JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT vervet 20 montører på rappen:

Bosniere som jobber på Statnetts linjer slipper ut av «slavekontrakter». Nå melder de seg inn i EL og IT Forbundet

Bosnierne som er på oppdrag for Statnett på Vestlandet er lykkelige for å ha blitt fridd fra sine gamle «slavekontrakter» og fått nye, ryddige kontrakter direkte hos hovedentreprenøren Valard Construction. Nå blir de også medlem i EL og IT.
GLADE: De bosniske montørene hadde allerede lest seg opp om EL og IT Forbundet og hadde ventet på besøk.

GLADE: De bosniske montørene hadde allerede lest seg opp om EL og IT Forbundet og hadde ventet på besøk.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Bosnierne begynte å jobbe på linjene i Rogalandstraktene like etter sommeren. I august fikk Statnett et tips om at de burde sjekke arbeidskontraktene til de i overkant av 20 bosnierne. Da fikk Statnett bakoversveis, for i disse kontraktene var det blant annet nedfelt at halve lønna skulle betales tilbake til arbeidsgiveren, en bosnisk underentreprenør, i kontrakter som Statnett beskriver som «i praksis uoppsigelige».

Det var også mulig for underentreprenøren å ta beslag i arbeidernes hjem om kontrakten ikke ble overholdt, « i tillegg til flere andre fullstendig uakseptable sanksjoner». EL og IT har beskrevet det som «slavekontrakter»

Men etter at Statnett forklarte entreprenør Valard om sine funn hos deres underentreprenør, kom det etter noen dager en løsning på plass. Bosnierne fikk en ny og ryddig kontrakt med Valard, og får tilbakebetalt penger tilsvarende det de har måttet gi fra seg.

Siste i utviklingen nå er at de omsider er fri fra kontrakten med underentreprenøren.

Signerte medlemskap på stedet

Det var derfor en svært glad gjeng linjemontører en delegasjon fra EL og IT møtte i går kveld i Statnetts brakkerigger ved Lysebotn, hvor de aller fleste av bosnierne var til stede.

EL og IT-leder Jan Olav Andersen fortalte dem, med språkhjelp fra assisterende utdanningssekretær Jasmin Redzepovic i den internasjonale organisasjonen BWI (Building and Wood Workers' International), at han ikke nødvendigvis var der for å verve dem til å bli EL og IT–medlem, men først og fremst for å utveksle litt informasjon.

Det falt for døve ører, for arbeidslaget hadde egentlig allerede bestemt seg for å signere medlemskap i forbundet.

– Vi har hørt om deres kamp for oss, og har ventet å få dere på besøk, fortalte de, og én av dem kunne sågar nevne at han allerede hadde sett Andersens bilde på internett.

Håp for fremtiden

Dagen derpå dveler delegasjonen, som for øvrig også består av forbundssekretær Jan Henrik Larsen i EL og IT, over møtet med bosnierne.

– Arbeiderne følte en stor takknemlighet. At noen stod foran dem og bak dem og ledet deres kamp, forklarer Redzepovic.

– Min viktigste observasjon fra i går er at arbeiderne som har blitt utnyttet på ekstreme måter heldigvis ser ut til å forstå hvordan de kan slå tilbake gjennom organisering, sier Andersen.

Redzepovic opplever arbeiderne som en sammensveiset gjeng. De hadde før Statnett avdekket kontraktene og EL og IT kom inn i bildet allerede utnevnt en egen talsperson for gruppen for å forsøke forhandle frem en bedre arbeidsavtale med sin nå tidligere sjef.

– Jeg ser at enhet blant arbeidere som jobber under veldig usikre forhold han gi resultater. Med hjelp fra fagforeningen her i Norge vil de oppnå suksess. Uten dette tror jeg saken ville endt med at arbeiderne mistet kontrakten, jobben sin og dro tilbake til Bosnia uten hverken arbeid eller lønn. Takket være fagforeningen ble dette unngått. Jeg tror disse arbeiderne aldri kommer til å glemme dette. Det gir dem håp for fremtiden, sier Redzepovic.

(Saken fortsetter under bildet)

DELEGASJONEN: F.h. Jasmin Redzepovic fra BWI, Jan Olav Andersen fra EL og IT, samt Jan Henrik Larsen fra samme forbund.

DELEGASJONEN: F.h. Jasmin Redzepovic fra BWI, Jan Olav Andersen fra EL og IT, samt Jan Henrik Larsen fra samme forbund.

Leif Martin Kirknes

Håper å organisere flere

Andersen ser videre og håper de i overkant av 20 bosnierne nå har åpnet døren så videre organisering kan ta fart hos entreprenørselskapet Valard. På sikt øyner han håp for å få signert tariffavtale.

– Det er et gjennombrudd i selskapet, hvor det er et par hundre til som jobber, sier Andersen, som presiserer at disse ikke jobber under samme vilkår som bosnierne hadde hos underentreprenøren.

– En tariffavtale ville uansett ytterligere styrket arbeiderrettighetene. Forhåpentlig er dette starten på en vei for dem og oss, sier Andersen.

Redzepovic forteller at han sitter med inntrykk av at arbeiderne nå føler seg ekstra forpliktet til å utøve eksemplarisk faglig håndverk under utbyggingen av linjene som skal sikre strømforsyningen på Sør-Vestlandet mange år fremover. Dermed mener han også utfallet er positivt for Statnett og entreprenør Valard.

Han legger til at det nå følger en jobb for å finne ut av hvordan forhold de øvrige av underentreprenørens ansatte jobber under.

– Selskapet disse kom fra har flere ansatte. Spørsmålet er hvilke forhold disse jobber andre steder o g i Bosnia. Det blir en jobb der vi må koble sammen arbeiderne med fagforeningene. Vi kan være stolte av at vi klarte dette i Norge, men nå må vi sikre at det også skjer i Bosnia og i andre land der selskapet har ansatte, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse