Arbeidslivskriminalitet:
Troms og Finnmark får nytt senter for arbeidslivskriminalitet. Innlandet må vente
I budsjettforliket mellom regjeringa og Fremskrittspartiet foreslås et nytt a-krimsenter. Men opposisjonen vil at det skal etableres over hele landet.
A-krimsentrene har vært Solberg-regjeringens flaggskip i kampen mot arbeidslivskriminalitet. Det første a-krimsenteret ble åpnet i Stavanger i 2014. I dag er det sju sentre, i Oslo, Tønsberg, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Bodø. Her er a-krimsenteret i Oslo på inspeksjon på en byggeplass i 2018.
Håvard Sæbø
torgny@lomedia.no
I forliket mellom regjeringa og Fremskrittspartiet om revidert nasjonalbudsjett, ble det enighet om å opprette et nytt a-krimsenter i vårt nordligste fylke. I dag er det sju senter som jobber mot arbeidslivskriminalitet i Norge. Det er fire områder som mangler. Foruten Troms og Finnmark, mangler Innlandet, gamle Østfold fylke og Møre og Romsdal slike senter.
FrP er utålmodige
A-krimsenterne er et samarbeidssenter der politiet, Nav, Arbeidstilsynet, Skatteetaten og andre aktuelle instanser samarbeider for å bekjempe ulike former for arbeidslivskriminalitet.
I kompromisset heter det: «Stortinget ber regjeringen vurdere etablering av a-krimsenter i Troms og Finnmark, og komme tilbake til Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2022.»
Leder av arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg, sier til FriFagbevegelse at Fremskrittspartiet er utålmodige og ønsker seg a-krimsentre over hele landet. Men politiet og Arbeidstilsynet har ønsket at man avventer etableringen av flere sentre til de eksisterende er oppe og går.
– Dette har de sagt i lang tid, så jeg mener det haster å få opprettet slike sentre der det ikke er i dag, sier Wiborg.
Lest denne saken? Politiet må stå utenfor når tilsynene er på a-krimkontroll
Vil ha senter i Innlandet
Under Stortingets diskusjon om fem lovforslag mot arbeidslivskriminalitet denne uken, tok Arbeiderpartiets stortingsrepresentant, Rigmor Aasrud, opp at det opprettes et nytt senter, men ikke i Innlandet.
– Hvorfor satser ikke regjeringa på et a-krimsenter i Innlandet? Det er mye næring der og det trengs et slikt senter, sa Aaserud.
Hun utfordret arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen, og ba om svar på spørsmålet.
Fikk ikke svar
Hun syntes også at det var interessant at forslaget om et nytt senter ikke kom fra regjeringa, men var et resultat av forhandlinger i Stortinget.
– Det viser at regjeringas tiltak med strategier og satsinger er for dårlig, sa Aaserud.
Aaserud fikk heller ikke svar på spørsmålet sitt fra statsråden i stortingssalen. FriFagbevegelse stilte derfor spørsmålet igjen til departementet.
Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, vil at regjeringen skal opprette et a-krimsenter i Innlandet også. – Det viser at regjeringas tiltak med strategier og satsinger er for dårlig, sier Aaserud.
Nanna Aanes Wolden
Strategi mot a-krim
– Hvorfor satser ikke regjeringa på flere a-krimsentre?
– Sentrenes plassering og organisering er basert på etatenes samlede erfaringer og faglige vurderinger. Det er også viktig å påpeke at a-krimsentrene alene ikke kan løse utfordringene med a-krim, svarer statssekretær Vegard Einan i en epost.
Han føyer til at regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet, sist revidert februar 2021, inneholder 43 tiltak for å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet. For å få bukt med problemene krever det bred innsats på ulike arenaer og fra ulike aktører.
Han skriver at det tverretatlige samarbeidet er sentralt i innsatsen mot arbeidslivskriminalitet. Men i de områdene som ikke dekkes av a-krimsentrene, har etatene etablert et lokalt samarbeid.
Mye lest: A-krimsenterne krever lovendring for å kunne gjøre en bedre jobb mot skurkene i arbeidslivet
God kunnskap om a-krim
– I områdene uten a-krimsentre deltar etatenes medarbeidere i samarbeidet og besitter god kunnskap om a-krim i området. Innsatsen er innrettet mot de samme tre brukermålene som det tverretatlige samarbeidet i a-krimsentrene. Det er sentralt at etatenes samlede ressurser i innsatsen mot a-krim rettes mot de områder hvor utfordringene er størst, skriver Einan.
Arbeiderpartiet har foreslått i sine alternative statsbudsjett å opprette a-krimsentre slik at alle regioner i landet er dekket.