Hareide ny KrF-leder
Knut Arild Hareide ble lørdag valgt til ny leder i Kristelig Folkeparti.
Dagrun Eriksen og Bjørg Tysdal Moe er nye nestledere.
Med glimt i øyet konstaterte den nyvalgte lederen at landsmøtet til Kristelig Folkeparti har gjort et knakende godt valg. Og med velkjent selvironi fleipet en hes Knut Arild Hareide med at han hadde klart å senke sitt lyse stemmeleie på bare en uke.
– En jobb Fremskrittsparti-leder Siv Jensen har brukt flere år på, sa han.
Lørdag formiddag holdt han sin første tale som leder for KrF etter å ha blitt valgt ved akklamasjon tidligere på dagen.
– Jeg må si at dere har gjort et knakende godt valg. Et dristig, modig og framtidsrettet valg, sa Hareide og høstet latter, applaus og jublende tilrop fra landsmøtesalen i Trondheim.
Kraftig hyllest
Selv om han selv toner ned forventningene til effekten hans lederverv vil ha for KrFs oppslutning, ble han tatt imot og hyllet som mannen som skal lede partiet gjennom en fornyelsesprosess som skal skape «Nye KrF». Prosessen kan ende med at KrF i 2013 på ny får en hånd på rattet etter valget.
For Hareide er det avgjørende å få partiet inn i det han kaller en nøkkelposisjon i sentrum av norsk politikk. Om det rødgrønne samarbeidet sprekker og de blåblå ikke får flertall alene, vil sentrum på ny kunne befinne seg i vippeposisjon når beslutninger skal fattes i Stortinget.
– Sentrum satser på fellesskapsløsningene - mer enn Frp og Høyre. En godt utbygd velferdsstat skal være en bærebjelke i samfunnsfellesskapet. Men staten skal ikke utarme andre fellesskap. Derfor vil sentrumspartiene - mer enn Arbeiderpartiet og SV - la andre byggende fellesskap få rom og ansvar, sa Hareide.
Som ventet ble den nye ledertrioen valgt inn ved akklamasjon på landsmøtet i Trondheim lørdag morgen. Dagrun Eriksen er den eneste som fortsetter i vervet sitt. Ut går både Dagfinn Høybråten som leder og Inger Lise Hansen som nestleder.
«Bratt etappe»
Høybråten karakteriserte selv sin lederperiode som «en bratt etappe» da han takket av i landsmøtetalen fredag. Han håpet hverdagen blir lettere for etterfølgeren, Knut Arild Hareide.
– Nå håper jeg at den etappen som ligger foran oss blir enklere. Vi får en mann i ledertrøya som er godt egnet, sa Høybråten.
Inger Lise Hansen ble fjernet fra partiledelsen mot sin vilje, etter flere kontroversielle medieopptredener og harde utfall mot Høybråten. Hun erkjenner å ha vært gjennom «en tøff vinter».
– Nå er det kapittelet lukket. Jeg gleder meg til å stå på sidelinjen og heie på den nye partiledelsen, sier Hansen til NTB.
Ingen motkandidater
Det ble ikke lansert noen motkandidater til noen av de tre lederkandidatene.
Den nye ledertrioen skal føre KrF gjennom en fornyelsesfase fram mot stortingsvalget i 2013. Eriksen har ledet partiets strategiutvalg, og står bak en rekke forslag som vil trekke KrF i mer liberal retning. Hun er også en av de mest iherdige forkjemperne for å fjerne kravet om at partiets tillitsvalgte må være bekjennende kristne, en prosess som ble startet sent fredag kveld med stort flertall.
Det er ventet at Hareide kommer til å rette innsatsen spesielt mot å samle partiet bak en slags skrittvis fornyelsesprosess og skaffe bredest mulig støtte i programarbeidet, som kulminerer på landsmøtet før stortingsvalget i 2013.
– Det strategiutvalget har lært oss gjennom prosessen rundt bekjennelsesparagrafen, er hvor viktig det er å gjennomføre grundige og gode prosesser. Uten gode prosesser i forkant, får vi støy i etterkant, sier nyvalgt nestleder Bjørg Tysdal Moe.
Flørter med Frp
Moe vil ikke gå inn i diskusjonen om hvem KrF skal samarbeide med, om mulig også i regjering. Men hun lover, i likhet med partileder Hareide, at svaret skal komme i god tid før stortingsvalget i 2013.
– Nå skal vi først og fremst konsentrere oss om det kommende kommune- og fylkestingsvalget. Men når vi er ferdig med det, er det klart at sentralstyret må sette i gang prosessen som skal gi svar på dette spørsmålet, sier Moe.
Inger Lise Hansen, derimot, har ingen betenkeligheter med å peke ut retningen mot høyre for KrF. Partiet kommer ikke utenom Fremskrittspartiet når samarbeidspartnere skal vurderes. Hun mener det er feilslått å se mot Arbeiderpartiet og venstresiden.
– Det er viktig for meg at vi får en ny kurs for landet, og da kan vi ikke avskrive Frp – ikke nødvendigvis for å få Frp i regjering, men for å finne en ny retning for landet, hvor familien og menneskets frihet ligger til grunn. Det gjør man på borgerlig side, ikke på sosialistisk side, sier Hansen. (ANB-NTB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Rolf Ringdal blir kanskje den siste lederen av Norsk Lokomotivmannsforbund. Et av forslagene på forbundets årsmøte er å endre forbundets navn til Norsk Lokomotivførerforbund.
Morten Hansen