JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra sterk kritiker til mild refser

I 2006 forlangte EL & IT Forbundet at Telenor-sjefen måtte gå på grunn av sine gunstige opsjonsavtaler. I dag er forbundsleder Hans O. Felix mildere stemt i spørsmålet om lederlønninger.

Han mener den rødgrønne regjeringen har bidratt til å rydde opp på dette området, spesielt etter at eierskapsmeldingen kom i 2007. Næringsdepartementet satte foten ned for opsjonene og gammel moro måtte leveres inn.

– Det gjorde at vi fikk ryddigere forhold, forklarer Felix.

Millionlønninger

Tidligere Statkraft-sjef Bård Mikkelsen hadde en årslønn på 3,5 millioner kroner og Mikkelsen var den høyest lønnede lederen av et statlig eid selskap da han gikk av i fjor sommer. Lønna var en kraftig økning fra 2004 da han sto oppført med en lønn på 2,2 millioner kroner.

Mikkelsen ble erstattet av Christian Rynning-Tønnesen, som fikk 400.000 mer i årslønn da han tiltrådte sin nye stilling.

– Men så er det sånn at noen selskaper er viktigere enn andre også blant de statseide. Jeg synes ikke det er rart at lederne i Statnett og Statkraft har god lønn. Samtidig bør de ha en lønnsutvikling på linje med resten av samfunnet, mener lederen i EL & IT Forbundet. Han synes det blir feil når lederne får lønnsøkninger langt ut over vanlige folk.

– Jeg tar for gitt at Staten har kontroll på sluttpakker og opsjoner som tidligere har gått over alle støvelskaft, sier Hans O. Felix.

Kopierer børsselskaper

Felix synes det er betegnede for mye av ledelsen i statlige selskaper at de kopierer de gode lønnsbetingelsene fra børsnoterte selskaper.

– De rekrutterer jo også ofte fra slike selskaper og styrerepresentantene opererer på kryss og tvers. Da blir det ofte «Gutteklubben Grei» som bestemmer avlønningene, konstaterer Felix.

Han synes det er spesielt at mens de store medlemsbedriftene i NHO predikerer nøkternhet for vanlige folk, har ledelsen i disse selskapene en lønn mange ganger de ansattes og en lønnsutvikling langt ut over vanlige folks.

– Her henger liv og lære ikke helt på greip, mener Hans O. Felix.

Annonse

Flere saker

Annonse