GLADE: Butikksjef Per Johansen er godt fornøyd med å beholde Ingrid Tangen i butikken.
Herman Bjørnson Hagen
Sjefen redda pensjonen til Ingrid i siste øyeblikk: – Gudskjelov
AFP-en til Ingrid Tangen (61) hang i en tynn tråd. Da kasta sjefen seg rundt.
herman@lomedia.no
Høsten 2021 fikk da 58 år gamle Ingrid Tangen spørsmål om hun ville bytte jobb.
Det var Per Johansen som skulle starte en ny Jernia-butikk på Tynset, nord i Østerdalen. Johansen hadde vært sjefen hennes på Maxbo, der hun hadde jobba de siste 15 åra.
Hun takka ja til tilbudet – på én betingelse. Hun skulle beholde den avtalefesta pensjonen (AFP-en).
Både Tangen og butikksjef Johansen trudde alt var i orden.
Innsikt: Så mye kan pensjonen øke i år
Tariffavtale
Det er kun bedrifter med tariffavtale som er med i AFP-ordninga. AFP er en ekstrapensjon man kan ta ut fra fylte 62 år, så lenge man oppfyller en rekke kriterier.
Hovedkriteriet er at man har jobba minst sju av de siste ni åra før fylte 62 år i en bedrift med AFP.
– Vi tenkte at alt var i orden når vi hadde meldt oss inn i Virke og fulgte tariffen, sier Johansen.
Jernia-butikken på Tynset åpna i november 2021.
Både de ansatte og sjefen trodde altså at bedriften hadde tariffavtale og derfor var med i AFP-ordninga.
Snaut to år etter var Hedmark Handel og Kontor på besøk under forbundets nasjonale verveuke i september 2023. Da kom nestleder Roy Kristian Rolstad i prat med Tangen.
Hun fortalte om planene om å gå av med AFP og at det hadde vært kravet hennes for å ta jobben i Jernia-butikken.
Men Rolstad stussa. Hadde egentlig butikken tariffavtale? Etter en sjekk i medlemsregisteret, fant HK ut at den ikke hadde det. Og tida for at Tangen skulle kvalifisere til AFP begynte å renne ut.
Roy Kristian Rolstad bidro til at ting løste seg for Ingrid Tangen.
Herman Bjørnson Hagen
Mer tid
Sjøl om jobben på Jernia er betydelig fysisk lettere enn den gamle på Maxbo, var Tangen usikker på om hun ville klare å stå i jobb helt til den normerte pensjonsalderen, 67 år.
– Det har vært mange tunge dager tidligere, og jeg har en del problemer med ryggen, forteller hun.
Høsten 2021, da Tangen begynte i Jernia-butikken, var det bare litt over tre år til hun skulle bli 62 år og begynne å ta ut AFP. Hun så fram til å kunne trappe ned arbeidsmengden og bruke tida på andre ting.
Både alderspensjon fra folketrygda og AFP kan kombineres med full- eller deltidsjobb i dagens pensjonssystem.
Les også: Arne fikk et tips av en kollega. Det var verdt over en million
Meldte seg inn
– Jeg tror vi hadde rundt to uker før de to åra man kan være utafor en AFP-bedrift hadde gått, sier butikksjef Johansen.
Da bretta han opp ermene. AFP-en skulle reddes.
Sjefen meldte seg sjøl inn i HK og begynte å oppfordre de ansatte til å melde seg inn. For å kreve tariffavtale, ønsker HK vanligvis at minst halvparten av de ansatte er organisert.
– Det er mange fordeler med å være organisert som de ansatte vanligvis ikke tenker mye over, sier Johansen.
Han mener det er viktig å fokusere på godene og ikke kostnaden ved å være organisert.
Johansen har mange års erfaring som butikksjef i ulike butikker. Tidligere har butikksjefen vært mer skeptisk til fagorganisering.
– Nå tenker jeg at tariffavtale er positivt for bedriften og omdømmet vårt, sier han.
Men det aller viktigste var å beholde Tangen i butikken, understreker Johansen. Avtalen deres var jo faktisk at hun skulle beholde AFP-en når hun bytta jobb.
Butikksjefen fikk det til. Butikken fikk tariffavtale i november 2023, kun noen uker etter at saken blei oppdaga. Sjøl om bedriften måtte etterbetale to år med kontingent til AFP-ordninga, kunne kollegaene puste letta ut. Pensjonen til Tangen blei redda.
Sjøl om jobben på Jernia Tynset er fysisk lettere enn den gamle, skal Ingrid Tangen trappe ned arbeidsmengden når hun blir 62 år.
Herman Bjørnson Hagen
– Gudskjelov
– Jeg gleder meg til å kunne bruke mer tid på ski og annet friluftsliv neste år, sier Tangen som nå er 61 år gammal.
Tre barnebarn har Tangen også. De bor omtrent tre timer unna med bil, og turen er ikke like lett å ta når man jobber fulltid.
– Gudskjelov for at HK var innom her og at jeg har en fantastisk sjef som kasta seg rundt, sier Tangen som har vært HK-medlem i «alle år».
Roy Kristian Rolstad i Hedmark HK er glad for at Tangen tok opp AFP-en når de var innom, ellers hadde de nok aldri plukka opp saken. Det viser også hvor viktig det er at fagforeningene er ute og møter folk på bedriftene, mener han.
Rolstad gir også en ekstra klapp på skulderen til butikksjefen – det er ikke ofte HK møter så velvillige sjefer, ifølge ham.
– Det er viktig å vise at det finnes sjefer som tar ansvar og sørger for at de ansatte har det bra, sier Rolstad.
Les også: Nå får endelig Lene og Turid bedre pensjon
Aldersgrensa øker
Et viktig spørsmål i forkant av årets lønnsoppgjør var om man skulle gjøre noe med dagens AFP-ordning. Det blei en stor dragkamp mellom de store LO-forbunda om ordninga skulle reformeres eller ikke.
Mange mener at dagens krav for å få AFP er urettferdige og vil gjøre det mulig for flere å få AFP.
Arbeidsmandsforbundet og HK var de største pådriverne for at ordninga skulle reformeres. Men det var Fellesforbundet, som det største og mektigste forbundet i privat sektor, som til slutt avgjorde at AFP ikke skulle bli et tema i årets hovedoppgjør.
Sia staten er med på å finansiere ordninga, tror mange at man er avhengig av å ha et stortingsflertall på venstresida for å endre ordninga. Derfor kan årets oppgjør ha vært siste sjanse for å gjøre noe med ordninga før stortingsvalget i 2025.
Men likevel skjer det snart endringer i ordninga. På grunn av det siste pensjonsforliket på Stortinget, skal den nedre aldersgrensa for å gå av med pensjon økes i takt med levealderen. I dag er aldersgrensa 62 år.
Du må ta ut alderspensjon fra folketrygda samtidig som du tar ut AFP. Derfor vil også aldersgrensa for å ta ut AFP øke i takt med levealderen. Det bekrefter også LO og arbeidsgiverne i NHO.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.