A-krimsentrene har vært Solberg-regjeringens flaggskip i kampen mot arbeidslivskriminalitet. Det første a-krimsenteret ble åpnet i Stavanger i 2014. I dag er det sju sentre, i Oslo, Tønsberg, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Bodø. Her er a-krimsenteret i Oslo på inspeksjon på en byggeplass i 2018.
Håvard Sæbø
Arbeidslivskriminalitet:
Troms og Finnmark får nytt senter for arbeidslivskriminalitet. Innlandet må vente
I budsjettforliket mellom regjeringa og Fremskrittspartiet foreslås et nytt a-krimsenter. Men opposisjonen vil at det skal etableres over hele landet.
torgny@lomedia.no
I forliket mellom regjeringa og Fremskrittspartiet om revidert nasjonalbudsjett, ble det enighet om å opprette et nytt a-krimsenter i vårt nordligste fylke. I dag er det sju senter som jobber mot arbeidslivskriminalitet i Norge. Det er fire områder som mangler. Foruten Troms og Finnmark, mangler Innlandet, gamle Østfold fylke og Møre og Romsdal slike senter.
FrP er utålmodige
A-krimsenterne er et samarbeidssenter der politiet, Nav, Arbeidstilsynet, Skatteetaten og andre aktuelle instanser samarbeider for å bekjempe ulike former for arbeidslivskriminalitet.
I kompromisset heter det: «Stortinget ber regjeringen vurdere etablering av a-krimsenter i Troms og Finnmark, og komme tilbake til Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2022.»
Leder av arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg, sier til FriFagbevegelse at Fremskrittspartiet er utålmodige og ønsker seg a-krimsentre over hele landet. Men politiet og Arbeidstilsynet har ønsket at man avventer etableringen av flere sentre til de eksisterende er oppe og går.
– Dette har de sagt i lang tid, så jeg mener det haster å få opprettet slike sentre der det ikke er i dag, sier Wiborg.
Lest denne saken? Politiet må stå utenfor når tilsynene er på a-krimkontroll
Vil ha senter i Innlandet
Under Stortingets diskusjon om fem lovforslag mot arbeidslivskriminalitet denne uken, tok Arbeiderpartiets stortingsrepresentant, Rigmor Aasrud, opp at det opprettes et nytt senter, men ikke i Innlandet.
– Hvorfor satser ikke regjeringa på et a-krimsenter i Innlandet? Det er mye næring der og det trengs et slikt senter, sa Aaserud.
Hun utfordret arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen, og ba om svar på spørsmålet.
Fikk ikke svar
Hun syntes også at det var interessant at forslaget om et nytt senter ikke kom fra regjeringa, men var et resultat av forhandlinger i Stortinget.
– Det viser at regjeringas tiltak med strategier og satsinger er for dårlig, sa Aaserud.
Aaserud fikk heller ikke svar på spørsmålet sitt fra statsråden i stortingssalen. FriFagbevegelse stilte derfor spørsmålet igjen til departementet.
Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, vil at regjeringen skal opprette et a-krimsenter i Innlandet også. – Det viser at regjeringas tiltak med strategier og satsinger er for dårlig, sier Aaserud.
Nanna Aanes Wolden
Strategi mot a-krim
– Hvorfor satser ikke regjeringa på flere a-krimsentre?
– Sentrenes plassering og organisering er basert på etatenes samlede erfaringer og faglige vurderinger. Det er også viktig å påpeke at a-krimsentrene alene ikke kan løse utfordringene med a-krim, svarer statssekretær Vegard Einan i en epost.
Han føyer til at regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet, sist revidert februar 2021, inneholder 43 tiltak for å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet. For å få bukt med problemene krever det bred innsats på ulike arenaer og fra ulike aktører.
Han skriver at det tverretatlige samarbeidet er sentralt i innsatsen mot arbeidslivskriminalitet. Men i de områdene som ikke dekkes av a-krimsentrene, har etatene etablert et lokalt samarbeid.
Mye lest: A-krimsenterne krever lovendring for å kunne gjøre en bedre jobb mot skurkene i arbeidslivet
God kunnskap om a-krim
– I områdene uten a-krimsentre deltar etatenes medarbeidere i samarbeidet og besitter god kunnskap om a-krim i området. Innsatsen er innrettet mot de samme tre brukermålene som det tverretatlige samarbeidet i a-krimsentrene. Det er sentralt at etatenes samlede ressurser i innsatsen mot a-krim rettes mot de områder hvor utfordringene er størst, skriver Einan.
Arbeiderpartiet har foreslått i sine alternative statsbudsjett å opprette a-krimsentre slik at alle regioner i landet er dekket.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
Glade folk i 2022: Fra venstre Johnny Hansen (Norsk Sjømannsforbund), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, LO-leder Peggy Hessen Følsvik, stortingrepresentant Geir Pollestad og Hans Sande (Norsk Sjøoffisersforbund).
Tri Nguyen Dinh