Fortsatt stor avstand
Det er fortsatt stor avstand mellom partene i tariffoppgjøret i offentlig sektor.
Møtet i arbeidsutvalget onsdag ettermiddag ga bare minimale bevegelser.
De ansattes organisasjoner og staten er ikke engang enige om hvilken pensjonsmodell som skal ligge til grunn for det videre arbeidet til arbeidsgruppa, ifølge forhandlingsleder Helga Hjetland i Unio-kommune. Under et timelangt møte i Arbeids- og inkluderingsdepartementet onsdag ettermiddag ble det drøftet posisjoner og mulige veier ut av den fastlåste konflikten rundt framtidig pensjonsordning i offentlig sektor.
Partene gikk hver til sitt etter møtet, men skal treffes igjen i løpet av kvelden. Når er usikkert, og avhengig av hva de forskjellige forhandlingsutvalgene kommer fram til seg imellom.
Prosess
Før gruppas første møte klokka 10 onsdag formiddag var forhandlingslederne til organisasjonene helt klare på at det er deres modell, bruttolønnsmodellen som sikrer 66 prosent av sluttlønn i pensjonsutbetaling, som gjelder.
– Nå er vi inne i en prosess. Vi har lagt bort enkelte elementer som har vært vanskelige, sier Hjetland til NTB.
– En konstruktiv prosess?
– Det er i hvert fall en prosess.
– Så det har ikke vært nevneverdige bevegelser mellom partene?
– Nei.
Arne Johannessen, som er forhandlingsleder for Unio-stat, understreker overfor NTB at det kun er én modell som er aktuell å drøfte videre; bruttolønnsmodellen.
Mekling på pause
Samtlige parter skal sammen med en arbeidsgruppe ledet av arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) finne en vei ut av den fastlåste situasjonen knyttet til endringer i den offentlige tjenestepensjonsordningen.
Saken er så komplisert at for å avverge brudd i meklingen, valgte partene natt til onsdag å ta en pause for å sette ned arbeidsgruppen som nå skal prøve å finne svarene.
– Dette er svært vanskelig spørsmål, og har vært det hele tiden. Derfor skal nå de sentrale personene i forhandlingene sette seg ned med departementet for å finne ut av dette, sa Dag Terje Andersen før gruppas første møte onsdag formiddag.
Pensjon sentralt
De fire hovedsammenslutningene, LO, YS, Unio og Akademikerne, krever at den nye pensjonsordningen er minst like god som dagens. Det betyr at offentlig ansatte med 30 års opptjeningstid skal være sikret en pensjon på 66 prosent av sluttlønna når de er 65 år.
Staten på den andre siden ønsker en påslagsmodell som gjør at det lønner seg å stå i jobb lengst mulig. Det siste utspillet fra statens side natt til onsdag ble sett på som en provokasjon av arbeidstakersiden, fordi det ikke var noe reelt nytt i utspillet, bare justeringer av tidligere tilbud, ifølge NRK.
– Svært krevende
– Dette gjelder ny pensjonsordning for flere hundre tusen arbeidstakere. Vi har holdt på med forhandlinger i flere dager, men det er svært krevende og veldig komplisert, sa meklingsmann Geir Engebretsen etter at forhandlingene var lagt på is klokka 2.15 natt til onsdag.
Han forklarer at forhandlingene ikke har strandet på detaljer, det er hele pensjonspakken for dem i offentlig sektor som det er vanskelig å komme fram til.
Den nye meklingsfristen går ut ved midnatt natt til torsdag. Innen den tid må partene ha gitt tilbakemelding til meklingsmannen om det fortsatt er grunnlag for mekling eller om det skal erklæres brudd. Over 30.000 ansatte vil bli tatt ut allerede på streikens første dag dersom meklingen bryter sammen. (ANB-NTB)
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen