JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgt:

– Jeg vil lære hvordan vi kan bruke arbeiderhistorien til å verve flere medlemmer

Ideologi og arbeiderhistorie står på læreplanen når en gruppe tillitsvalgte møtes.
Kursholder Geir Myklebust utfordrer deltakerne til å plassere seg på en skala over hvor mye arbeiderhistorie de tror de allerede kan.

Kursholder Geir Myklebust utfordrer deltakerne til å plassere seg på en skala over hvor mye arbeiderhistorie de tror de allerede kan.

Brian Cliff Olguin

brian@lomedia.no

I et møterom på et hotell i Oslo sitter 14 kursdeltakere i klassisk hestesko-formasjon og lytter til hverandres introduksjoner. Lysprosjektoren suser kraftig, så alle må heve stemmen litt ekstra. Når turen kommer til Petter Bakke Blom (37), som egentlig er fra Nordfjordeid i Sogn og Fjordane, men bor i Ålesund, avbryter kursholder Geir Myklebust.

– Møre? I løpet av kurset skal vi lære mer om Marcus Thrane som satte i gang en revolusjon av arbeiderbevegelse og fagforeninger over hele landet. Men når «thranittene» kom til Møre, møtte de motstand. Så du har kanskje litt å jobbe med der, sier han og ler.

Blom trekker på smilebåndet. Han gir ingen tegn på at han bekymrer seg over motstand.

Ideologisk boost

I fjor gikk den statsautoriserte regnskapsføreren fra Regnskapshuset Sparebank1 til regnskapsbyrået View Ledger og meldte seg inn i Handel og Kontor (HK). I finansnæringen er det konkurrerende Finansforbundet størst.

– Jeg kjente bare at HK talte mer til meg. Det var kortere vei til både informasjon og til forbundet, sier Blom om valget av forbund.

Han er allerede valgt inn i styret i Møre og Romsdal HK som kasserer.

– Jeg er her for å lære mer om historien til arbeiderbevegelsen, få en ideologisk «boost» og lære hvordan vi kan bruke arbeiderhistorien til å verve flere medlemmer, sier Blom.

Selv om han er veldig fornøyd med en imøtekommende og samarbeidsvillig ledelse på jobben, ønsker han å få flere kolleger til HK.

Kursholder Geir Myklebust drar fram en flippover og tegner opp en loddrett strek.

– Nå kan dere være helt ærlige. Hvor tror dere befinner dere på denne skalaen? Med tanke på kunnskap om arbeiderbevegelsens historie?

Noen plasserer seg midt på skalaen, de fleste under. En kommenterer at mange historiske navn nevnes med selvfølgelighet blant fagforeningsfolk. Det kan oppleves som ekskluderende når man ikke kjenner til alle. Flere nikker.

 Petter Bakken Blom er den eneste kursdeltakeren som jobber på kontor. Han finner kjapt tonen med de andre HK’erne.

Petter Bakken Blom er den eneste kursdeltakeren som jobber på kontor. Han finner kjapt tonen med de andre HK’erne.

Brian Cliff Olguin

Historien som verktøy

AOF har utviklet et tre dager langt kursopplegg for tillitsvalgte i HK. Sammen med kompetanserådgiver Erlend Andresen har Geir Myklebust gått løs på det de kaller en utfordrende, men givende oppgave.

Kursdeltakerne skal lære om historie, ideologi, partssamarbeid og klubbarbeid. De skal heller ikke bare sitte og bli matet med informasjon.

– Her skal de være aktive gjennom gruppeoppgaver hvor de skal lete fram historie og formidle det til hverandre, sier Myklebust.

Kursholderne vil at deltakerne skal innse hvor mye kunnskap de allerede besitter og hvordan de sammen med andre kan bli en maktfaktor på arbeidsplassen, i samfunnet og innad i eget forbund.

– En ideolog er en som søker å påvirke folks oppfatning gjennom argumentasjon – akkurat det tillitsvalgte gjør hver dag, sier Myklebust.

Deltakerne skal lære å se hvilke utfordringer de har i dag og hvordan arbeiderbevegelsen har stått overfor lignende utfordringer tidligere.

– Rett og slett bruke historien som verktøy i arbeidet som tillitsvalgt, sier Andresen.

Hvorfor-kurs

Leder i HK Ung, Henrik Drivenes, forklarer bakgrunnen for bestillingen av kurset. Å tilby det ble vedtatt på forbundets forrige landsmøte etter forslag fra HK region Øst. Deretter har kurset blitt utarbeidet av ungdomsrådet og vedtatt av forbundsstyret.

– Flere i forbundet så et behov for at tillitsvalgte tidlig skulle få et kurs som handler om hvorfor vi jobber på den måten vi gjør i arbeiderbevegelsen, sier Drivenes.

Han sier at det allerede finnes mange kurs i hvordan man bruker tariffavtalen eller arbeidsmiljøloven. Kurs i historie og ideologi som handler om hvorfor man driver med fagforeningsarbeid, har pleid å dukke først opp på LO-skolen, et tilbud til mer erfarne tillitsvalgte.

Etter at første økt på kurset er omme, spiser kursdeltaker Petter Bakke Blom lunsj med nye bekjentskaper.

– Å bli kjent med andre tillitsvalgte over tre dager er en veldig fin erfaring som bygger fellesskap. Kanskje det også er en verdi vi kommer til å lære mer om, sier avslutter han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse