Mikroplast truer neste generasjons arbeidsliv
På bare åtte år har mengden mikroplast i menneskehjernen økt med 50 prosent. Nyheten fikk fagforeninga ut i fjæra.
Ingen sneiper var trygge da André Heggheim (foran) fra Rødt, Olav Sanness Vika fra SV, Cecilie Heyn og Kim Arneson Svingen rydda strandlinja.
Herman Bjørnson Hagen
Saken oppsummert
herman@lomedia.no
Himmelen er grå på øya Føynland utafor Tønsberg. Det lukter sjø.
Bølgene skyller opp på stranda og vannet spruter opp over berget. Og der ligger det. Mellom steinene, i sanden. Plastemballasje, sneiper, snusbleier, taustumper og fiskesnøre. Hundrevis av år kan det bli liggende.
Plasten blir ikke borte. Over tid blir den delt opp i mindre og mindre biter. Mikroplast, så nanoplast. Plasten finner man nå over hele verden. Til og med i menneskekroppen.
Cecilie Heyn, Olav Sannes Vika og Kim Arneson Svingen.
Hansker og søppelsekker til alle HK-ere! Fra venstre: Renate Klopp, Isabelle Håvik Wasa, Astri Martine Hogstad Ruud, Majken Kihle, Kim Arneson Svingen og Olav Sanness Vika.
Plast på hjernen
Ifølge forskere ved Universitetet i New Mexico har mengden mikroplast i menneskehjernen økt med 50 prosent de siste åtte åra. Folk med demens har større konsentrasjoner av plast i hjernen enn andre.
Vi zoomer litt ut igjen. På Føynland har fagforeninga Vestfold Handel og Kontor invitert medlemmer og lokalpolitikere til strandrydding og sommerkos. Anledninga er verdens miljødag 5. juni.
– Vi er opptatt av at vi skal ha et trygt arbeidsliv for neste generasjon også. Det får vi ikke hvis vi ikke passer på kloden vår, sier nestleder i fagforeninga Cecilie Heyn.
Olav Sanness Vika og Cecilie Heyn.
Renate Klopp jobber i HK. Noen dager er jobben også å rydde søppel.
Søppelplukking og prat
For fagforeninga er det viktig å arrangere aktiviteter og engasjere medlemma, særlig fram mot valget i september, ifølge Heyn. Derfor var også lokalpolitikere fra venstresida invitert til å både plukke søppel og prate.
– Vi lever i et forbrukssamfunn. Det er utrolig mye plast på avveie. Det viser at vi må bli mer bevisste, også i fagforeningene og på arbeidsplassene.
– Vil dere gjøre dette igjen?
– Ja, det håper jeg på. Da får vi også håpe på bedre vær. Hadde det vært meldt knallsol, ville det nok vært dobbelt så mange her.
Til slutt, resultatet av strevet: Noen fulle søppelposer. Så fulgte både hjemmebakte horn og kaffe.

Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Nå: 0 stillingsannonser