Tariffavtale
En ny sjef gjorde at Irene og kollegaene organiserte seg
I Holdbart-butikken ble de ansatte urolige da den nye sjefen kom med mange endringer.
Irene Molvik Aasen er nå tillitsvalgt i Holdbart-butikken i Skien.
Brian Cliff Olguin
brian@lomedia.no
– Vi driver med matredning rett og slett, sier Irene Molvik Aasen. Butikkmedarbeideren har jobbet i den 1.000 kvadratmeter store Holdbart-butikken i Skien siden 2021.
Holdbart-butikkene selger varer som andre butikker har kvittet seg med – eller som ikke engang har kommet inn i sortimentet.
Aasen har vært HK-medlem siden hun ble fast ansatt i bedriften.
– Bare det å ha inkludert innboforsikring gjennom HK-medlemskapet var god nok grunn for meg, sier Aasen.
Likevel var hun lenge den eneste fagorganiserte på jobben.
– Men da den nye sjefen begynte i vinter, fulgte det med endringer. Flere kolleger uttrykte bekymring overfor meg, forteller hun.
Nok organiserte
– Jeg sa til kollegene mine at rettighetene de ønsket seg finnes i en tariffavtale. Det var slik vi kunne forsterke medbestemmelsesretten, og det var det siste «puffet» de trengte for å organisere seg, forteller Aasen.
Fire av de 17 ansatte meldte seg inn i Handel og Kontor, som på vegne av dem sendte krav om tariffavtale. Vanligvis krever HK at halvparten av de ansatte er fagorganiserte.
– Man må ikke ha minst 50 prosent organiserte for å kunne kreve tariffavtale. Det viktigste er at de organiserte har stillinger som er av betydning for den daglige driften, forklarer Adrian Miller-Moss, organisasjonsmedarbeider i HK Østlandet Sør.
Alle de organiserte i Holdbart er i 80- til 100-prosentstillinger.
Tillitsvalgt Irene Molvik Aasen sammen med kollega og HK-medlem Ann Elisabeth Prytz Eriksen bak kassa.
Brian Cliff Olguin
Ensformig arbeid
I mai ble tariffavtalen undertegnet. De organiserte håper å få mer innflytelse på arbeidshverdagen sin med tariffavtalen på plass. Spesielt situasjonen rundt kassevaktene, som er blitt forlenget fra fire til fem og en halv time. Det er krevende, mener Aasen.
– Kassa, kunder og barn lager lyd. Vogner smeller inn i sida på kassa og kurver braker når de blir stabla oppå hverandre. Du skal hele tiden være påkoblet kundene, svare på spørsmål og sørge for at varene veies og skannes riktig. Det er både repetitivt og krever fokus, forteller hun.
Aasen viser til tariffavtalen hvor det blant annet står at ansatte som betjener kasser skal gis anledning til å veksle arbeidet med annet arbeid hvis er særlig anstrengende eller ensformig.
Les også: Ansatte i varehandelen blei lønnstapere i 2023
Butikksjef Ingar Tangvald Lyngmyr sier til HK-Nytt at det var nødvendig med lengre kassevakter for å sikre at arbeidsoppgavene som må gjøres på gulv, kjøl og frys blir utført innenfor den tiden de ansatte er på jobb.
Han mener også at kassevaktene har flere oppgaver enn det å sitte bak kassa. Som å fylle på varer i kasseområdet, dra fram varer i hyller, fylle brusskap og gjennomføre renhold.
Føler seg fram
Den tillitsvalgte har likevel tro på at samarbeidet styrkes med tariffavtalen.
– Ingar har blant annet invitert meg til å fortelle om tariffavtalen på personalmøtet og om hva fagforeningen kan gjøre for HK-medlemmene, så det lover godt, forteller Aasen.
Ingar Tangvald Lyngmyr.
Brian Cliff Olguin
– Jeg har kun vært her i tre måneder, og siden jeg ikke har vært leder i en organisert bedrift tidligere og Irene er ny i rollen som tillitsvalgt, har vi blitt enige om å føle oss fram, sier butikksjefen.
Irene Molvik Aasen nikker.
– Vi ønsket oss først og fremst forutsigbarhet og etterlyste et reglement som både sjef og ansatte skal forholde seg til. Nå er vi på riktig vei, sier hun fornøyd.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.