BYGGEBRANSJENS DETEKTIV: Fred Sherling skal jakte etter de kriminelle byggerne i Rogaland.
Håvard Sæbø
Arbeidslivskriminalitet:
Fred Sherling (58) sluttet som politimann for å jakte byggebanditter
Sherling er den nye mannen som skal gjøre det enda vanskeligere å være byggebanditt i Rogaland.
has@lomedia.no
Politimannen Fred Sherling (58) kommer rett fra A-krimsenteret i Rogaland, hvor han opparbeidet seg god erfaring i å avdekke svart arbeid og arbeidslivskriminalitet. Nå skal han lede Fair Play Bygg i Rogaland.
– Det nytter ikke bare med en velmenende pekefinger for å stoppe de kriminelle byggerne. Det må kraftigere virkemidler til for å stoppe dem, sier Sherling.
p
Milliarder av kroner forsvinner til useriøse firma som utnytter ansatte og slipper unna straff. Sherling mener hovedproblemet er at det ikke reageres raskt nok når de kriminelle først blir tatt. De får fortsette i samme spor mens etterforskningen pågår. Det kan gå årevis før en sak kommer opp for retten. I mellomtiden har aktørene opprettet nytt selskap, eller forsvunnet ut av landet.
Ikke sint mann på byggeplass
Sherling skal ikke snike seg rundt på byggeplassene for å se etter ulovligheter. Det har han ikke myndighet til lenger. Derfor vil han jobbe på en annen måte.
– Uropatrulje var noe vi drev med i politiet. Jeg vil ikke være en sint mann på byggeplass. Framover vil jeg jobbe mye med holdningsskapende arbeid. Bygge nettverk og tillit, slik at jeg får inn tips som jeg sender videre til A-krimsenteret. Den eneste måten å få bukt med kriminaliteten, er at etatene samarbeider, og jobber raskt.
Han oppfordrer alle som har tips om å sende en mail til post@fpbr.no.
Oppsøker vannhull
Helt usynlig i bybildet vil han ikke være. Han vil oppsøke det han kaller «vannhull». Steder hvor de useriøse kjøper materialer, bensin, kvitter seg med byggeavfall eller parkeringsplasser hvor arbeidere samles for transport.
– Jeg vil gjøre det som har best effekt, og lære av det de andre har gjort. Det er om å gjøre å tette hull og fjerne sårbarheten som gjør at kriminaliteten vokser.
Folk tar den billigste håndverkeren
Det første han har gitt seg i kast med, er byggevarehandelen.
– Kriminelle vet hvordan de skal få kjøpt materialer uten at det kan spores til dem. For eksempel ved at de lar kunden betale. Hvis varehandelen oppdager slikt, er det viktig at de tipser videre om det. Noen kunder kjøper maling, og spør i butikken om de vet om et firma som kan male. Da er det viktig at kundene blir geleidet til et seriøst firma, sier han.
p
Mange lar seg lure til å hyre inn feil håndverker. Selv om nettsiden ser bra ut, betyr ikke det at resten er det. Alt handler dessuten om pris. Hvis du får to anbud på å male huset ditt og det ene er på 120.000 og det andre på 40.000 – ja, så tar du det billigste. Det er ikke alltid like lurt – og heller ikke alltid det billigste i lengden, sier han.
Spleiselag
Fra før er det Uropatrulje i Trondheim og Fair Play i Oslo. De gode resultatene derfra gjorde at flere gikk sammen om å finansiere et tilsvarende arbeid i Rogaland. Det er et spleiselag mellom LO Rogaland, Næringsforeningen i Stavanger og omland, Byggmesterforbundet, bedrifter, Fellesforbundet, leverandører, fylket og kommuner.
Resultatene har ikke latt vente på seg. I løpet av den første måneden i den nye jobben, fikk han flere tips enn de fem årene han jobbet i A-krimsenteret. Tidligere har A-krim Rogaland anslått at det omsettes svart arbeid i Rogalands byggebransje for 2,4 milliarder årlig. 25–30 prosent av arbeidskraften er svart eller befinner seg i en gråsone.
Offentlige utbyggere må ta kampen
Kriminelle kommer inn i de store offentlige prosjektene, på tross av at det har blitt innført strengere seriøsitetskrav i anbudene.
– Seriøsitetskravene er ikke verdt papiret de er skrevet på. Kontrollen er fraværende, og dersom det dukker opp problemer underveis, er det offentlige lite villige til å ta affære. Hvis mange arbeidere blir kastet ut midt i et byggeprosjekt vil det ha konsekvenser for gjennomføringen, og vil også skade kommunens omdømme. Redselen for erstatningsansvar ved en sak i retten, gjør at det får skure og gå, uten at det får konsekvenser neste gang firmaet vil inn på et offentlig oppdrag. Dette vet de kriminelle, og er eksperter i å trenere saken, slik at de får jobbet ferdig.
– Her må byggherrene ta kampen. La heller prosjektet bli forsinket, enn å la disse få fortsette. Modeller og seriøsitetskrav er verdiløse uten kontroll. Det er mye bra som er laget, tanken er god, men det skorter på gjennomføringsevnen. Det nytter ikke bare med viljen, sier han.
Torpedoer og vold
De kriminelle sparer på lønn og HMS. Fiktive lønnsslipper, tilbakebetaling av lønn og ulovlig arbeidskraft er gjengangere i kriminelle byggefirmaer. Trusler, torpedoer, vold er også en del av hverdagen. Mange har kontrakter som bare garanterer 10 prosent jobb.
– Det er å be om kriminalitet. Jobber de da svart 90 prosent? Slike kontrakter setter arbeiderne i en veldig vanskelig situasjon, og de blir lette å utnytte. Dessuten er det vanskelig for de seriøse å konkurrere mot slikt, sier Sherling.
Han er ikke helt ferdig med gamlejobben enda. Nylig ble han innkalt som vitne i en menneskehandel-sak fra 2014.
– At det tar fem år før en slik sak havner i retten, sier litt om hvordan slike saker blir prioritert i rettssystemet, sier Sherling.
Slik kan du forsikre deg mot useriøse håndverkere
Skriv alltid kontrakt med håndverkerne. Den bør inneholde hva som skal gjøres, tidsfrist, enighet om pris, krav om gyldig HMS- kort og oversikt over underleverandører.
Huskeliste til deg som kunde finner du på handlehvitt.no.
Alle som er ansatt eller driver virksomhet innen bygg, anlegg, er elektriker, rørlegger og renholdsarbeidere skal ha HMS-kort. Kortet skal blant annet ha bilde, navn på arbeidstaker, navn og organisasjonsnummer på virksomheten.
Ved å velge seriøs arbeidskraft gir det flere fordeler som klagerett og du unngår i større grad merkostnader og arbeidsgiver- og erstatningsansvar ved skader.
Skal du bygge om/på eller helt nytt? Se regler og krav på dibk.no.
Sjekk om elektrikeren har tillatelse på dsb.no.
Slik kan du forsikre deg mot useriøse håndverkere
Skriv alltid kontrakt med håndverkerne. Den bør inneholde hva som skal gjøres, tidsfrist, enighet om pris, krav om gyldig HMS- kort og oversikt over underleverandører.
Huskeliste til deg som kunde finner du på handlehvitt.no.
Alle som er ansatt eller driver virksomhet innen bygg, anlegg, er elektriker, rørlegger og renholdsarbeidere skal ha HMS-kort. Kortet skal blant annet ha bilde, navn på arbeidstaker, navn og organisasjonsnummer på virksomheten.
Ved å velge seriøs arbeidskraft gir det flere fordeler som klagerett og du unngår i større grad merkostnader og arbeidsgiver- og erstatningsansvar ved skader.
Skal du bygge om/på eller helt nytt? Se regler og krav på dibk.no.
Sjekk om elektrikeren har tillatelse på dsb.no.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Det kom som et sjokk for oss alle. Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
Straffen for innsidehandel er streng. Slik unngår du den som tillitsvalgt
Kadettene Tina Andrea Brennhovd Næverdal (25) og Halvard Hamre Danielsen (22) er om noen år ferdig med plikttjenesten i Forsvaret. Da kan de velge å gå over i privat næringsliv. De sier pensjonsreglene kommer til å ha betydning for avgjørelsen.
Merete Jansen