JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ÅPEN: Vi må tenke anderledes og ha respekt for at folk har forskjellige begrunnelser for å organisere seg i et LO-forbund, påpeker Bård Nylund, leder av LOs organisasjonsavdeling.

Arkivfoto: Martin Guttormsen Slørdal

ÅPEN: Vi må tenke anderledes og ha respekt for at folk har forskjellige begrunnelser for å organisere seg i et LO-forbund, påpeker Bård Nylund, leder av LOs organisasjonsavdeling. Arkivfoto: Martin Guttormsen Slørdal

Martin Guttormsen Slørdal

Hvert tredje LO-medlem er ikke yrkesaktiv

Unio og Akademikerne rekrutterer tre ganger raskere enn LO

LO kan tape kampen om framtidas arbeidstakere.



03.11.2017
12:52
21.08.2023 17:14

helge@lomedia.no

sym@lomedia.no

Aldri har flere vært organisert i et LO-forbund. Like fullt er utfordringene store i et arbeidsliv i endring.

– Vi må erkjenne at vi er inne i noe som minner om en krisesituasjon for det organiserte arbeidslivet, sier Bård Nylund, leder av LOs organisasjonsavdeling.

Høsten er tida for LOs fylkeskonferanser og ett av temaene har vært rekruttering.

– Vår ambisjon må alltid være at vi skal være større enn de andre organisasjonene, Slik er det ikke i dag, konstaterte Nylund på fylkeskonferansen for Akershus.

Tallene viser at LO organiserer 24 prosent av de yrkesaktive, mens de andre arbeidstakerorganisasjonene til sammen har passert 25 prosent. Det betyr at den samlede organisasjonsgraden nå er under 50 prosent i Norge.

Det er en utvikling Nylund frykter kan styrke seg. Men også for LO er det krevende utfordringer.

– I 2035 vil flertallet av de sysselsatte ha høyere utdanning. Unio og Akademikerne rekrutterer disse gruppene 3,25 ganger raskere enn LO. Fortsetter dette vil de i 2040 være større enn LO, påpekte Nylund.

Uføre Jane (60) må betale nesten 50.000 kroner for smertemedisin med Høies kuttforslag

På offensiven

Dette er derimot bare en del av bildet. Verving har de siste årene blitt en prioritert oppgave ute i LO-forbundene hvor ansvaret for rekrutteringsarbeidet ligger. Nye forbund slutter seg til LO og mange av forbundene er i vekst.

Handel og Kontor passerte 70 000 medlemmer før landsmøtet i 2016; nå er målet 80 000 før neste landsmøte, fortalte Kjetil Neskværn.

Bård Nylund viste i sin innledning til at nye LO-forbund har gjort LO størst på sjøen og i lufta.

– Vi må tenke annerledes på hvordan vi organiserer. Vi må ha respekt for at folk har forskjellige begrunnelser for å organisere seg. Noen ønsker medlemsfordeler. Andre trenger trygghet på arbeidsplassen. Og andre igjen vil være med på det store politiske prosjektet, sa lederen av LOs organisasjonsavdeling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Urovekkende, mener Bjørn Olav Andreassen (f.v.), Karianne Sten Solheim og Ingeborg Nordli, alle fra Fagforbundet, om organisasjonsgraden.

Urovekkende, mener Bjørn Olav Andreassen (f.v.), Karianne Sten Solheim og Ingeborg Nordli, alle fra Fagforbundet, om organisasjonsgraden.

Helge Rønning Birkelund

Ikke yrkesaktive

Av 923 000 medlemmer, er bare 593 000 yrkesaktive og fullt betalende medlemmer. Det vil si at hver tredje LO-medlem ikke er i jobb.

Unio og Akademikerne vokser altså over tre ganger så raskt. LO kan tape posisjonen som landets største hovedorganisasjon i løpet av fem kongressperioder hvis denne utviklingen fortsetter. Da vil LO miste innflytelse i samfunnet og i tariffoppgjørene, legger de til.

– Men i motsetning til disse organisasjonene representerer LO hele arbeidslivet. Det gir oss innflytelse og gjennomslagskraft, påpeker Monica Nymoen, som er rådgiver i LO. Torsdag innledet hun på fylkeskonferansen til LO i Oppland.

– Det er en alarmerende utvikling. Det er jo de som er yrkesaktive vi skal gå i krigen med. Det er det som er kampkraften vår, sier Monica Nymoen.

Hun understreker at LO i samarbeid med forbundene, har satt inn en rekke tiltak.

Høyt utdannede

Karianne Sten Solheim fra Fagforbundet lyttet til LO-rikets tilstand, og har lenge vært engstelig for framtiden.

– Jeg har sett at vi får en økende grad av eldre organiserte, og de unge ser egentlig ikke noen frykt ved å møte et samfunn uten et organisert arbeidsliv, sier Sten Solheim til LO-Aktuelt.

– Vi er nødt til å begynne på studiestedene. Vi er nødt til å få viktigheten av et organisert arbeidsliv og trepartssamarbeidet inn i fagplanen for skolen. På den måten tenker jeg at vi kan klare å organisere de yngre og øke medlemsmassen, mener hun.

– Også er det de med høyere utdanning. 900 000 nordmenn har høyere utdanning, fra 200.000 på midten av 70-tallet. Vi har ikke råd til å si nei takk til denne gruppen uten å tape rekruttering, legger hun til.

• Følg oss på Facebook

Sett tendensen

Ingeborg Nordli fra Fagforbundet synes fremstillingen til Nymoen ikke var sjokkerende, men innrømmer at det hun hørte er urovekkende.

– Vi har jo sett en tendens med lavere organiseringsgrad. At det er så mange ikke-yrkesaktive er heller ikke noe sjokk. Vi ser det i Fagforbundet, og når trenden er der hos oss, er det sannsynligvis slik også i andre forbund. Vi må ut å gjøre en jobb. Verve og organisere, blant annet våre nye landsmenn og innenfor serviceyrket. Vi har en stor jobb foran oss som tillitsvalgte for å opprettholde graden og makten, mener Nordli.

Bjørn Olav Andreassen, som representerer LO på Hadeland, er ikke redd for LOs framtid, men synes det er urovekkende at organisasjonsgraden er så lav.

– Vi satser nå på de områdene som er dårligst, som blant annet høyskoleutdannede. Jeg er sikker på at medlemstallet vil øke, sier Andreassen.

– Det må satses på områder hvor det ikke er satset så mye tidligere. Høyskoler og servicesektoren. Og på våre nye landsmenn. Det er veldig vanskelig. For store grupper av vår nye landsmenn er det ingen kultur for å være fagorganisert. Det er veldig vanskelig, men veldig viktig, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grunn til bekymring, mener Monica Nymoen i LOs organisasjonsavdeling.

Grunn til bekymring, mener Monica Nymoen i LOs organisasjonsavdeling.

Helge Rønning Birkelund

Høyere utdannelse

Monica Nymoen er klar på at en måte å vokse på, er å nå bredere ut til folk med høyere utdannelse.

– Det er mange ting som beviser at LO satser på utdanning, men vi klarer ikke å nå ut med det. Vi er ikke tydelig nok, hevder hun.

LO har for eksempel bare 10 000 ingeniører som medlemmer, men har gjennom LO Ingeniør en offensiv for å ta opp konkurransen med både NITO og Tekna.

Studenter er en annen gruppe som må vinnes, påpeker Nymoen.

Av 250 000 studenter, er 60 000 organisert. Bare en av tre - 20 000 - er organisert i LO.

Nymoen mener blant annet «Sommerpatruljen» kan være avgjørende for rekrutteringen.

– Det er blitt en institusjon i Norge og har eksistert i 30 år. Den når ut til veldig mange ungdommer i arbeidslivet. Og kan danne grunnlaget for deres kunnskap om LO og rettigheter i arbeidslivet, sier Nymoen til LO-Aktuelt.

Servicesektoren

Bare 20 prosent av de ansatte i servicesektoren er i dag organisert. Her jobber nesten halve Norge.

Et stort LO-prosjekt er allerede i gang for å øke organiseringen innen denne sektoren.

– Det klokeste svaret på å få flere organisert er kampanjer. Sette inn penger og ressurser for å få nye medlemmer. 4 000 nye medlemmer og 100 nye tariffavtaler er målet til kampanjen, som LO bruker seks millioner kroner på årlig i tre år.

– Her er det mange lavt hengende frukter som venter på oss hvis vi klarer å gjøre en jobb, mener Nymoen.

I tillegg har LO i fokus på å rekruttere flere nye forbund. Neste mål er landets 180 000 selvstendige næringsdrivende og flere forbund innenfor kultursektoren.

LO-medlemmenes dom: LO var anonym under valgkampen

LO-medlemmene sviktet Arbeiderpartiet ved valget

Det norske sosialdemokratiet er i krise, mener Martin Kolberg

Verving er prioritert

Rekruttering er nødvendig, men medlemspleie er minst like viktig.

Debattene og innledningen på LOs fylkeskonferanser viser at verving av nye medlemmer er høyt prioritert ute i forbundene. I sin innledning til LOs fykeskonferanse i Akershus understrekte Bård Nylund betydningen av også å holde på medlemmene.

– Medlemsbevaring, det å forhindre at folk forsvinner ut, er en like viktig oppgave, sa lederen av LOs organisasjonsavdeling.

Kjetil Neskværn som leder HK Region Øst, deler den oppfatningen.

– HK får nesten 10 000 nye medlemmer hvert eneste år, men vi mister nesten like mange, sa han i sin innledning til fylkeskonferansen.

Stort potensiale

Neskværn fortalte at HK for tre år siden utarbeidet klare strategier for rekrutteringsarbeidet. Det første målet var 70 000 medlemmer før landsmøtet i 2016. Nå skal man strekke seg etter 80 000 i 2020.

Sammen med LO og flere andre forbund er HK en del av LOs store serviceprosjekt. I tjenestesektoren jobber nesten fire av ti yrkesaktive, og bare 20 prosent er organisert.

– Her er vi i rute mot målet som er 4000 nye medlemmer og 100 nye tariffavtaler, fortalte Nylund.

Stolt og synlig

LOs største forbund jobber også veldig bevisst med rekruttering. Bente Stokker Knutsen fortalte at i Fagforbundet er det de plasstillitsvalgte som har hovedansvaret for verving.

– Alle fylker og fagforeninger har vervemål. Men det er viktig at ung møter ung, og fag møter fag, skal vi lykkes med rekrutteringen, sa hun og understrekte Fagforbundets slagord: Synlig, nær og stolt.

03.11.2017
12:52
21.08.2023 17:14



Mest lest

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Jonas Fagereng Jacobsen

Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Alf Ragnar Olsen

Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

Petter Sørnæs / Posten

Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

Erlend Angelo

Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum

Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB

Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte

KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)

KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro

De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hanna Skotheim

Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

Kolbjørn Rushfeldt

Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Tormod Ytrehus

Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Så langt har det ikke gått Aps vei

Stian Lysberg Solum / NTB

Situasjonen er alvorlig for Ap – Støre forstår at mange kaller det en krise


Flere saker