URETTFERDIG: – Det er dypt usosialt og urettferdig å sende regningen for de rikes skattekutt til dem som er mest sårbare og syke, mener Ina Rangønes Libak i AUF og Mats Monsen i Fagforbundet Ung.
Per Flakstad
Skattekutt til de rikeste eller kutt i sykelønna:
Ungdomspolitikere reagerer: – Det er dypt usosialt og urettferdig å sende regningen for skattekutt til dem som er mest sårbare og syke
– Vi ønsker ikke et samfunn der sårbare og syke skal tvinges til å betale regningen for at de rikeste blant oss skal få mindre skatt, sier Mats Monsen i Fagforbundet Ung og Ina Rangønes Libak i AUF.
per.flakstad@fagbladet.no
Lederne av ungdomsorganisasjonene til de borgerlige partiene gikk nylig ut og var samstemte på at det verken er usolidarisk eller usosialt å kutte i sykelønna. De mener den bør reduseres til 80 prosent fra første sykedag.
De mener det ikke er mulig å opprettholde dagens velferdstjenester om vi ikke gjør noe med sykelønnsordningen, og at alle kan klare seg fint om de får redusert lønn når de er syke.
– Da vanker de ikke i de samme miljøene som oss. Hvis sykelønnen reduseres, vil mange av dem vi kjenner blant deltidsansatte, aleneforsørgere og folk i lavinntektsyrker tvinge seg på jobb selv om de er syke. De har ikke råd til å holde seg hjemme en dag eller to, sier nestleder i AUF, Ina Rangønes Libak og leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen.
• Vi må kutte i sjukeløna, krev dei borgarlege ungdomspartia
Skatt bedre enn å kutte i sykelønnen
– Vi er selvsagt helt enig i at det er viktig å slå ring om velferdsstaten og opprettholde dagens nivå på offentlige tjenester. Men det finnes langt bedre og mer målrettede tiltak for å klare dette enn å kutte i sykelønnen.
– I stedet kunne de borgerlige ungdomspolitikerne oppfordre sine moderpartier til å gå imot skattekutt for de rikeste av oss. Det ville ha betydd mye mer for finansieringen av velferdsstaten, mener Libak og Monsen.
Ifølge tall som Finansdepartementet nylig har utarbeidet, har de som tjener under 550.000 kroner fått skattekutt på under 5000 kroner siden 2013, mens de med inntekt på 4–5 millioner har fått nesten 70.000 i skattekutt.
For dem med ekstremt høye inntekter på over 10 millioner har skattekuttet vært på drøyt 280.000 kroner, melder NTB.
– Det er dypt usosialt og urettferdig å sende regningen for disse skattekuttene til dem som er mest sårbare og syke. Resultatet kan fort bli at mange av dem støtes ut av arbeidslivet og over på uføretrygd, sier Libak og Monsen.
– Hvis de borgerlige ungdomspolitikerne er opptatt av at folk skal gå på jobb, er det en merkelig politikk å skyve enda flere over på uføretrygd, fortsetter de.
• Høyre-statsråd avfeier Høyre-forslag om karensdag
Tilrettelegging og økt grunnbemanning
– Vi har heller aldri skjønt logikken i at de som har mye, trenger mer for å bli motivert til å jobbe, mens de som tjener lite blir motivert av å få mindre, sier de.
– Hele tankegangen bak kravet om å kutte i sykelønnen bunner i mistenksomhet om at folk utnytter systemet og er hjemme selv om de er friske fordi de ikke taper penger på det. Vårt inntrykk er at det er forsvinnende lite misbruk av ordningen. Nordmenn generelt er pliktoppfyllende og går på jobb når de kan. Mange går også på jobb selv om de ikke føler seg hundre prosent, selv om de kunne vært hjemme med full lønn. Det er ikke der problemet ligger, mener de to ungdomspolitikerne.
– Det er ikke korttidsfraværet som er det største problemet. Derimot er vi enig i at det må være et mål å redusere langtidsfraværet. Men da må det helt andre virkemidler til. Da snakker vi om å tilrettelegge arbeidsdagen slik at folk verken blir utslitt eller syke av å være på jobb. Da snakker om å øke grunnbemanningen og forbedre arbeidsmiljøet. Her har vi jo for eksempel avtalen om et inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen, som ligger der med ferdige verktøy klare til å brukes, mener de.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Mest lest
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Erlend Angelo