JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Framhever Bergens metode mot tigging

Justisminister Knut Storberget (Ap) framhever Bergen som eksempel på hvordan tigging i gatene kan begrenses.

Strategien hos politiet og kommunale myndigheter i Bergen bidrar til å redusere det som kalles uønsket tigging og tigging kombinert for eksempel med salg av roser, påpeker Storberget.

Justisministeren kommer med sine råd i et brev til ordfører Tore Opdal Hansen (H) i Drammen. Bakgrunnen er at ordføreren på vegne av Drammen kommune har oppfordret Justisdepartementet til å vurdere en lovendring slik at det kan innføres forbud mot tigging.

Nei til forbud

Storberget holder fast på sitt standpunkt om ikke å foreslå forbud. I svaret til Drammens ordfører peker han på at Stortinget opphevet løsgjengerloven i 2005 etter forslag fra regjeringen Bondevik II, der Høyre deltok. Dette førte til at tigging i seg selv ikke lenger var forbudt.

«Lovendringen var uttrykk for det syn at tigging ofte er et utslag av sosiale problemer som må løses ved andre virkemidler. Jeg mener dette utgangspunktet bør bestå», skriver Storberget.

Deretter forklarer han hvordan Hordaland politidistrikt i tett samarbeid med Bergen kommune «offensivt har gått løs på problemstillinger rundt tigging i byen.»

Må sende melding

Politivedtekten for Bergen krever at den som vil drive innsamling av penger - også kalt tigging - må sende melding til politiet. «Tiggere blir bedt om å sende slik melding, og risikerer anmeldelse dersom de senere påtreffes uten at melding er inngitt», skriver Storberget.

Han påpeker at ifølge erfaringene fra Bergen, avslutter tiggerne sin virksomhet heller enn å sende inn de meldingene som kreves.

Beslaglegge roser

Personer som i tillegg til tigging driver salgsvirksomhet; for eksempel salg av roser, blir gjort oppmerksom på at slik virksomhet forutsetter kommunal tillatelse og bare kan foregå på anvist sted.

«Politiet gjør roseselgerne oppmerksomme på regelen. Brudd medfører beslag av gjenstandene og anmeldelse. Utenlandske tiggere blir hyppig kontrollert med tanke på identitet, og ved tvil overføres vedkommende til utlendingsenheten for videre vurdering», skriver Storberget.

Han avslutter brevet med en oppfordring til Drammen kommune om å gå i dialog med politiet og utvikle «en hensiktsmessig strategi for å trygge det offentlige rom.» (ANB-NTB)

Annonse
Annonse