Stillingsannonser
Stillingsutlysning som søker etter «babes» kan være ulovlig
Klesbutikken Brandy Melville søker etter «babes» som kan jobbe i butikken. Lederen i HK Ung raser.
TOMMELEN NED: Henrik Drivenes, leder i HK UNg, mener klesbutikken Brandy Melvilles annonsetekst seksualiserer unge arbeidstakere.
Privat/Skjermdump
lene.svenning@lomedia.no
– Hvis uttrykket «babes» i annonser indikerer at kun jenter kan søke på stillingen, så kan dette være brudd på likestillings- og diskrimineringsloven, sier kommunikasjonssjef Edin Babic i LDO til TV 2.
I stillingsannonsen skriver den populære italienske kleskjeden at de leter etter «babes som kan jobbe 3–4 dager i uka og som sommerhjelp.» De ber også søkere legge ved et profilbilde og Instagram-bruker i søknaden sin.
Annonsen har fått kraftig kritikk fra flere, og heller ikke Arbeidstilsynet er imponert.
– Dette er svært kritikkverdig, og slike holdninger hører historien til. For det første avgrenser man jobbannonsene til unge jenter som ser ut på en spesiell måte, for det andre brukes det begreper som ikke hører hjemme i en stillingsutlysning, uavhengig av hvordan man definerer ordet «babes», sier leder for tilsynets svartjeneste, Vigleik M. Aas.
Seksualiserende søknadsutlysning
Også Henrik Drivenes, leder i HK Ung, er svært kritisk til kleskjedens jobbannonse.
– Dette er en forkastelig måte å introdusere unge arbeidstakere til arbeidslivet i Norge, sier han til Avisa Oslo.
– Det er rett og slett fordi det er en søknadsutlysning som seksualiserer. De vil ha pene, unge jenter til å jobbe på en måte som jeg mangler ord for å beskrive. De seksualiserer unge arbeidstakere som søker etter sommerjobb og slik skal det ikke være i norsk arbeidsliv, sier Drivenes til avisa.
Han har råd til både Brandy Melville og til de som måtte bli ansatt i klesbutikken.
– De bør trekke tilbake den utlysningen med en eneste gang, legge seg langflate og rydde opp i praksisen sin. Mitt tips til alle som søker jobb der: Hvis du blir ansatt, ville jeg ikke turt å bevege meg inn der uten en fagforening. Dette er illevarslende fra en arbeidsplass, konstaterer Drivenes.
– Nedverdigende ordbruk
Fungerende leder i Press – Redd Barna Ungdom, Isaac Elstad Røssnes, sier til KK at det virker som kjeden ser etter en bestemt type jente uavhengig av kvalifikasjoner, og kaller bruken av ordet «babes» nedverdigende.
NTB og flere andre norske medier har forsøkt å få kontakt både med kjedens norske butikk og det europeiske kontoret, men har ikke fått svar.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.