JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Histadrut forhandlet med Netanyahu

TEL AVIV: Histadrut, det israelske LO, er en viktig årsak til at Arbeiderpartiet nå sitter som partner i Likud-lederen Benyamin Netanyahus nye koalisjonsregjering.

Partileder Ehud Barak gjorde Histadruts generalsekretær, Ofer Eini, til sjefsforhandler, og han kom tilbake med noen resultater som, i hvert fall for en stund, har fått opposisjonen i partiet til å tie. Med kun 13 av Knessets 120 plasser, har Arbeiderpartiet fått fem ministerposter. En av dem er forsvarsministeren, som Barak sterkt ønsket å opprettholde. Samtidig annullerer Netanyahu milliardbesparelser i forsvaret, som forgjengeren Ehud Olmert hadde lagt opp til. Med til historien hører at Eini har sikret en rekke gode avtaler på vegne av Histadrut, noe som får kritikerne til å spørre om også Histadrut har overgitt seg til Netanyahu.

– Vi har oppnådd en rekke nye avtaler, sier Histadruts internasjonale sekretær, Avital Shapira, men avviser at organisasjonen har planer å om å bryte forbindelsene med palestinske PGFTU. Histadrut har blant annet sikret seg forbedrete dagpengeordninger og etterutdanning for medlemmer. Samtidig skal det opprettes et fond for å støtte lukningstruede virksomheter.

«Avtalen innholder mange forbedringer, og den ser god ut på papiret», skriver Akiva Eldar, som er politisk kommentator i avisen Haaretz. Han påpeker samtidig noen problemer. De forskjellige avtaler mellom koalisjonspartnerne løper opp i ti milliarder norske kroner og Eldar skjønner ikke hvor de pengene skal komme fra i en tid da drastiske besparelser er nødvendig. Hans annet forbehold er ideologisk: «Den eneste forskjell på Barak og Netanyahu er at Barak er mer høyreorientert», skriver han, og fortsetter: «Arbeiderpartiet hadde kanskje kunnet redde seg selv ved å bli i opposisjon, men Barak ville med i en regjering, hvor fredsprosessen ikke vil bevege seg framover». Hans spørsmål nå er om Histadrut har valgt samme kurs.

Ali Khilleh, som representerer danske 3 F i de palestinske selvstyreområdene, forklarer at det ble inngått en samarbeidsavtale mellom den palestinske fagbevegelsen PFGTU og Histadrut i mars 1995. Blant annet overførte Histadrut en sum tilsvarende 15 millioner norske kroner til PGFTU, men prosessen stoppet i 2000. I løpet av de siste to årene har flere europeiske LO’er forsøkt å gjenstarte samarbeidet, og IFS har gått aktivt inn som mekler. – Jeg håper det munner ut i noe, sier Khilleh fra Ramallah. Men han mener politikken til det israelske Arbeiderpartiet er blitt meget ille, og at forholdet arbeiderbevegelse og fredsbevegelse står mye svakere enn tidligere.

LO-Aktuelt nr. 7/2009

Annonse
Annonse