Deltid på Ikea
Ikea-ansatte jobbet ufrivillig deltid. Nå har de grunn til å smile
Regjeringen har styrket retten til heltid. Det har skapt nye rutiner på Ikea.
GRUNN TIL Å SMILE: Adeeb Baravani, Nawid Nabil, Emil Sohlman Lund og Yumma Zhang er fornøyde etter å ha gått opp i høyere stillingsprosenter.
Brian Cliff Olguin
brian@lomedia.no
– Hver uke måtte jeg spørre om ekstravakter og vente og se om det var noe å få, forteller Yummi Zhang.
Ikea-medarbeideren begynte å jobbe deltid på Furuset-varehuset i 2019, først i restauranten, så i kundeserviceavdelingen.
På kontrakten hennes sto det 20 prosent stilling, men fordi Zhang alltid var på hugget, jobbet hun i realiteten mellom 80 og 100 prosent.
Slik holdt hun på i tre år, til hun i 2022 søkte på en utlyst 80 prosent stilling. Den fikk hun.
I 2022 ville regjeringen og daværende arbeidsminister Hadia Tajik (A) få bukt med slik ufrivillig deltid.
Regjeringen lanserte dermed forslaget om å styrke retten til heltid.
Fortrinnsretten til utvidet stilling for deltidsansatte skulle styrkes, og spørsmål om deltidsansettelser skulle drøftes med tillitsvalgte før arbeidsgiveren ansatte nye.
Den nye loven trådte i kraft 1. januar 2023.
Fortrinnsrett for
deltidsansatte
• Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling framfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse eller innleie i virksomheten. Fortrinnsretten kan også gjelde en del av en stilling.
• Deltidsansatte har fortrinnsrett til ekstravakter og lignende i virksomheten framfor at arbeidsgiver ansetter eller leier inn arbeidstakere til dette arbeidet.
• Fortrinnsretten er betinget av at arbeidstaker er kvalifisert og at utøvelse av fortrinnsretten ikke vil innebære vesentlige ulemper for virksomheten.
Kilde: Arbeidsmiljøloven § 14–3.
Årlig kartlegging
– Vi ser med denne lovendringen at det betyr noe hvem som styrer Norge. Det er et eksempel på arbeidslivspolitikk som gagner arbeidsfolk, sier Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor (HK).
Denne uka, nesten to år etter lovendringen, tok Beckham med seg tidligere arbeidsminister Hadia Tajik til Ikea Furuset.
– Arbeidsgiverne har brukt tid på å analysere og implementere lovendringen. Nå kan vi se hvordan den har blitt tatt i bruk, forklarer Christopher Beckham.
I en stor Ikea-sofa sitter HR-direktør i Ikea Norge, Monica Bogstad, sammen med Beckham og Tadjik. Bogstad forteller hvordan de har forholdt seg til lovendringen som sier at heltid skal være hovedregelen i arbeidslivet.
– Vi har i samarbeid med de tillitsvalgte begynt med årlige spørreundersøkelser. Undersøkelsen kartlegger ønskene til medarbeiderne. Vi ser på svarene og går dialog med HR-avdelingen, tillitsvalgte, avdelingsleder og den enkelte medarbeideren, forteller Bogstad om prosessen.
Et spark bak
For Ikea har dette også handlet om at de ønsker seg lojale medarbeidere.
– Vi har interesse av å få flere ut av ufrivillig deltid og har registrert at sannsynligheten for å søke jobb andre steder økte hos dem med små stillinger, sier Monica Bogstad.
Men HR-direktøren mener at nøkkelen til større stillinger også er fleksibilitet fra den enkelte medarbeider. Undersøkelsen kartlegger derfor ikke bare om medarbeideren ønsker seg heltidsstilling, men også mulighetene for å jobbe i andre avdelinger. Og om medarbeideren ønsker å lære seg nye systemer.
– Hvorfor satte ikke dere i gang denne kartleggingen før lovendringen?
– Du kan si at dette var et spark bak, som fikk oss til å sette oss ned med de tillitsvalgte og finne løsninger, men vi har alltid vært opptatt av å ha lojale medarbeidere, svarer HR-direktøren.
Dette sier arbeidsmiljøloven om heltid
• Arbeidstaker skal som hovedregel ansettes på heltid.
• Før arbeidsgiver fatter beslutning om ansettelse i deltidsstilling, skal arbeidsgiver skriftlig dokumentere behovet for deltidsansettelse. Dokumentasjonen skal være tilgjengelig for tillitsvalgte, og spørsmålet om deltidsansettelse skal drøftes med de tillitsvalgte.
Kilde: Arbeidsmiljøloven § 14–1.
Vinn-vinn
Hadia Tajik smiler når hun hører på HR-direktøren fortelle om hvordan medarbeidere med lave stillingsprosenter har lavere terskel for å søke seg jobb andre steder.
– Det er nettopp dette det handler om. Det er ikke bare arbeidstakere som vinner på heltidsstillinger, men også arbeidsgivere som får mer lojale arbeidstakere som også øker kompetansen sin gjennom å prøve seg på andre arbeidsoppgaver. Og ikke minst vinner samfunnet når flere har det tryggere økonomisk, sier Tajik.
Hun husker stemningen da hun først fremmet forslaget i 2022.
– Flere arbeidsgivere ropte varsku og sa at det ikke ville bli mulig å drive butikk eller at det kom til å bli en byråkratisk papirmølle. Nå sitter vi her og hører at det faktisk er mulig hvis man samarbeider, sier Tajik.
HK-leder Beckham ser bort på de gul- og blåkledde i den andre enden av sofaen. Noen sitter på enkle Ikea-krakker.
– Dette viser også verdien av store og sterke klubber. Topartsamarbeidet er fruktbart når arbeidsgiveren inkluderer de organiserte, sier han.
Ikea Furuset er blant de største HK-klubbene i Norge med over 300 HK-organiserte.
Familie, ferie og AFP
Tilbake til Zhang og kollegene hennes i den andre enden av sofaen på Ikea.
– Høyere stilling handler om trygghet i økonomi og tid. Nå er det enklere for meg og mannen min å følge datteren vår til fiolintimene hennes. Til og med å planlegge en etterlengtet ferie til Kina, sier hun.
I fjor brukte hun også fortrinnsretten og er nå oppe i en 90 prosentstilling.
Kollega Nawid Nabil, som også er tillitsvalgt, nikker når Zhang forteller om viktigheten av stabilitet. Heltidsstillingen han fikk i 2019 ga ham den tryggheten han trengte.
– Jeg kunne ikke tenke på å stifte familie når jeg måtte gå rundt og spørre om ekstravakter neste uke. I dag har jeg en to år gammel datter, sier han stolt.
Som tillitsvalgt har han også hjulpet de to andre kollegene ved siden av ham med å få høyere stillinger.
52 år gamle Adeeb Baravani gikk fra en 70 prosent til en hundre prosent stilling i år, mens 24 år gamle Emil Sohlman Lund ville ha en pause fra studiene og økte deltidsjobben fra en 20 prosent til 50 prosentstilling.
– Alternativet for meg hadde vært å se etter andre deltidsjobber for å spe på inntekten i studiepausen, sier han.
HK-lederen fisker fram mobilen sin.
– Vi må jo ta en selfie folkens, sier Beckham og smiler.
RETTELSE: Det er over 300 HK-medlemmer ved Ikea Furuset, ikke 200 slik det sto i saken opprinnelig.
HK-leder Christopher Beckham tar en selfie med tidligere arbeidsminister Hadia Tajik (A), HR-direktør i Ikea-Norge Monica Bogstad, tillitsvalgt Dalwinder Singht og medarbeider, Emil Sohlman Lund.
Brian Cliff Olguin
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.