Heller trygd enn «innvandrerjobb»
I Norge faller en stor gruppe utenfor fordi arbeidet deres ikke respekteres, mener forskere. Nordmenn går langtidsledige, mens utlendinger tar lavstatusjobbene.
Det skriver Bergens Tidende i dag i en artikkelserie som tar for seg yrkeslivet.
– Dersom antallet innvandrere i et yrke overstiger et visst nivå, skygger nordmenn unna fordi prestisjen og anseelsen faller, sier forsker Jon Rogstad ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) til BT.
Rogstad så nærmere på fiskeindustrien i Finnmark på 90-tallet i forskningsprosjektet «Sist blant likemenn». Han mener arbeidsmarkedet i nord den gangen hadde lignende trekk med det som finnes i dag. Nordmenn går langtidsledige, mens utlendinger tar lavstatusjobbene.
– Da tamilene inntok fiskeforedlingsindustrien langs kysten, ville ikke nordmenn lenger ha jobbene – til tross for at det var rundt seks prosent arbeidsledige i lokalsamfunnet den gangen. Det viser hvor mye et yrkes status har å si, sier forskeren.
Kvinnejobber ble innvandrerjobber
Det som tidligere var sett på som «kvinnejobber», ble nå oppgitt å være «innvandrerjobber».
I juni publiserte Statistisk sentralbyrå en rapport om uføretrygd. Den slår fast at en lukrativ og lett tilgjengelig ordning med uføretrygd fører til at folk velger trygd fremfor arbeid.
Trenger ufaglærte - Vi trenger også ufaglært, og vi må akseptere at ikke alle leser kjempegodt eller er flinke i matte, sier Migle Gamperiene, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet med doktorgrad i arbeidsmiljø blant kvinner i ufaglærte yrker.
– Vi har nok skjemt bort ungdommen vår her i landet. Alle vil jobbe i IT-bransjen eller med skodesign. Men hvem skal servere turister, re senger og plukke jordbær? påpeker Gamperiene.
May-Len Skilbrei i FAFO har forsket på etnisk norske kvinnelige butikkmedarbeidere og renholdere.
Fokus på utdanning – I det norske samfunnet har vi et veldig sterkt fokus på nødvendigheten av høyere utdanning, men mange oppleverer at de kan ha det helt fint uten, sier Skilbrei til BT.
I 2008 jobbet 236.000 personer som butikkmedarbeidere og renholdere i Norge. Det tilsvarer 9,4 prosent av arbeidsstokken.
– Mange kvinner i slike yrker synes ikke jobben er så viktig. Hobbyer og familie har førsteprioritet, og de kan være frustrerte over alt jåleriet det er i forbindelse med valg av jobb, sier Skilbrei.
– Folk må forstå at det kreves kompetanse i disse yrkene. Renholdere triller rundt på store vogner med ti mopper for forskjellige underlag. Ingen ville klart å gjøre denne jobben rett uten erfaring, sier forsker Migle Gamperiene.
– For tidlig trygd Forsker Jon Rogstad ved Institutt for samfunnsforskning tror staten vil gripe inn for å endre utviklingen, akkurat som det er blitt tatt grep med pensjonene for å få folk til å stå lenger i arbeid.
Det samme tror Kjell G. Salvanes, professor i samfunnsøkonomi ved NHH.
– At så mange går tidlig ut på trygd, er et særnorsk fenomen. Vi er ikke sykere enn andre, så ordningene er antagelig litt for gode, sier Salvanes.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Colourbox