JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Direktør for Utdanningsetaten i Oslo, Astrid Søgnen, går av.

Direktør for Utdanningsetaten i Oslo, Astrid Søgnen, går av.

Mimsy Møller, Dagsavisen

Astrid Søgnen:

Utdanningsdirektør Astrid Søgnen går av

Astrid Søgnen (67) går av som sjef for Utdanningsetaten i Oslo kommune, og over i en annen stilling i kommunen. I en overgangsperiode vil en ekstern leder bli konstituert som direktør.14.11.2018
10:25
14.11.2018 13:51

– Jeg er glad for at vi i dag har kommet frem til en løsning hvor Astrid Søgnen går over i en annen stilling i Oslo kommune. Astrid Søgnen har gjennom 18 år gjort en viktig jobb som utdanningsdirektør i Oslo. Vi har en skole som på mange områder er svært god, og jeg er stolt av Osloskolen og våre dyktige lærere, ledere og ansatte i administrasjonen. Samtidig er skolen og Oslo i endring, og etter 18 år er det nå tid for å slippe nye krefter til i direktørstillingen, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) i en kommentar til Dagsavisen.

Astrid Søgnen vil fratre stillingen som direktør 1. desember 2018 og gå over i ny stilling 1. april 2019, ifølge byråden, som nylig fikk beskjed fra byrådsleder Raymond Johansen at hun har hans fulle tillit da han konkluderte etter varslingssakene mot henne.

– I en overgangsperiode vil vi hente inn en ekstern leder som konstitueres som direktør. Stillingen vil bli utlyst på vanlig måte, sier Thorkildsen til Dagsavisen.

Avgangen kommer etter lang tids maktkamp mellom politisk ledelse ved skolebyråd Inga Marte Thorkildsen og ledelsen i Utdanningsetaten.

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) har fortsatt sjefens tillit

I en pressemelding fra Oslo kommune kommer det fram at Søgnen har inngått avtale med sin arbeidsgiver Oslo kommune.

– En tid for alt

– Det ble i går inngått en avtale mellom arbeidsgiver Oslo kommune og Astrid Søgnen som innebærer at Søgnen fratrer som utdanningsdirektør, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Han er glad for at saken har fått en løsning.

– Astrid Søgnen har gjennom 18 år gjort en viktig jobb som utdanningsdirektør og bidratt sterkt til gode resultater i Osloskolen. Det er jeg takknemlig for, men det er en tid for alt. Både samfunnet og skolen er i endring og det er nå på tide med nye krefter i etaten, legger Johansen til.

Johansen understreker at det har vært en vanskelig prosess for alle involverte.

Følg oss på Facebook!

Ny jobb

Astrid Søgnen går nå over i en annen stilling i Oslo kommune.

– Det har ikke vært mitt ønske å slutte som utdanningsdirektør i Oslo akkurat nå. Jeg er veldig stolt av det vi har fått til de siste 18 årene i Osloskolen og takknemlig for innsatsen til lærere, skoleledere, mine folk i administrasjonen og alle andre ansatte på alle nivåer, sier Søgnen i pressemeldingen.

– Jeg mener at jeg har ledet etaten på en god måte og til gode resultater for elevene. Jeg må likevel konstatere at byråd Inga Marte Thorkildsen ønsker at jeg går over i annen stilling. Jeg har derfor i dag akseptert det, sier Søgnen.

Om ny jobb sier hun:

– Jeg er litteraturviter og vil bidra på kulturområdet i kommunen. Det er noe jeg gleder meg til.

Fikk beskjed i møte

Det var Dagsavisen som først skrev at Astrid Søgnens dager som sjef for Osloskolen var ved veis ende.

Slik Dagsavisen skrev 13. september, var det i et møte med sin nærmeste sjef, kommunaldirektør Bente T. Fagerli torsdag 6. september, at Astrid Søgnen fikk vite at hun ikke lenger var ønsket i stillingen som øverste sjef for Osloskolen etter at hun fylte 67 år 8. november. Ønsket om Søgnens avgang ble gjentatt av byrådsleder Raymond Johansen under et møte med Søgnen dagen etter.

Årsaken skal være samarbeidsproblemer og vanskelig styringsdialog med politisk ledelse over tid.

Under en orientering i Oslo bystyre 26. september bekreftet byrådsleder Raymond Johansen at byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen, hadde initiert en dialog med Søgnen om overgang til en annen stilling i kommunen. Søgnen på sin side, formidlet i et brev datert 20. september fra advokat Jan Fougner, at hun ikke ønsket samtaler om en slik løsning.

Fastlåst

I løpet av de to månedene som er gått siden Søgnen ble bedt om å gi seg, har det vært lite konstruktiv framdrift i dialogen mellom henne og arbeidsgiver med tanke på å komme fram til en avtale. Dagen før Søgnens 67-årsdag fremstod situasjonen som fastlåst.

Så sent som den 7. november bekreftet Astrid Søgnens nærmeste sjef, kommunaldirektør Bente T. Fagerli, at arbeidsforholdet fortsatt ikke var avklart:

– Vi er fortsatt i en situasjon der vi ønsker dialog om en frivillig ordning knyttet til Søgnens videre arbeidsforhold, uttalte Fagerli til Dagsavisen.

Har stormet

Det har stormet rundt Utdanningsetaten de siste månedene etter at flere av Astrid Søgnens nærmeste medarbeidere sent på kvelden 7. september, samme dag som Raymond Johansen fasthold byrådets ønske om at Søgnen skulle gi seg, sendte inn et anonymt varsel mot byråd Thorkildsen.

Anklagene var alvorlige. Skolebyrådens oppførsel var «skremmende», «nedverdigende» og «ydmykende» i møte med etatens ansatte, som mente deres trivsel og helse sto på spill. I varselet ble Thorkildsen også anklaget for å ha brutt taushetsplikten, for bevisst å ha omgått regler for journalføring og for å ha handlet i strid med kommunes anskaffelsesregler.

Én uke senere, den 14. september, kom det inn nok et varsel mot byråden. Denne gangen for uttalelser hun ga til flere medier om vanskelige samarbeidsforhold med utdanningsetaten. Ifølge varslerne var dette ulovlig gjengjeldelse.

Det siste varselet ble mottatt av sekretariatet for sentralt varslingsråd den 25. september.

Denne gangen rammet varselet også byrådslederen selv da det omhandlet påstander om brudd på taushetsplikten ved at informasjon fra møter med Astrid Søgnen skulle ha blitt lekket til pressen.

Formiddagen en 9. november kalte byrådsleder Raymond Johansen inn til pressekonferanse på Rådhuset for å redegjøre for varslene mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Byrådslederen konkluderte til skolebyrådens fordel i varslingssakene, på alle punkter, men kom også med kritikk

– Jeg er enig i at sms-en kunne vært formulert annerledes, sa Johansen.

Frikjent

Han påpekte deretter at Oslo kommune ikke kjenner til lignende saker der det er varslet mot et sittende byråd. Deloitte og kommuneadvokaten har vært involvert i prosessen og lagt grunnlag for behandlingen av varslene, men Johansen var likevel tydelig på at det bare var han som kunne konkludere, ettersom byrådene kun sitter så lenge de har byrådslederens tillit.

– Kommuneadvokatens konklusjon er at byråd Inga Marte Thorkildsen ikke inhabilt har pålagt kommunale virksomheter å benytte seg av tjenester fra sin tidligere arbeidsgiver Forandringsfabrikken, ifølge Johansen.

Kommuneadvokaten har også vurdert en sms Thorkildsen sendte til en Oslo-rektor:

«Vi har jo et utviklingsarbeid nå kalt "barnehjernevernet". I første omgang sterkt fokusert mot 0–6 årsgruppen, men målet er at skolene skal være en del av dette etter hvert. Da er det lett å glemme spesialskolene, og det må vi ikke! Kunne et alternativ være at du sender meg eller SV (så slipper vi å journalføre noe) et notat med viktige innspill fra deg?», skrev hun i sms-en.

– Jeg er enig i at sms-en kunne vært formulert annerledes, sier Raymond Johansen.

Konklusjonen er likevel at dette ikke er et regelbrudd.

Også i spørsmålet om gjengjeldelse, i konflikten med Undervisningsdirektør Astrid Søgnen, blir Thorkildsen frikjent av kommuneadvokaten, ifølge Johansen.

Også påstanden om at Thorkildsen ikke ar overholdt opplysningsplikten ble tilbakevist.

– Byrådens informasjonsplikt til kommunens organer er godt ivarett, sier byrådslederen.

14.11.2018
10:25
14.11.2018 13:51Mest lest

Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.

Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.

Simen Aker Grimsrud

60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Berit Roald / NTB

Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt

Martin Guttormsen Slørdal

Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Knut Viggen

Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord

Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).

Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).

Anita Arntzen

Dette yrket har Norges høyeste sykefravær

Aslak Bodahl

Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb

Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.

Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.

Colourbox

Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra

Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.

Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.

Anita Arntzen

I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Brian Cliff Olguin

Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje

Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix

Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen

Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.

Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.

Leif Martin Kirknes

Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene

BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

Leif Martin Kirknes

200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

Privat

Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie

Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av

Anita Arntzen

500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Eilin Lindvoll / Dagsavisen

Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»


Flere saker