Hareide ny KrF-leder
Knut Arild Hareide ble lørdag valgt til ny leder i Kristelig Folkeparti.
Dagrun Eriksen og Bjørg Tysdal Moe er nye nestledere.
Med glimt i øyet konstaterte den nyvalgte lederen at landsmøtet til Kristelig Folkeparti har gjort et knakende godt valg. Og med velkjent selvironi fleipet en hes Knut Arild Hareide med at han hadde klart å senke sitt lyse stemmeleie på bare en uke.
– En jobb Fremskrittsparti-leder Siv Jensen har brukt flere år på, sa han.
Lørdag formiddag holdt han sin første tale som leder for KrF etter å ha blitt valgt ved akklamasjon tidligere på dagen.
– Jeg må si at dere har gjort et knakende godt valg. Et dristig, modig og framtidsrettet valg, sa Hareide og høstet latter, applaus og jublende tilrop fra landsmøtesalen i Trondheim.
Kraftig hyllest
Selv om han selv toner ned forventningene til effekten hans lederverv vil ha for KrFs oppslutning, ble han tatt imot og hyllet som mannen som skal lede partiet gjennom en fornyelsesprosess som skal skape «Nye KrF». Prosessen kan ende med at KrF i 2013 på ny får en hånd på rattet etter valget.
For Hareide er det avgjørende å få partiet inn i det han kaller en nøkkelposisjon i sentrum av norsk politikk. Om det rødgrønne samarbeidet sprekker og de blåblå ikke får flertall alene, vil sentrum på ny kunne befinne seg i vippeposisjon når beslutninger skal fattes i Stortinget.
– Sentrum satser på fellesskapsløsningene - mer enn Frp og Høyre. En godt utbygd velferdsstat skal være en bærebjelke i samfunnsfellesskapet. Men staten skal ikke utarme andre fellesskap. Derfor vil sentrumspartiene - mer enn Arbeiderpartiet og SV - la andre byggende fellesskap få rom og ansvar, sa Hareide.
Som ventet ble den nye ledertrioen valgt inn ved akklamasjon på landsmøtet i Trondheim lørdag morgen. Dagrun Eriksen er den eneste som fortsetter i vervet sitt. Ut går både Dagfinn Høybråten som leder og Inger Lise Hansen som nestleder.
«Bratt etappe»
Høybråten karakteriserte selv sin lederperiode som «en bratt etappe» da han takket av i landsmøtetalen fredag. Han håpet hverdagen blir lettere for etterfølgeren, Knut Arild Hareide.
– Nå håper jeg at den etappen som ligger foran oss blir enklere. Vi får en mann i ledertrøya som er godt egnet, sa Høybråten.
Inger Lise Hansen ble fjernet fra partiledelsen mot sin vilje, etter flere kontroversielle medieopptredener og harde utfall mot Høybråten. Hun erkjenner å ha vært gjennom «en tøff vinter».
– Nå er det kapittelet lukket. Jeg gleder meg til å stå på sidelinjen og heie på den nye partiledelsen, sier Hansen til NTB.
Ingen motkandidater
Det ble ikke lansert noen motkandidater til noen av de tre lederkandidatene.
Den nye ledertrioen skal føre KrF gjennom en fornyelsesfase fram mot stortingsvalget i 2013. Eriksen har ledet partiets strategiutvalg, og står bak en rekke forslag som vil trekke KrF i mer liberal retning. Hun er også en av de mest iherdige forkjemperne for å fjerne kravet om at partiets tillitsvalgte må være bekjennende kristne, en prosess som ble startet sent fredag kveld med stort flertall.
Det er ventet at Hareide kommer til å rette innsatsen spesielt mot å samle partiet bak en slags skrittvis fornyelsesprosess og skaffe bredest mulig støtte i programarbeidet, som kulminerer på landsmøtet før stortingsvalget i 2013.
– Det strategiutvalget har lært oss gjennom prosessen rundt bekjennelsesparagrafen, er hvor viktig det er å gjennomføre grundige og gode prosesser. Uten gode prosesser i forkant, får vi støy i etterkant, sier nyvalgt nestleder Bjørg Tysdal Moe.
Flørter med Frp
Moe vil ikke gå inn i diskusjonen om hvem KrF skal samarbeide med, om mulig også i regjering. Men hun lover, i likhet med partileder Hareide, at svaret skal komme i god tid før stortingsvalget i 2013.
– Nå skal vi først og fremst konsentrere oss om det kommende kommune- og fylkestingsvalget. Men når vi er ferdig med det, er det klart at sentralstyret må sette i gang prosessen som skal gi svar på dette spørsmålet, sier Moe.
Inger Lise Hansen, derimot, har ingen betenkeligheter med å peke ut retningen mot høyre for KrF. Partiet kommer ikke utenom Fremskrittspartiet når samarbeidspartnere skal vurderes. Hun mener det er feilslått å se mot Arbeiderpartiet og venstresiden.
– Det er viktig for meg at vi får en ny kurs for landet, og da kan vi ikke avskrive Frp – ikke nødvendigvis for å få Frp i regjering, men for å finne en ny retning for landet, hvor familien og menneskets frihet ligger til grunn. Det gjør man på borgerlig side, ikke på sosialistisk side, sier Hansen. (ANB-NTB)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse