Fra rus til butikk
Øyvind Erichsen var avhengig av heroin og gikk inn og ut av fengsel. Å jobbe ble redningen for ham.
martin.slordal@lomedia.no
Vi møter Øyvind inne på en kafé på Tveita-senteret i Oslo. Jerniabutikken i første etasje åpner først om en time, og det er dit han skal etter intervjuet.
– Det å kunne stå opp om morgenen og ha en jobb å gå til betyr alt for meg. Da føler jeg at jeg er verdt noe, sier han og smiler skjevt.
En karusell
Øyvind beskriver det tidligere livet sitt som en karusell. En runddans det virka umulig å komme seg ut av. Ungdommen, og store deler av voksenlivet til Øyvind var preget av kriminalitet og rus. Han var gjenganger i fengslet, og han mener sjøl at han har norgesrekord i antall dommer fra ungdommen.
Det ble aldri en rolig stund, men han ville skjerpe seg. De fleste av kompisene som snurra rundt i den samme karusellen, er døde. Øyvind føler seg heldig.
– De døde fordi de aldri kom seg ut av rusavhengigheten. Vi var stadig på jakt etter spenning. Jeg begikk innbrudd og rusa meg på heroin og amfetamin, og var nok litt gæær’n. Men jeg hadde ikke noe valg, jeg måtte slokke en angstfølelse jeg hadde inni meg. Det kunne fort ha gått like ille med meg som med kompisene mine, sier 49-åringen.
Ta tilbake livet
For fem år siden hadde Øyvind sonet ferdig den siste dommen sin på Ilseng fengsel, en dom på to og et halvt år for narkotikabesittelse. Da bestemte han seg. Han ville ta tilbake livet sitt, og han ville ut i arbeidslivet igjen. Det siste halve året deltok Øyvind på arbeidstrening i fengslet. Tidlig opp om morgenen, mye fysisk arbeid og strenge rutiner. Det gjorde godt.
– Jeg har alltid vært glad i å jobbe og har blant annet hatt mange ulike jobber i anleggsbransjen, sier han.
Fikk hjelp av Fretex
Ved siden av å være Norges største bruktkjede, er Fretex også størst på attføring gjennom ulike tiltak. Nav samarbeider tett med Fretex.
Øyvind hadde hørt gjennom kjente at attføringstiltakene til Fretex fungerte, og han tok kontakt for å få seg en jobb der. Han fikk positivt svar.
– Jeg begynte på «gølvet» på Fretex med å bære møbler. Jeg bar til jeg fikk betennelse i beina, men det gjorde ikke noe, jeg bare fortsatte å jobbe og likte det. Og jeg klarte å holde meg unna rusen, forteller Øyvind.
Det første kriteriet for å vende tilbake til et normalt liv er å holde seg unna rus. Det har Øyvind altså klart i fem år nå. Han har fått hjelp av fagfolk og medisiner. Selv om han plages med senskader fra sitt tidligere liv, så klager han ikke.
– I perioder sliter jeg med depresjon og angst, men da hever jeg blikket og ser meg rundt i samfunnet. Det er mange som har det mye verre enn meg, sier han.
Arbeid med bistand
Fretex har flere ulike attføringstiltak. Øyvind gjennomfører et som heter «Arbeid med bistand». Han går på arbeidsavklaringspenger fra Nav og er jobbsøker. Fretex sitt hovedmål er at de som er innom tiltakene skal bli vanlig ansatte og lønnsmottakere. De forsøker å finne en egnet praksisplass til den enkelte jobbsøker, og har rammeavtale med rundt 3.000 store og små bedrifter.
Even Hallgren er jobbkonsulent i Fretex. Han sier at de har tett oppfølging av jobbsøkeren og tett kontakt med Nav og bedriftene.
– Hvis praksisplassen ikke fungerer for jobbsøkeren, så finner vi en ny. Hvis det er justeringer som må til for å få det til å fungere på arbeidsplassen, så hjelper vi til med det. Det er viktig å se hvert enkelt menneske, sier han.
I 2012 hjalp Fretex over 350 personer tilbake i arbeidslivet. Én om dagen er målet.
– Arbeid med bistand er tiltaket hvor jobbsøkeren er nærmest å være en jobbsøker på lik linje med alle andre i samfunnet. En praksisperiode varer fra to til seks måneder. Bedriften får gratis arbeidskraft i noen måneder og det er nødvendig med slike alternative ordninger for at enkelte skal komme inn i arbeidsmarkedet. I Fretex er vi veldig glade for at bedrifter tar på seg dette samfunnsansvaret, sier Hallgren.
Vil gjerne bli i Jernia
Øyvind fikk praksisplass hos Jernia på Tveita. Her selger han maling, filer nøkler og står bak kassa. Praksisperioden i Jernia har snart vart i et halvt år og nærmer seg dermed slutten. Da skal han, i samarbeid med Fretex og butikksjefen, stake ut kursen videre.
– Det føles godt med tilhørighet til en arbeidsplass. Her har jeg klare regler å forholde meg til. Jeg vet når jeg skal møte opp og hvordan jeg skal forholde meg til kunder og kolleger. Jeg har ikke vært borte fra jobben en eneste dag til nå, og kunne godt ha tenkt meg å fortsette i Jernia, sier Øyvind.
Butikksjef Bente Rystad forteller at hun var skeptisk til å si ja til en jobbsøker fra et attføringstiltak.
– Jeg var med på intervjuet for å se om Øyvind kunne passe til jobben. Han var åpen om fortiden sin, og jeg syntes det var fint å bidra til å hjelpe han tilbake til et normalt liv. Men jeg var skeptisk i begynnelsen, innrømmer hun.
Bente forteller at Øyvind ikke går i en egen stilling. Han jobber 80 prosent og jobber i tillegg til de stillingene som skal dekke behovet ellers i butikken.
– Jeg gjør ikke dette for at bedriften skal spare penger. Det er klart at det er en bonus med ekstra arbeidskraft, men først og fremst er dette for å gi noe tilbake til samfunnet. En slik praksisplass krever mye og tett oppfølging, sier hun.
Drømmer om heltid
Øyvind er ekstra stolt av å jobbe på Jernia på Tveita. Mange av stamkundene her husker nok Øyvind fra tidligere da livet så helt annerledes ut.
– Jeg rusa meg en del i nabolaget her. Men nå ser de at jeg jobber på Jernia og klarer meg fint. Det føles godt å ha fått tilbake livet mitt, sier han.
Øyvind drømmer om en jobb utenom attføringstilbudene til Fretex. En jobb der han er ansatt på samme vilkår som andre arbeidstakere og med vanlig lønn.
– Jeg kunne godt ha tenkt meg en jobb i butikkyrket, det synes jeg er helt topp. Men jeg ser at det er mange deltidsstillinger som lyses ut, og det går det jo ikke an å leve av i dagens samfunn. Helst vil jeg ha en fulltidsjobb, sier han.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim