JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hardere fronter i Finland

Kutt i ferier og begrenset streikerett er uaktuelt for finsk LO. Men arbeidsgivernes organisasjon EK i Finland står på sitt.

nina.sandaas@lomedia.no

Tonen mellom de to hovedpartene i finsk arbeidsliv, Finlands Næringsliv (EK) og landsorganisasjonen FFC, er alt annet enn hjertelig i disse dager. Flere politiske saker står på spill.

Vakte oppsikt

I forrige uke trakk FFC seg fra trepartforhandlingene med Arbeidsdepartementet og EK om endringer i den finske loven som regulerer tariffavtaler og arbeidsfred. Målet var at arbeidsgruppen skulle levere en innstilling i slutten av oktober.

FFC-sekretariatet meddelte kort etterpå at det ikke godkjenner forslaget. FFC mener at arbeidsgiverne vil begrense streikeretten. Både uttalelser og holdninger vitner om dette. Tjenestemennenes organisasjon STTK trakk seg også fra arbeidsgruppen, mens akademikerorganisasjonen Akava bestemte seg for å fortsette forhandlingene.

Bredt angrep

Før helgen kom EK-presidenten, Sakari Tamminen, med et utspill som heller ikke var egnet til å blidgjøre FFC. I et samkjørt intervju i flere finske aviser tok Tamminen til orde for å redusere antall lovfestede ferieuker som nå er fem. Han konkretiserte ikke hvor mye kortere ferien bør bli.

Ifølge EK hører Finland til de land i verden som har færrest arbeidstimer per arbeidstaker. En industriarbeider utfører i gjennomsnitt 1 700 arbeidstimer i året, på mange offentlige arbeidsplasser er årlig arbeidstid om lag 100 timer lavere.

FFC-leder Lauri Lyly var raskt ute og avviste i helgen alle tanker om kutte ned på de lovbestemte ferieukene.

- Det viktigste problemet nå er å finne arbeid til alle og å utvikle arbeidslivet slik at folk faktisk orker å stå i jobben. Dessuten er de lovfestende ferieukene et resultat av forhandlinger gjennom årtier, sa FFC-lederen.

Forlenge karrieren

Arbeidsgiverne ønsker å forlenge den årlige arbeidstiden og den totale arbeidskarrieren på en eller annen måte. Et annet forslag fra den kant og fra regjeringen har vært å heve pensjonsalderen fra 63 til 65 år. For å utrede dette har et utvalg vært i sving i et års tid. Dette utvalget skal levere sin innstilling i begynnelsen av neste år. Fram til valget i april skjer det neppe noe i pensjonsspørsmålet.

Annonse
Annonse