt.
Styremedlemmene minner om at de tidlig kom på banen for å uttrykke skepsis mot den prosessen SSB nå var inne i.
– Men det er klart at vi må sørge for at vi leverer det som forventes av oss ute i samfunnet.
• SSB-ansatte advarte om leveringsevne og omdømmetap
Mange er preget
Akkurat nå er de ansatte fortsatt sterkt preget av alt som har skjedd de siste ukene. Aldri før har SSB fått så mye spalteplass eller tid på luften om interne forhold. Og konfliktnivået har vært svært høyt.
– Vanligvis får SSB oppmerksomhet for sin statistikk og forskning, mens de siste ukene er det bråket rundt institusjonen som har vært i sentrum. Dette er uheldig, slår Arnhild Torsteinsen fast.
Hun er leder i NTL SSB Oslo og sier at situasjonen har vært alvorlig for arbeidsmiljøet. Så alvorlig at de sist uke så seg nødt til å varsle Arbeidstilsynet.
Nå håper Torsteinsen at situasjonen roer seg betraktelig, så de ansatte igjen kan føle stolthet over å jobbe akkurat der.
– SSB har eksistert så lenge og har opparbeidet seg et veldig godt omdømme. Dette er det viktig å ta vare på!
• (06.11.17:) Forskere i SSB ser seg om etter andre jobber
• (02.11.17:) LO og NHO krever at kuttene i SSB blir stoppet
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.