Frykten på frammarsj
Søndagens valg i Finland er preget av en irrasjonell frykt hos «den lille mann», noe populistpartiet Sannfinländarna trekker veksler på.
nina.sandaas@lomedia.no
To dager før riksdagsvalget er lett å slå fast to fakta. To seierherrer vil stå fram. Den første er Jyrki Katainen, leder for det konservative Samlingspartiet og i dag finansminister. I alle meningsmålinger i vinter og vår har Samlingspartiet fått størst oppslutning blant velgerne; i den siste rykker partiet fra ytterligere og passerer 22 prosent. Dermed vil Katainen få i oppdrag å danne ny regjering.
LES: Bakgrunn om valget i Finland: «Overraskelse fra naboen»
Den andre seierherren vil være Timo Soini, den uhyre populære partilederen for Sannfinländarna (SF). Hvor stor seieren blir, er i dag det mest spennende ved hele valget. Det kan avgjøre om han blir tatt inn i varmen som regjeringsparti. For tre uker siden hadde SF over 18 prosent av velgerne og var nest største parti. Nå har partiet en støtte på 15,4 prosent. Uansett vil det betraktes som en stor framgang. SF som i dag har fem representanter i riksdagen kan få over 30.
Hva skyldes denne framgangen? Politisk analfabetisme er ett opplagt svar. Blant SFs egne tilhengere tror 20 prosent at partiet sitter med i Finlands regjering. Andre stikkord er protest mot de etablerte partiene, frykt for framtiden og mismot blant folk som har mistet jobben. Arbeidsledigheten føk i været med finanskrisen og ligger fortsatt over 8 prosent, mye høyere i øst og nord, der hjørnesteinsbedrifter i skogs- og verkstedindustrien er blitt lagt ned. Nesten 700 000 finlendere av 5,3 millioner defineres som fattige, det vil si at de tjener 60 prosent eller mindre enn medianinntekten i landet. Brødkøer er ikke god PR for dagens regjering med senterpartiets Mari Kiviniemi som statsminister.
Frykt for det nye, det ukjente, det fremmede og kanskje utfordrende er absolutt en fellesnevner blant tilhengerne. Alt var bedre før er den råde tråden i deres tankegang. Alt var tryggere før Finland ble EU-medlem og slapp å bidra med milliarder til alskens garantifonder for land som har uorden i økonomien. Statlig bistand til uviklingsland og midler til krisehåndtering ute i verden bør avvikles, ifølge partiprogrammet. Den internasjonale klimapolitikken er noe herk og Finland har egentlig nok med sitt og sine. Det beste med gamle dager var at grensene var stengt for innvandrere. Da sto den finske enhetskulturen sterkt og slik bør det helst være, mener SF som har markante nasjonalistiske trekk.
En demonstrasjon utenfor riksdagshuset i forrige er illustrerende og tankevekkende. Voldsomt sinne, ja direkte hat, sto ut av øynene på SF-tilhengerne som hadde møtt opp for å protestere mot det de kaller tvangssvensk. På plakatene sto «Pakkoruotsi on terrorismi», som betyr «Tvangssvensk er terrorisme». Det er et utbredt standpunkt blant finsktalende at de skal slippe å lære seg svensk, landets andre nasjonalspråk. Regelen ble innført med grunnskolen på 1970-tallet og betyr at de finsktalende leser svensk som fremmedspråk fra sjuende klasse. Den svensktalende minoriteten lærer finsk fra tredje klasse.
Populistiske partier er ikke noe nytt fenomen i Finland. Allerede 1970 gjorde Veikko Vennamos landsbygdsparti et brakvalg og fikk 18 representanter med seg i riksdagen. Han var samtidig med Mogens Glistrup i Danmark og sto på en lignende politisk plattform. Timo Soini har visst å spille på de samme kreftene og grumsete holdningene i folkedypet.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie