JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterlyser tverrfaglig samarbeid mot arbeidslivskriminalitet

Arbeidslivskriminalitet medfører alvorlige konsekvenser for både arbeidstakere, virksomheter og samfunnet. Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet etterlyser et tettere samarbeid på tvers av etatene og større engasjement fra de tre partene i arbeidslivet.
Tverrfaglig samarbeid er avgjørende for å redusere arbeidskriminaliteten, mener Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet

Tverrfaglig samarbeid er avgjørende for å redusere arbeidskriminaliteten, mener Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Rundt 60-70 deltakere fra små og store bedrifter og representanter fra tilsynsmyndighetene var tilstede på Spekters frokostmøte om arbeidslivskriminalitet i Oslo i dag.

Vollheim mener at mer tverrfaglig samarbeid er helt nødvendig hvis man skal lykkes med å redusere kriminaliteten i arbeidslivet. Arbeidstilsynet er i tillegg i ferd med å lage samarbeidsavtaler med andre land slik at man kan dele på erfaringene.

I tillegg til Vollheim, var Elisabeth Vike Vardheim, konserndirektør for Bygg og anlegg i Statnett SF og Randi Løvland, konserndirektør for HR og HMS i Posten Norge invitert til å dele sine erfaringer fra utfordringer i egne konserner.

Halvparten av norske aksjeselskap har ikke revisor

Grove brudd

Elisabeth Vike Vardheim fortalte at omtrent 50 prosent av arbeidet Statnett gjør, gjennomføres av utenlandske entreprenører. I alle kontraktinngåelser gjennomføres grundige prosedyrer og de har jevnlig kontroller.

I fjor avdekket de grove brudd på ett av sine kanadiske entreprenørselskaper. Det handler om brudd på lønns- og arbeidsvilkår for arbeidstakere som har jobbet i det kanadiske entreprenørskapet Valard, som har hatt kontrakt med Statnett siden 2016.

Ifølge Vardheim, kom det inn tips som førte til en kontroll i august 2017. Denne avdekket at arbeidstakerne hadde en arbeidskontrakt med bosniske UMEL om at de skulle betale halve lønnen sin dit, i tillegg til flere ulovlige sanksjonsbestemmelser.

Bosniere som jobber på Statnetts linjer slipper ut av «slavekontrakter». Nå melder de seg inn i EL og IT Forbundet

Samarbeidet tett med fagbevegelsen

– Dette var grove brudd på Statnetts kontrakt med Valard, så vi satte stort press på selskapet for å rydde opp. Samtidig laget vi en mediestrategi Vi hadde en åpen og løpende dialog med sentrale fagforbund og meldte saken til Arbeidstilsynet. Etter kort tid fikk arbeidstakerne langtidskontrakt med Valard og etterbetalt lønn og vi følger tett opp Valard nå, fortalte hun.

Vardheim håper at denne saken kan inspirere andre.

– Vi mener det er viktig å styrke vernet for varslerne og sjekke grundig kontraktene men vi har også erfart at et tett samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene er viktig i slike saker, sa hun.

Store utfordringer i Postens transportsystem

Konserndirektør for HR og HMS Randi Løvland i Posten roste Spekter for å ta opp dette aktuelle tema med arbeidskriminalitet som mange norske bedrifter opplever. Selv delte Løvland erfaringer med arbeid mot useriøsitet i transportsektoren. Av 10.000 kjøretøy som brukes i Posten og Bring, er rundt halvparten innleid.

Ifølge Løvland, kjøpte Posten i 2016 ulike tjenester fra 15.000 leverandører i 40 ulike land og på Ipsos omdømmebarometer kom Posten på 2. plass i fjor.

– Vi i Posten lever av tillit. Da må vi alltid opptre skikkelig i alt vi gjør og ta et etisk og ansvar for hele verdikjeden. Vi har derfor flere verktøy for å kvalitetssikre og sjekke om de følger våre etiske retningslinjer og ikke bryter med ILOs kjernekonvensjoner og FNs menneskerettighetserklæringer. Men det hender vi, eller andre - som Kripos - har avdekket brudd. I fjor måtte vi avvikle alt samarbeid med «Brødrene Bring», som er to brødre som driver transporttjenester. De overholdt ikke kjøre- og hviletidsbestemmelsene. Det var også andre saker, forteller hun.

For å avdekke og hindre flere slike saker, har Posten nå løpende dialog med både Arbeidstilsynet, Politiet, Statens veivesen, NAV og Skatteetaten.

– Skal vi ha et godt og seriøst arbeidsliv i Norge, må arbeidslivets spilleregler følges og arbeidslivskriminalitet forhindres og bekjempes. Det krever en innsats av oss alle, sa hun.

I tillegg vil Posten dele sine erfaringer med arbeid mot useriøsitet i transportsektoren.

Først ble svindlerne jaget ut av byggebransjen. Nå dukker de samme folka opp i barnevern og ungdomsarbeid

Sverige og Nederland ligger foran

Jørgen Steen, leder for Nasjonalt tverretatlig analyse og etterretningssenter (NTAES) presenterte en rapport fra i fjor sommer som er en situasjonsbeskrivelse av arbeidslivskriminalitet i Norge.

Han sa at arbeidslivskriminaliteten er i ferd med å bli stadig mer systematisk og organisert.

– Useriøse virksomheter forsøker i større grad enn tidligere å fremstå som lovlydige, gjennom en fin fasade i myndighetenes registre, rettet mot kunder og leverandører. Vi ser også at det skjer i flere bransjer nå. Regjeringen har satt arbeidslivskriminalitet på dagsorden også her i Norge, men her må etatene samarbeide mer for å lykkes.

Ifølge Steen, jobber Sverige og Nederland mer systematisk og tverrfaglig for å bekjempe arbeidskriminaliteten. De har også flere hjemler her, slik at man kan utføre flere tiltak.

– Det ser ut som myndighetene i disse landene klarer å målrette dette arbeidet mer mot bakmennene, slik at det blir mer effektivt. Her har vi i Norge mye å lære, sa Jørgen Steen.

– Norge en honningkrukke for arbeidslivskriminelle

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse