JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fortsatt mørketall om strømskader

Hvert år rammes rundt 3.000 yrkesaktive av strømulykker her i landet. Bare et fåtall blir innrapportert. Lærlinger og unge elektrikere er overrepresentert i statistikken.

knut.viggen@lomedia.no

Med årene er bevisstheten rundt strømulykker blitt bedre. I 2011 ble det innrapportert 142 strømulykker med personskader til Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB), det høyeste antallet noensinne. Det var en markant økning, men det er usikkert om økningen skyldtes at det var flere strømulykker enn tidligere, eller at økningen rett og slett skyldtes bedre rapportering.

– Uansett er én strømulykke en ulykke for mye. Og vi har dessverre alt for mange av dem, sier Kai Christoffersen, forbundssekretær i EL & IT Forbundet.

Han peker på at unge montører og lærlinger er overrepresentert på skadestatistikkene, både når det gjelder strømulykker, men også andre arbeidsuhell.

– Dette må vi rette fokus mot, det trengs mer bevisstgjøring og bedre oppfølging særlig av våre yngste, sier Christoffersen.

Anbefalinger

Denne uken arrangerte Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) et frokostseminar i anledning at det i høst er 10 år siden det kom standardiserte anbefalinger for undersøkelser og helseoppfølging av personer utsatt for strømulykker. Anbefalingene ble utviklet i samarbeid med helsevesen og elektrobransjen. På seminaret var representanter for bransjen, men også helsepersonell representert.

Usikkerhet

På seminaret fikk deltagerne se og høre hvilke erfaringer som er gjort i disse årene. Mange elektrikere opplever fortsatt at helsevesenet er usikre på hvordan de skal forholde seg til en strømgjennomgang. Helsevesenet er ikke alltid tilstrekkelig orientert om hvilke undersøkelser som bør gjøres i akuttfasen etter en ulykke og hvordan pasientene bør følges opp. Brannskader og hjertestans er åpenbare akuttskader, men blant senvirkningene etter en strømgjennomgang nevnes både muskel/skjelettlidelser, hørselsskader, nerveskader, posttreumatiske lidelser, synsskader og forstyrrelser av hjerterytmen.

Nerveskader

– Nerveskadene må man særlig være oppmerksomme på., sier Bo Veiersted, som anbefaler tettere oppfølging av pasientene.

På tross av at særlig elektrikere er utsatt for alvorlige strømulykker, er det ikke registrert høyere dødelighet blant elektrikere enn blant andre yrkesgrupper.

15 år med tall

Allerede for 15 år siden oppdaget Stami-forskerne Lars Goffeng og Bo Veiersted at det var store mørketall knyttet opp mot slike ulykker. Men bare et fåtall ble innrapportert til DSB. Mørketallene ble i stor grad forklart med at elektrikere syntes det var flaut å innrømme at de var blitt utsatt for slike ulykker. Det var jo deres eget ansvar, het det, å tenke på sikkerheten. I 2001 ble det presentert tall som viste at 71 personer ble drept eller alvorlig skadet i el-ulykker dette året. Det var en økning på 35 prosent fra snittet de ti foregående årene. Året etter kunne Veiersted presentere tall som viste at det var så mange som 3000 alvorlige strømulykker i året.

Annonse
Annonse