JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utvalg foreslår færre politiutdannede i politiet

En arbeidsgruppe, satt ned av Politidirektoratet, mener at tradisjonelt utdannet politi ikke løser fremtidens behov og vil ha inn flere med annen bakgrunn enn Politihøgskolen.
MER SIVIL KOMPETANSE: Leder av NTL Politiet, Carl Marius Michelsen, ønsker velkommen et forslag om å lage flere veier inn i politiyrket.

MER SIVIL KOMPETANSE: Leder av NTL Politiet, Carl Marius Michelsen, ønsker velkommen et forslag om å lage flere veier inn i politiyrket.

Merete Jansen

merete.jansen@lomedia.no

I tiden fremover er det behov for «mye bredere kompetanse enn etaten har i dag», skriver arbeidsgruppen som sist høst ble satt ned av Politidirektoratet (POD).

Justisdepartementet hadde bedt POD vurdere kapasitets- og kompetansebehovene i politi- og lensmannsetaten de neste ti årene. NTL Politiet mener de nå får aksept for noe de lenge har påpekt, mens fra Politiets Fellesforbund i Unio, er budskapet: «Ikke kødd med grunnutdanningen vår!»

Helsesøster Tale (38) når 40.000 gjennom Snapchat

Etterlyser endringsvilje

Utvalgets leder, spesialrådgiver Joakim Lystad, etterlyser i forordet endringsvilje og åpenhet i etaten. «Man må endre seg selv før man blir irrelevant og andre begynner å endre en», skriver han. Arbeidsgruppen slår videre fast at politiet ikke kommer til å kunne løse oppgavene sine fremover, om ikke rekrutteringen og etterutdanningen endres radikalt.

Ett av grepene som anbefales, er å la sivilt utdannede ta en kort tilleggsutdannelse i politifaget. Man ser samtidig for seg at antall studenter som sluses gjennom Politihøgskolen, kan reduseres med flere hundre hvert år.

– Henger ikke med

I rapporten pekes det på at fagmiljøene i politiet er svært splittet, og dette gjenspeiler seg også i reaksjonene frifagbevegelse.no har mottatt på arbeidsgruppens anbefalinger.

NTL Politiet, som først og fremst organiserer sivilt ansatte, ser veldig mye positivt. Ikke minst gjelder dette synet på hvilken utdanning som trengs for å gjøre politiarbeid:

– Vi har i mange år påpekt behovet for en annen kompetanse enn den man får ved Politihøgskolen. Kunnskapen må være mer i tråd med utviklingen i kriminalitetsbildet, sier leder for NTL Politiet, Carl Marius Michelsen.

Han påpeker at samtidig som fysiske lovbrudd av typen tyveri og ran har gått ned, har det vært en sterk økning i ulike forbrytelser via nettet, blant annet overgrep mot barn.

– Her har ikke politiet hengt med i utviklingen i det hele tatt, verken teknisk eller på kompetansesiden!

Her er kravlista fra flere LO-forbund til Sylvi Listhaug

Hegner om grunnutdanningen

Politiets Fellesforbund er derimot svært kritisk til å kutte i antallet som skal sluses gjennom Politihøgskolen:

– Man kødder ikke med selve grunnmuren. Er den for dårlig, hjelper det ikke å bygge noe oppå, sier forbundsleder Sigve Bolstad.

Han synes det er på sin plass å vurdere om politiet har nødvendig kompetanse, og ser gjerne at man har ansatte med ulik bakgrunn. Men om man i det hele tatt skal vurdere å redusere antall studenter ved de fire høgskoleavdelingene, er dette ikke tidspunktet.

– Vi er i ferd med å gjennomføre tidenes største reform, med færre politidistrikt og med nærpoliti. Det kan i hvert fall ikke skje noen endringer i utdanningen før vi har evaluert konsekvensene av denne reformen, sier han til frifagbevegelse.no.

Brukes feil

Carl Marius Michelsen mener mye av problemet i dag ligger i at kompetansen politiet trenger finnes, men ikke utnyttes brukes optimalt. For eksempel ved at man lyser ut en stilling innen IKT, men ender opp med å ansette en person som er utdannet ved Politihøgskolen.

– Etaten anerkjenner at behovet for mer spisset kompetanse er der, men de vil ikke bruke ressurser på det, fastslår lederen av NTL Politiet.

Han mener noe av forklaringen ligger i det sterke presset for å nå målet om to politifolk pr. 1000 innbyggere.

– Dette fører dessverre ofte til at politiutdannede brukes til å gjøre jobber som like gjerne kunne vært utført av sivile.

Etterlyser tverrfaglig samarbeid mot arbeidslivskriminalitet

Skuffet over

Noe Michelsen ikke er like fornøyd med i rapporten, er målet om å redusere antall ansatte i forvaltning og sivil rettspleie med 20 prosent de neste sju årene. Dette skal ifølge arbeidsgruppen bli mulig takket være digitalisering.

– Man må gjerne ha en slik målsetning på sikt, men å klare det i løpet av sju år er ikke realistisk i det hele tatt. Stor grad av digitalisering vil kreve svært store investeringer.

– Du sier ikke det fordi dere er redd for å miste medlemmer?

– Nei, på ingen måte!

– Hvorfor er dere så opptatt av å få inn flere med sivil bakgrunn?

– Politikerne etterspør mer politikraft. Hvis man lar sivile gjøre mer enn i dag, kan politiutdannede gå ut på gaten. Dette vil for eksempel raskt kunne frigjøre beredskapsressurser.

Politiet bør ikke bære våpen fast, mener NTL Politiet

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse