Nedbemanning
14 stillinger kuttes i Aschehoug: – Ansatte synes dette er tungt
Kollegaene er overrasket over hvilke stillinger som skal kuttes, ifølge klubbleder Markus Igeland.
Markus Igeland og en annen tillitsvalgt har deltatt i prosessen med nedbemanninga i Aschehoug.
Brian Cliff Olguin
katharina@lomedia.no
Aschehoug må spare totalt 25 millioner kroner. For å klare det, har forlagshuset vedtatt å kutte 14 stillinger.
To av stillingene er ledige i dag. I praksis betyr det at tolv stillinger må bort.
– Ansatte synes dette er tungt og fælt, sier tillitsvalgt Markus Igeland.
Kollegene er overrasket over hvilke stillinger som skal kuttes, ifølge klubblederen
– De reagerer på at nedbemanninga vil gå ut over produksjon av bøker og digitalt innhold som er kjernevirksomheten vår, sier klubblederen.
Det jobber om lag 250 ansatte i Aschehoug. Blant dem er 120 medlemmer av Handel og Kontor. Mange tar kontakt med Igeland. De etterlyser informasjon om hva som skjer.
Av de 25 millionene som skal spares, er tolv millioner knyttet til drift og 13 millioner knyttet til nedbemanning, ifølge Aschehoug.
Søke på «sin» stilling
Siden slutten av november har klubblederen deltatt i ukentlige drøftelsesmøter med ledelsen om prosessen. Onsdag 10. januar offentliggjorde ledelsen nedbemanninga.
Av de 14 stillingene som skal fjernes, er om lag halvparten redaktører. I tillegg skal årsverk i teknologiavdelingen og innen markedsføring fjernes.
De ansatte som rammes fikk frist til 19. januar for å enten søke om en sluttpakke eller gi beskjed om at de vil fortsette i Aschehoug.
Dersom de ønsker å bli, må de søke på nytt på stillingen «sin» eller en annen stilling, ifølge den tillitsvalgte.
Sluttpakkene tilsvarer seks måneder med full lønn. Ansatte med mer enn ti års ansiennitet og som har fylt 50 år, 55 år eller 60 år får en større sluttpakke. De tilbys lønn i respektivt sju, åtte eller ni måneder.
Uklar framtid
Ansiennitet er blant de viktigste utvelgelseskriteriene ledelsen har lagt til grunn for prosessen. I tillegg teller kvalifikasjoner, egnethet til stillingene og sosiale hensyn, forklarer Igeland.
– Dersom man ønsker seg innplassert i en stilling hvor det er åpenbart at du har riktig kompetanse, er det ansiennitet som er det viktigste, sier Igeland
Han legger til at hvis noen har søkt på en stilling uten riktig kompetanse, må ledelsen gå i gang med en kompetansekartlegging, for å finne ut av om den ansatte kan fylle stillingen eller ikke.
Hva som skjer videre, avhenger av hvor mange som har søkt om sluttpakke eller på en «ledig» stilling.
Dersom det ikke tilsvarer tolv stillinger, vil ledelsen gå gjennom søknadene og velge hvem som får innvilget sluttpakkesøknad og hvem som blir innplassert.
Den utvelgelsen deltar ikke klubben i.
– Men vi vil alltid støtte og hjelpe medlemmene våre, sier den tillitsvalgte.
Ledelsen: – Mister dyktige ansatte
– Vi har hatt en åpen og grundig prosess i forkant, der de tillitsvalgte har vært involvert hele veien. Vi står midt i gjennomføringen og håper å løse alle nedbemanninger gjennom frivillighet, skriver Mads Nygaard i Aschehoug i en e-post til HK-Nytt.
Årsaken til nedbemanninga er økte kostnader og lavere inntekter fra et fallende marked.
I 2023 er nedgangen i markedet for fagbøker på om lag 10 prosent, og allmennmarkedet går også ned, forklarer konserndirektøren.
De siste tre årene har Aschehoug vært gjennom flere runder med nedbemanning.
– Når vi gjennomfører en nedbemanning, mister vi dyktige medarbeidere. Ingen ønsker å miste jobben eller en god kollega. Alle synes naturligvis dette er en trist beskjed, skriver Nygaard.
Nedbemanning i flere forlag
Et annet forlag som nylig har vært gjennom en lignende prosess i høst, er Vigmostad & Bjørke.
– Det er aldri morsomt for de som opplever at de er i spill, men det har gått greit. Alle ansatte i de berørte avdelingene fikk tilbud om å søke sluttpakke, og tilstrekkelig mange søkte til at vi nå anser prosessen som avsluttet, skriver tillitsvalgt Dag Grønnestad til HK-Nytt.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.