JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kunstig intelligens (KI)

KI- forsker Inga Strümke dro personlig til Stortinget: – Vi må ha politisk lederskap

Hun er en av de mest kjente ekspertene på kunstig intelligens vi har i landet, og forfatter av boka «Maskiner som tenker». Bare fem dager etter at boka ble lagt ut for salg, ble forlaget nødt til å trykke opp to nye opplag. Hun har en klar beskjed til politikerne.
Et knippe politikere tok villig mot Inga Strümkes bok om KI som ble delt ut på Stortinget i midten av juni. Her får Grunde Almeland (V) et eksemplar.

Et knippe politikere tok villig mot Inga Strümkes bok om KI som ble delt ut på Stortinget i midten av juni. Her får Grunde Almeland (V) et eksemplar.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

morten.hansen@lomedia.no

Det går unna med kunstig intelligens (KI) for tiden. Mange har latt seg fascinere, og noen skremme, av den rivende utviklingen innen blant annet språkteknologi som ChatGPT.

Inga Strümke er en av Norges for tiden mest kjente eksperter innen KI. Hun mener politikere nå må på banen og ta styring, og da må de forstå KI. Derfor delte hun nylig ut den nok så ferske boka si om KI til politikere på Stortinget.

Hun håper de leser den så det kan skapes en politisk debatt om hvor vi skal ta tak først, hvordan utviklingen kan styres i en god retning – og hva som er en god retning.

– Det er så mange åpne spørsmål her, og jeg tenker at vi må ha politisk lederskap, sier hun.

Veien er ikke laget ennå

Denne våren har flere krevd at utviklingen innen KI trenger en pause, at det må gjøres en oppbremsing. Mens andre igjen mener derimot at det går for langsomt.

– Hva bør vi gjøre nå? Trekke i bremsen og finne ut av ting, eller kjøre på og justere kursen underveis?

– Å trekke i bremsen og sette oss ned er komplett urealistisk. Vi kan ikke bestemme i Norge eller Europa eller i offentlig sektor at nå skal vi bremse, fordi mesteparten av utviklingen og forskningen akkurat nå skjer i privat sektor. Vi er nesten nødt til å kjøre på, sier Strümke.

Hun legger til at kjøreretningen ikke dermed er avgjort. Selve veien er ikke laget ennå, poengterer hun.

– Vi kan lage de løsningene som gagner oss mest. Men da må vi først bli enige om hva det er og hvordan vi skal gjøre det.

Strümke ønsker seg klare reguleringer som kan brukes i praksis og som går an å forholde seg til.

Ikke frykt-dreven debatt

Strümke forklarer at hun ikke liker spørsmål som: Vil maskinene ta jobbene våre? Vil maskinene ta over alt?

– Det er ikke der vi skal legge diskusjonen. Hvis vi skal snakke om frykt, dreier det seg mer om hva som skjer når vi utvikler denne typen teknologi i en profittdrevet økonomi.

Hun mener vi må spørre oss om det er det lurt å la maskinene gjøre jobbene våre selv om de kan.

– Da er vi over på eksistensielle spørsmål om samfunnet vårt. Det er ikke en diskusjon som kun kan overlates til oss som holder på med kunstig intelligens, sier Strümke.

Inga Strümke flankert av politikere fra ulike partier. Strümke ville gjerne vite hvilke tanker politikerne gjorde seg om KI.

Inga Strümke flankert av politikere fra ulike partier. Strümke ville gjerne vite hvilke tanker politikerne gjorde seg om KI.

Leif Martin Kirknes

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse