FORNØYD: HK-leder Christopher Beckham er fornøyd med resultatet av lønnsoppgjøret for de ansatte i finanssektoren. Her med Vigdis Rekdahl, leder i LO Finans HK, Cathrine Ertsås fra Fagforbundet Post og finans og Mats Jetlund, nestleder i LO Finans HK.
André Kjernsli
Lønnsoppgjøret 2022
Lønnsoppgjøret for finansansatte er ferdig. Her er resultatet
– Vi er veldig fornøyde med å ha fått til en tydelig lavlønns- og likelønnsprofil, sier lederen for Handel og Konor (HK).
lene.svenning@lomedia.no
Etter to dagers forhandlinger mellom Handel og Kontor og Fagforbundet og arbeidsgiverorganisasjonen Finans Norge, er resultatet klart.
Pengene først: Det gis et tillegg til alle på 13.000 kroner fra 1. mai.
Det er HK-leder Christopher Beckham fornøyd med. Han ledet forhandlingene på vegne av de to LO-forbundene.
– Vi er veldig fornøyde med å ha fått til en tydelig lavlønns- og likelønnsprofil, sier han.
– Vårt mål var å sikre økt kjøpekraft til medlemmene og vi har vært opptatt av å bruke mest mulig sentralt slik at alle skulle få en lønnsutvikling.
Mer i vente
Medlemmene kan få mer, for snart skal de lokale klubbene i gang med lokale forhandlinger. Men for HK og Fagforbundet var det altså viktig å få til et størst mulig lønnstillegg i de sentrale forhandlingene.
– Det er få som får noe i de lokale forhandlingene, sier Beckham.
– Det høye generelle tillegget må sees i sammenheng med prisutviklingen i samfunnet, og er noe vi kan leve med i dette oppgjøret siden det også er rom for lokal lønnsdannelse, noe vi vet er avgjørende for bedriftene, uttaler forhandlingsleder og arbeidslivsdirektør i Finans Norge Runa Opdal Kerr på Finans Norges nettsider.
Flere lønnstrinn
I forkant av dette lønnsoppgjøret fryktet HK at Finans Norge ville fjerne lønnstrinnene i lønnsregulativet i denne tariffavtalen. Det ble det ikke noe av. I stedet ble det lagt til fire nye lønnstrinn øverst på lønnsskalaen. Det betyr at flere ansatte vil lønnes etter tariffavtalen. Men langt fra alle.
– For Finans Norge var det spesielt viktig å stå imot en betydelig utvidelse av hvilke ansatte som omfattes av den kollektive lønnsdannelsen noe Finansforbundet krevde i forhandlingene, sier Runa Opdal Kerr.
LO-forbundene støttet dette kravet fra Finansforbundet. Det er Finansforbundet som er den største arbeidstakerorganisasjonen i denne bransjen. Finansforbundet og LO-forbundene forhandlet med Finans Norge parallelt.
Mens HK organiserer om lag 2.000 medlemmer i finanssektoren, har Fagforbundet nærmere 300 medlemmer.
Forlenger overgangstillegg
HK og Fagforbundet fikk også gjennomslag for å forlenge det såkalte overgangstillegget. Det er et tillegg som gis til ansatte som går av med pensjon ved 62, 63 og 64 år og som ikke forsetter å jobbe. Denne ordningen, som erstattet det tidligere «slitertillegget» i 2018, lukkes imidlertid for nye ansatte i 2024 og avsluttes i 2034. Ordningen skal evalueres innen 2024. Det er partene enige om.
Kompetanse
Partene ble også enige om gjøre flere endringer i tariffavtalens bestemmelser om kompetanseutvikling.
– Kompetanseutvikling er veldig viktig for våre medlemmer. Vi er derfor godt fornøyde med å få oppdatert og styrket avtalen på dette området. Det er mange små endringer i teksten som totalt sett gir tillitsvalgte lokalt større muligheter til å påvirke planlegging og gjennomføring av kompetansetiltak i den enkelte bedrift, sier nestleder i Fagforbundet Post og finans, Cathrine Ertsås, som også deltok i forhandlingene.
Fagforbundet, LO, Fagforbundet Post og finans, Håvard Sivertsen, Cathrine Ertsås, Jannicke Skaanes, Morten Bakkelund.
Alf Ragnar Olsen
Skuffet over klima-nei
På ett område er Christopher Beckham skuffet. Han forteller at Finans Norge ikke ville innfri kravet om å styrke arbeidstakernes rett til medbestemmelse i spørsmål om klima og bærekraft.
– Jeg er svært skuffet over at arbeidsgiverne ikke ville styrke medbestemmelsen i klima- og bærekraftsspørsmål i tariffavtalen. Vi får ikke til å lykkes med grønn omstilling uten at de ansatte har en hånd på rattet, sier Beckham.
Men det mener Runa Kerr Opedal at de ansatte allerede har.
– Innflytelsen fra de ansatte på klima- og bærekraftspørsmål er allerede ivaretatt i Hovedavtalen mellom LO og Finans Norge, ved at partene der er enige om at ledelsen og ansatte gjennom medinnflytelse og samarbeid skal bidra til FNs bærekraftsmål. Her inngår klima- og bærekreftspørsmål. Bedriftene i finans er svært forskjellige, og jobber hver for seg aktivt med disse spørsmålene. Hvordan dette skal skje kan derfor ikke reguleres i en avtale mellom de sentrale partene, men må være et lokalt spørsmål. Det var hovedårsaken til at vi avviste kravet som Handel og Kontor reiste i dette oppgjøret, skriver hun i en epost til HK-Nytt.
Uravstemning
Det er medlemmene som bestemmer om de aksepterer resultatet av forhandlingene. Nå sendes det ut på uravstemning blant medlemmene.
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene, mener Norsk Industri-sjefen
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Pris-sjokk: Høyeste prisvekst på 34 år
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie