Heder til ignorerte krigshelter
Kronprins Haakon Magnus representerte kongefamilien da motstandsheltene i Pelle-gruppa ble hedret med minnesmerke i Oslo fredag.
yngvil.mortensen@lomedia.no
– Kjære venner, alle her og alle der ute som vet at det var noe som het Pelle-gruppa, sa Sverre Kokkin (88) i sin tale i seremonien for avdukingen av minnesmerket på Aker brygge i dag. Han er en av to gjenlevende «motstandsarbeidere» i motstandsorganisasjonen. Den andre er Reidar Formo (88).
De to representerer Pelle-gruppa som ikke var en del av den offisielle motstandsbevegelsen, men som sto for en av de aller viktigste sabotasjeaksjonene mot nazistene under andre verdenskrig, på Akers og Nylands mekaniske verksted i november 1944. Barn, barnebarn og slektninger av krigsheltene var til stede under seremonien. Bilmekaniker og kommunist Reidar «Pelle» Sollie som startet og ledet gruppa, døde i 1987.
En liten oppreisning
– Dette er en liten oppreisning til de unge mennesker som var rede til å ofre sine liv for å frigjøre Norge. De ble møtt med fortielse, og noen med forfølgelse, etter krigen, sa Ole Bjørn Fausa fra Samlerhuset som har finansiert minnesmerket.
I dag satt Sverre Kokkin ved siden av kronprinsen i Rådhuset. Tidligere i høst anerkjente den norske regjeringen Pelle-gruppas krigsinnsats, etter nesten 70 år.
Fram i lyset
– Mitt mål etter krigen har vært at de fem skulle fram i lyset. Det ville være en blodig urett hvis så ikke skjedde, sa Kokkin. Han refererer til Ellef Baastad, Osvald Kristiansen, Gunnar Andersen, Johan Grønholdt og Erik Marcussen. De fem skipsbyggerne ved Akers mekaniske verksted utførte selve aksjonen. Kokkin fortalte i talen hvordan aksjonen foregikk.
Pelle organiserte aksjonen som fant sted 23. november 1944. I midten av september det året hadde Pelles gruppe på Hønefoss «skaffet» 2000 kilo dynamitt og fenghetter fra et av Vegvesenets lagre på Hønefoss.
Dynamitten lå lagret på en gård ved Sollihøgda. Små porsjoner ble båret eller syklet til byen, av blant andre Sverre Kokkin, men til slutt fikk Pelle vervet en lastebilsjåfør til å kjøre sprengstoffet til byen, der Pelles gruppe på Kampen sto for lagringen.
Pelle lærte opp skipsbyggerne som i flere uker smuglet inn sprengstoff i matbokser, verktøykasser og på kroppen, forbi de tyske kontrollpostene. Midt i arbeidstiden plasserte de spengladningene på skip, som skulle klargjøres for transport av flere tusen tyske soldater fra Oslo til Vestfronten i denne kritiske fasen av krigen.
Resultatet var at fire tyske skip ble helt eller delvis senket. To ble påført betydelige skader.
Elleve av medlemmene i Pelle-gruppa ble dømt til døden, og syv ble henrettet i februar og mars 1945. Av uklare årsaker ble dødsdommene over Pelle og tre andre medlemmer ikke utført.
– Alle er nå kjent
– Jeg satt meg et mål, og jeg takker alle som hjalp med meg det. Alle i Pelle-gruppa er nå kjent. De må aldri glemmes, avsluttet Sverre Kokkin, til stående applaus fra salen, også fra kronprinsregenten.
Kokkins tale varte lenger enn Kronprinsens tidsskjema egentlig tillot, men kronprinsen tok seg tid til å lytte. Kokkin og Pelles menn og kvinner har ventet i nesten 70 år på å bli hørt.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Colourbox