Ny tariffavtale
Slik fikk William og kollegene på Elkjøp større stillinger
Da William Archer skjønte at han ikke var den eneste på jobben som ønsket seg en større stilling, startet organiseringen.
TILLITSVALGT: William Archer (25) jobber som selger i dataavdelingen til Elkjøp på Glasmagasinet i Oslo. I juni fikk de ansatte på plass en tariffavtale, og han ble tillitsvalgt.
Brian Cliff Olguin
brian@lomedia.no
– Jeg ville begynne å jobbe et sted hvor jeg kunne dyrke interessen min for PC-er og TV-er. Og så er jeg en sosial type, sier William Archer (25).
For nordmenn flest har Elkjøp vært synonymt med elektronikk i en årrekke. Men for tre år siden ble elektronikkgiganten også assosiert med fagforeningsknusing.
Elkjøp hadde da utbetalt bonuser til ansatte i butikkene uten tariffavtale, mens de som var omfattet av tariffavtale med Handel og Kontor (HK) ikke fikk. LO likte ikke forskjellsbehandlingen og sa opp millionavtalen de hadde med Elkjøp – da snudde selskapet.
Men all denne dramatikken var ikke noe Archer kjente til da han begynte hos Elkjøp på Glasmagasinet i juni 2022 – rett etter oppstyret.
Han visste ikke engang hva en fagforening var for noe.
Høysesong
– Jeg begynte om sommeren, og det var kjempebra, for da skulle mange ha laptoper og annet utstyr, sier Archer.
Som nyansatt i en 10-prosentstilling skjønte han raskt at han kunne få jobbe mange flere timer dersom han ønsket det.
– Jeg ville jobbe fulltid, så jeg takket ja hver morgen telefonen ringte. Enkelte uker jobbet jeg så mye som 50 timer. Andre uker kunne det bli 25 timer, forteller han.
Archer forklarer at grunnen til at arbeidsmengden varierte er de ulike sesongene i butikken.
– Skolestart er en høysesong. Det samme er lanseringer av Apple-produkter, Black Week og jul som avløses av perioden med returer etter jul og nyttårssalget.
Nedturen
I februar og mars stupte Archers timeantall. Det sammenfalt med lavsesongen i butikken. Omtrent samtidig hørte de ansatte om mulige nedbemanninger i Elkjøp. Ingen i butikken deres mistet jobben. Men de deltidsansatte fikk færre ekstravakter enn de var vant til.
– Selv om noen kolleger nøyde seg med å jobbe annenhver lørdag, var vi flere som ønsket å jobbe mer, sier han.
Etter en telefon til LO, meldte Archer seg raskt inn i HK. Det samme gjorde et par andre kolleger. Snart fikk de besøk fra HK, som forklarte dem hvorfor det kunne være lurt med tariffavtale.
De ansattes hovedmotivasjon var tydelig. I stedet for at bedriften skulle lyse ut nye små deltidsstillinger rundt høysesonger, ønsket de ansatte å benytte seg av fortrinnsretten og kreve flere timer i arbeidsavtalene sine.
– Dessuten ville vi ha en tillitsvalgt som representerte de organiserte, sier Archer.
Organisering
Ballen begynte å rulle våren 2023.
– Det gikk fint å organisere kolleger, særlig når mange var studenter og fikk rabattert HK-medlemskap, sier han.
Men da det endelig så ut som om de hadde fått nok organiserte til å kunne kreve tariffavtale, gikk det skeis. Mange kolleger ble ferdige med studiene og flyttet på seg eller begynte i andre jobber.
De måtte begynne på nytt.
I mai i år var de endelig klare til å sende inn kravet om tariffavtale.
Brian Cliff Olguin
Hele denne tida holdt de kontakten med HK. Archer trekker særlig fram Atle Fjæreide, HK-tillitsvalgt fra Elkjøp i Skien, som var innom og hilste på dem.
– Bare det å høre fra noen som selv var fra Elkjøp-systemet var inspirerende. De hadde for eksempel fått til et skotillegg i sin lokalavtale. Det fikk oss til å tenke på hva vi kunne ta opp i fellesskap, forteller Archer.
I mai i år var de endelig klare til å sende inn kravet om tariffavtale. I juni ble avtalen undertegnet. Og i august fikk Archer full stilling.
Flere av kollegene hans har også fått større deltidsstillinger.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.