JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kunstig intelligens:

Sykepleiere, butikkansatte og samfunnsvitere må bidra mer i valget av teknologi, mener LO

Julie Lødrup mener tillitsvalgte må være på hugget i debatten om kunstig intelligens. Hun vil i alle fall ikke at teknologene skal få bestemme alene.
VÆR ENGASJERT: Det er arbeidsgivers ansvar å gi de ansatte kompetanse, men de tillitsvalgte må være «på», mener LO-sekretær Julie Lødrup.

VÆR ENGASJERT: Det er arbeidsgivers ansvar å gi de ansatte kompetanse, men de tillitsvalgte må være «på», mener LO-sekretær Julie Lødrup.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

LO håper at kunstig intelligens (KI) kan tas i bruk i arbeidslivet for å øke norsk produktivitet og konkurranseevne, og for å hjelpe offentlig sektor.

– Samtidig er jeg opptatt av at de ansatte og tillitsvalgte må bli mer med på valget om hva slags teknologi man skal innføre, sier førstesekretær Julie Lødrup i LO.

Det er de tillitsvalgte som vet hvor skoen trykker og hva slags teknologi man skal innføre, mener hun. Men det er ikke alltid sånn at folk får kompetansen de trenger for å bruke teknologien før den er implementert, bemerker Lødrup.

– Det er utrolig viktig at tillitsvalgte er litt «på» og passer på at personvernet til de ansatte blir ivaretatt på en ordentlig måte.

Slik kan arbeidslivet bli med kunstig intelligens - hør mer i podkasten Rørsla:

Rørsla kunstig intelligens

Frykter hjemme alene-fest

Lødrup minner om at tillitsvalgte skal være med på avgjørelser når det kommer til valg av, samt innføring og bruk av, teknologi.

Men mangel på kompetanse kan gjøre at teknologien oppleves som komplisert å sette seg inn i. Det kan gjøre at tillitsvalgte ikke er tilstrekkelig med i diskusjoner på arbeidsplassen.

– Da er selvfølgelig løsningen å få mer kompetanse. Det bør både skje på arbeidsplassen, som arbeidsgivers ansvar, men selvfølgelig må også fagbevegelsen sørge for at tillitsvalgte er kompetente, sier Lødrup.

Hun mener det er viktig å ikke overlate teknologisk utvikling kun til teknologene.

Også samfunnsvitere, sykepleiere, prosessoperatører, folk som jobber i varehandelen og alle de enkelte arbeidsplassene der ute må få være med å bestemme utviklingen, mener hun.

– Teknologi er ikke et mål i seg selv, men et virkemiddel for å bidra til et samfunn som er bedre for alle. For å sikre det, må alle være med i diskusjonen og prosessen så det ikke blir hjemme alene-fest for teknologene, sier Lødrup.

Intervju med roboter: Slik er arbeidslivet i 2030

I samarbeid

Arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO har nylig uttalt i en KI-debatt som ble arrangert av LO at KI potensielt kan bidra til å frigjøre arbeidskraft til bransjer som skriker etter folk – nå særlig teknologer – men erkjenner at det kan være krevende å bytte yrke og bransje.

– Jeg er ikke bekymret for at verden blir tom for arbeidsoppgaver, sa hun.

Innføring og bruk av KI må diskuteres grundig, også på den enkelte arbeidsplass, mener Melsom. Men vi greier ikke bremse utviklingen.

– Så her er det bare å være med og tenke og snakke sammen for å finne gode løsninger.

Statssekretær Gunn Karin Gjul (Ap) fra Kommunal- og distriktsdepartementet deltok i samme debatt. Hun er enig i at det ikke nytter å bremse.

– Det vil være veldig dumt å stoppe utviklingen, fordi det skjer såpass mye positivt og bra, men vi er nødt til å være kritiske til hvordan vi tar i bruk teknologien, se på hva slags lovgivning vi må ha og hvordan vi skal lære folk å være kritiske og etiske i sine valg, sa hun.

NHO, AP OG FORSKER: F.v.: Nina Melsom (NHO) og Gunn Karin Gjul (Ap) i debatt om KI. T.v. SINTEF-forsker Filippo Remonato.

NHO, AP OG FORSKER: F.v.: Nina Melsom (NHO) og Gunn Karin Gjul (Ap) i debatt om KI. T.v. SINTEF-forsker Filippo Remonato.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse