Jonas Gahr Støre. ordfører i Moss, Hanne Tollerud og Willy Pedersen, som er strålende fornøyd med sykehjemmet.
Helge Rønning Birkelund
Moss tok tilbake sykehjem etter «larve-saken»:
Støre berømmer Moss for å ta tilbake sykehjemmene i kommunal regi: – Det var modig gjort
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er lite framtidsrettet å sette all eldreomsorg på anbud. Sykehjemmene bør være fellesskapets ansvar, mener han.
helge@lomedia.no
Mandag besøkte Ap-leder Jonas Gahr Støre Orkerød sykehjem på Jeløy i Moss kommune. Der har kommunen overtatt driften etter at Norlandia-kjeden drev sykehjemmet i fire år.
p
Jonas Gahr Støre mener Moss kommune nettopp har vist hvorfor det har vært riktig å ta eldreomsorgen tilbake til kommunen.
Fellesskapets ansvar
– Det er fellesskapet som skal ta ansvaret for de eldre. De som jobber her skal ha trygghet for både lønn og pensjon. Arbeiderpartiet vil ha det beste tilbudet, ikke nødvendigvis det billigste. Det går til syvende og sist ut over de eldre å spare inn lønn, pensjon og antall ansatte, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
Han vi ikke skjære alle over en kam. Han har selv moren sin på et hjem som drives av ideelle.
– Der er det veldig bra. Men det vi har sett mange steder, som her på Norlandia i Moss, forteller en historie om at det kommunale ansvaret er riktig. Det var modig av den nye ordføreren fra Arbeiderpartiet midt i perioden å ta dette initiativet, legger han til.
Tok grep
Noe av det første Hanne Tollerud gjorde da hun ble ordfører i Moss for halvannet år siden, var nemlig å rekommunalisere og kommunalisere sykehjemmene.
p
Hun ble plutselig ordfører etter at MDG byttet side i lokalpolitikken.
– Dette var vi som kom i posisjon helt enige om. Allerede på den aller første pressekonferansen etter at vi hadde tatt over kunne vi fortelle at vi ville kommunalisere og rekommunalisere sykehjem. Det er det beste for de ansatte og det beste for de eldre. Det er jo ofte to sider av samme sak, sier Hanne Tollerud til FriFagbevegelse.
Men det kostet penger. Tre millioner kroner årlig i økte utgifter, i hovedsak til bedre lønn og bedre pensjon. I tillegg ble kjøkkenet tatt tilbake.
– Ansatte som har en forutsigbar jobb og en lønn man kan leve av. Det basale for de ansatte er jo nettopp en god lønn, god pensjon og en trygg arbeidsplass. Det kostet kommunen tre millioner kroner. Men det er verdt hver eneste krone, sier hun.
Også Jonas Gahr Støre mener man skal ha råd til å bruke litt mer på de eldre.
– Det koster litt penger. Det sier høyresiden at vi ikke har råd til. Men de har råd til store skattekutt i millionklassen til de som har mest. Men tre millioner kroner ekstra for å drive verdig eldreomsorg i Moss er for dyrt. Da er jeg glad vi har et flertall her i Moss som sier at vi har råd til det. Ikke til å drive billigst, men til å drive best.
Besøk av Jonas
Det var et av Norlandia-hjemmene som kommunen tok tilbake etter fire år Jonas Gahr Støre besøkte mandag.
I nabolaget ligger et annet Norlandia-hjem. Ingen av de ansatte på Skoggata bo- og servicesenter oppdaget at såret mellom tærene til Åge Villi Kristiansen var full av fluelarver.
Det var FriFagbevegelse og Fagbladet som kunne fortelle historien om det siste året i østfoldingens liv.
Åge døde på Skoggata bo- og servicesenter i Moss, 76 år gammel, den 11. oktober 2016. Fem dager etter at søsteren oppdaget de små hvite larvene som kravlet rundt i såret mellom tærne hans.
– En ting er at en privat aktør kan tjene penger på å betale ut mindre lønn og ha en dårligere pensjonsavtale. Det er en side av saken, sier Tollerud.
Det er også en annen viktig del som gjør at Tollerud er glad for at hun har tatt de eldre tilbake. Hun synes avstanden mellom kommune og sykehjem ble altfor stor da Norlandia drev hjemmet.
p
– Det er jo vi som skal levere tjenesten. Avviksmeldinger ble ikke sendt. Ting ble holdt skjult. Og over et år for sent fikk vi vite hva som hadde skjedd. Det er vanskelig å se at det kunne tatt så lang tid uten at vi hadde oppdaget det som skjedde med Åge, sier Hanne Tollerud.
Nødvendig noen steder
– Rekommunalisering er ikke et løfte i alle kommuner, men det er noen steder nødvendig i kampen mot kommersialisering av velferden slik som her i Moss. Det avgjørende er kvalitet i velferden, sier Ap-lederen.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes avhull i loven. Rune har venta i 13 år
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Brian Cliff Olguin
Dette må du passe på når jobben skal kutte stillinger
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB