BYGGEBRANSJENS DETEKTIV: Fred Sherling skal jakte etter de kriminelle byggerne i Rogaland.
Håvard Sæbø
Arbeidslivskriminalitet:
Fred Sherling (58) sluttet som politimann for å jakte byggebanditter
Sherling er den nye mannen som skal gjøre det enda vanskeligere å være byggebanditt i Rogaland.
has@lomedia.no
Politimannen Fred Sherling (58) kommer rett fra A-krimsenteret i Rogaland, hvor han opparbeidet seg god erfaring i å avdekke svart arbeid og arbeidslivskriminalitet. Nå skal han lede Fair Play Bygg i Rogaland.
– Det nytter ikke bare med en velmenende pekefinger for å stoppe de kriminelle byggerne. Det må kraftigere virkemidler til for å stoppe dem, sier Sherling.
p
Milliarder av kroner forsvinner til useriøse firma som utnytter ansatte og slipper unna straff. Sherling mener hovedproblemet er at det ikke reageres raskt nok når de kriminelle først blir tatt. De får fortsette i samme spor mens etterforskningen pågår. Det kan gå årevis før en sak kommer opp for retten. I mellomtiden har aktørene opprettet nytt selskap, eller forsvunnet ut av landet.
Ikke sint mann på byggeplass
Sherling skal ikke snike seg rundt på byggeplassene for å se etter ulovligheter. Det har han ikke myndighet til lenger. Derfor vil han jobbe på en annen måte.
– Uropatrulje var noe vi drev med i politiet. Jeg vil ikke være en sint mann på byggeplass. Framover vil jeg jobbe mye med holdningsskapende arbeid. Bygge nettverk og tillit, slik at jeg får inn tips som jeg sender videre til A-krimsenteret. Den eneste måten å få bukt med kriminaliteten, er at etatene samarbeider, og jobber raskt.
Han oppfordrer alle som har tips om å sende en mail til post@fpbr.no.
Oppsøker vannhull
Helt usynlig i bybildet vil han ikke være. Han vil oppsøke det han kaller «vannhull». Steder hvor de useriøse kjøper materialer, bensin, kvitter seg med byggeavfall eller parkeringsplasser hvor arbeidere samles for transport.
– Jeg vil gjøre det som har best effekt, og lære av det de andre har gjort. Det er om å gjøre å tette hull og fjerne sårbarheten som gjør at kriminaliteten vokser.
Folk tar den billigste håndverkeren
Det første han har gitt seg i kast med, er byggevarehandelen.
– Kriminelle vet hvordan de skal få kjøpt materialer uten at det kan spores til dem. For eksempel ved at de lar kunden betale. Hvis varehandelen oppdager slikt, er det viktig at de tipser videre om det. Noen kunder kjøper maling, og spør i butikken om de vet om et firma som kan male. Da er det viktig at kundene blir geleidet til et seriøst firma, sier han.
p
Mange lar seg lure til å hyre inn feil håndverker. Selv om nettsiden ser bra ut, betyr ikke det at resten er det. Alt handler dessuten om pris. Hvis du får to anbud på å male huset ditt og det ene er på 120.000 og det andre på 40.000 – ja, så tar du det billigste. Det er ikke alltid like lurt – og heller ikke alltid det billigste i lengden, sier han.
Spleiselag
Fra før er det Uropatrulje i Trondheim og Fair Play i Oslo. De gode resultatene derfra gjorde at flere gikk sammen om å finansiere et tilsvarende arbeid i Rogaland. Det er et spleiselag mellom LO Rogaland, Næringsforeningen i Stavanger og omland, Byggmesterforbundet, bedrifter, Fellesforbundet, leverandører, fylket og kommuner.
Resultatene har ikke latt vente på seg. I løpet av den første måneden i den nye jobben, fikk han flere tips enn de fem årene han jobbet i A-krimsenteret. Tidligere har A-krim Rogaland anslått at det omsettes svart arbeid i Rogalands byggebransje for 2,4 milliarder årlig. 25–30 prosent av arbeidskraften er svart eller befinner seg i en gråsone.
Offentlige utbyggere må ta kampen
Kriminelle kommer inn i de store offentlige prosjektene, på tross av at det har blitt innført strengere seriøsitetskrav i anbudene.
– Seriøsitetskravene er ikke verdt papiret de er skrevet på. Kontrollen er fraværende, og dersom det dukker opp problemer underveis, er det offentlige lite villige til å ta affære. Hvis mange arbeidere blir kastet ut midt i et byggeprosjekt vil det ha konsekvenser for gjennomføringen, og vil også skade kommunens omdømme. Redselen for erstatningsansvar ved en sak i retten, gjør at det får skure og gå, uten at det får konsekvenser neste gang firmaet vil inn på et offentlig oppdrag. Dette vet de kriminelle, og er eksperter i å trenere saken, slik at de får jobbet ferdig.
– Her må byggherrene ta kampen. La heller prosjektet bli forsinket, enn å la disse få fortsette. Modeller og seriøsitetskrav er verdiløse uten kontroll. Det er mye bra som er laget, tanken er god, men det skorter på gjennomføringsevnen. Det nytter ikke bare med viljen, sier han.
Torpedoer og vold
De kriminelle sparer på lønn og HMS. Fiktive lønnsslipper, tilbakebetaling av lønn og ulovlig arbeidskraft er gjengangere i kriminelle byggefirmaer. Trusler, torpedoer, vold er også en del av hverdagen. Mange har kontrakter som bare garanterer 10 prosent jobb.
– Det er å be om kriminalitet. Jobber de da svart 90 prosent? Slike kontrakter setter arbeiderne i en veldig vanskelig situasjon, og de blir lette å utnytte. Dessuten er det vanskelig for de seriøse å konkurrere mot slikt, sier Sherling.
Han er ikke helt ferdig med gamlejobben enda. Nylig ble han innkalt som vitne i en menneskehandel-sak fra 2014.
– At det tar fem år før en slik sak havner i retten, sier litt om hvordan slike saker blir prioritert i rettssystemet, sier Sherling.
Slik kan du forsikre deg mot useriøse håndverkere
Skriv alltid kontrakt med håndverkerne. Den bør inneholde hva som skal gjøres, tidsfrist, enighet om pris, krav om gyldig HMS- kort og oversikt over underleverandører.
Huskeliste til deg som kunde finner du på handlehvitt.no.
Alle som er ansatt eller driver virksomhet innen bygg, anlegg, er elektriker, rørlegger og renholdsarbeidere skal ha HMS-kort. Kortet skal blant annet ha bilde, navn på arbeidstaker, navn og organisasjonsnummer på virksomheten.
Ved å velge seriøs arbeidskraft gir det flere fordeler som klagerett og du unngår i større grad merkostnader og arbeidsgiver- og erstatningsansvar ved skader.
Skal du bygge om/på eller helt nytt? Se regler og krav på dibk.no.
Sjekk om elektrikeren har tillatelse på dsb.no.
Slik kan du forsikre deg mot useriøse håndverkere
Skriv alltid kontrakt med håndverkerne. Den bør inneholde hva som skal gjøres, tidsfrist, enighet om pris, krav om gyldig HMS- kort og oversikt over underleverandører.
Huskeliste til deg som kunde finner du på handlehvitt.no.
Alle som er ansatt eller driver virksomhet innen bygg, anlegg, er elektriker, rørlegger og renholdsarbeidere skal ha HMS-kort. Kortet skal blant annet ha bilde, navn på arbeidstaker, navn og organisasjonsnummer på virksomheten.
Ved å velge seriøs arbeidskraft gir det flere fordeler som klagerett og du unngår i større grad merkostnader og arbeidsgiver- og erstatningsansvar ved skader.
Skal du bygge om/på eller helt nytt? Se regler og krav på dibk.no.
Sjekk om elektrikeren har tillatelse på dsb.no.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Rolf Ringdal blir kanskje den siste lederen av Norsk Lokomotivmannsforbund. Et av forslagene på forbundets årsmøte er å endre forbundets navn til Norsk Lokomotivførerforbund.
Morten Hansen
– Hvis Norge skulle komme i en nasjonal krise, vil ikke jernbanen fungere
Peter Nicholls / Reuters / NTB
Britene streiker som aldri før. Nå vil regjeringa stramme inn
Det er forhandlet fram ny lønn for operatørene i prosessindustrien. Blant annet for de ansatte ved smelteverket Eramet i Kvinesdal, hvor bildet er tatt.
Arkivfoto: Petter Pettersen