JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aschehoug kutter 35 stillinger: – Trist og vanskelig

En stor andel ansatte er direkte berørt av nedbemanningen.
STÅR PÅ: HK-tillitsvalgt Ingun Kjelsvik Holøyen har vært i mange møter med ledelsen om nedbemanningen. Prosessen er ennå ikke ferdig.

STÅR PÅ: HK-tillitsvalgt Ingun Kjelsvik Holøyen har vært i mange møter med ledelsen om nedbemanningen. Prosessen er ennå ikke ferdig.

Herman Bjørnson Hagen

lene@lomedia.no

herman@lomedia.no

Onsdag orienterte ledelsen i forlaget Aschehoug de ansatte i et allmøte om at de skal kutte 35 stillinger.

– Dette er kjempevanskelig for alle. Det er trist å miste gode og kompetente kolleger.

Det sier Ingun Kjelsvik Holøyen, tillitsvalgt for medlemmene i Handel og Kontor (HK) i forlaget.

Forlegger og konsernsjef Mads Nygaard opplyser til Dagbladet at årsaken til nedbemanningen er at markedet er i store endringer.

Økte kostnader gjør at forlaget må tilpasse seg for å opprettholde og videreutvikle sin posisjon, ifølge konsernsjefen.

Aschehoug har om lag 240 ansatte. Av dem er 115 medlemmer i HK.

Sist inn, først ut

Holøyen og de andre tillitsvalgte har vært i drøftelser med ledelsen om nedbemanningen siden i midten av desember i fjor.

Hun forteller at ledelsen har bestemt seg for hvilke type stillinger det skal kuttes i. Nøyaktig hvem som mister jobben er ennå ikke klart.

– En stor andel av de ansatte er direkte berørt ved at det blir en reduksjon i deres stillingstype, sier Holøyen.

Det er imidlertid ikke sikkert at det er dem som har disse stillingene i dag som vil miste jobben, opplyser hun.

Årsaken er at HK-klubben og ledelsen har blitt enige om at ansiennitetsprinsippet legges til grunn for utvelgelsen. Det betyr at hovedregelen er at de som har vært ansatt i kortest tid må gå først.

Men:

– Prinsippet kan fravikes ved saklig grunn, enten sosiale årsaker eller at det er snakk om kompetanse som forlaget trenger, sier Holøyen.

Sluttpakker

Forlagssjef Mads Nygaard forteller til Dagbladet at det skal nedbemannes med 19 stillinger. I tillegg skal 16 ledige stillinger avvikles.

– Nedbemanningene er noe vi ikke tar lett på. Vi etterstreber en ryddig og åpen omstillingsprosess, sier han til avisen.

Tillitsvalgt Holøyen opplyser om at de ansatte får lønn men slipper å jobbe i oppsigelsestiden. I tillegg får de som har stillinger som vil bli berørt tilbud om sluttpakker tilsvarende tre måneders lønn.

Vanlig oppsigelsestid er tre måneder, mens ansatte over 50, 55 og 60 år har henholdsvis fire-fem og seks måneders oppsigelsestid.

Sluttpakkene er de samme som da forlaget nedbemannet i 2024, forteller Holøyen.

Da ble 14 stillinger kuttet i selskapet.

– Begynner å bli vant til det

Selv om de ansatte fikk beskjed om kuttene på onsdag, tror ikke Holøyen at de ble veldig overrasket.

– Det er en vanskelig tid for hele forlagsbransjen, og det gjenspeiler seg i Aschehougs økonomiske resultater. Vi nedbemannet i fjor og vi har vært igjennom to andre omorganiseringer de siste tre årene, så folk begynner å bli vant til det, sier hun.

Ifølge Dagbladet hadde forlaget et driftsunderskudd på 32 millioner kroner i 2023.

Holøien sier at de tillitsvalgte jobber hardt for at nedbemanningen skal foregå i tråd med tariffavtalen og arbeidsmiljøloven.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse