JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tidligere AOF-ansatte krever å stå først i køen til jobber i LO og Akademiet

Ansatte føler seg sviktet av LO etter konkursen i studieforbundet AOF.
Rett før fellesferien kom nyheten om at AOF var konkurs.

Rett før fellesferien kom nyheten om at AOF var konkurs.

Erlend Angelo

lene@lomedia.no

I juni meldte styret i AOF at driften ble lagt ned på grunn av store økonomiske problemer. 84 ansatte mistet jobben i fagbevegelsens eget studieforbund.

Privatskolekjeden Akademiet overtok fagskoledelen av AOF og ga tilbud om jobb til 22 ansatte.

I august ble det klart at LO tok over tillitsvalgtskoleringa som tidligere hadde blitt utført av AOF. Ti tidligere AOF-ansatte fikk tilbud om jobb i LO.

Rundt 50 av de ansatte sto fortsatt uten jobb, med mindre de hadde skaffet det på egen hånd.

Mandag melder Klassekampen at tidligere AOF-ansatte får juridisk bistand gjennom forbundet Handel og Kontor (HK) som hadde tariffavtale med AOF.

Forbundet har fremmet krav om at LO må skaffe de ansatte annet passende arbeid. HK mener at AOF burde være å anse som en del av LO som konsern, og at de dermed har rett til fortrinnsrett til jobber i «konsernet».

Det avviser LO. Ifølge avisa vil advokaten HK bruker i denne saken, Sven Ivar Sanstøl, ikke gå videre med dette kravet.

Advokat Sanstøl har i stedet fremmet krav om at de tidligere AOF-ansatte har fortrinnsrett til stillinger i LO og i Akademiet.

Overfor Klassekampen avviser Trude Tinnlund i LO-ledelsen at LO har et juridisk ansvar for de som mistet jobben: «AOF var ikke en del av LOs virksomhet», skriver hun i en e-post.

Avisa har også intervjuet en av de ansatte som står uten arbeid etter konkursen.

– Fagbevegelsen eide oss, og vi ble bare kastet ut. Etter det har ikke LO tatt ansvar i det hele tatt. Vi har sittet ved hvert vårt kjøkkenbord og prøvd å finne ut hva vi skal gjøre, sier hun.

Til det svarer Tinnlund følgende:

«Vi har forståelse over at mange er skuffet over at det gikk som det gikk. Konkursen var ikke en løsning LO ønsket, men slik situasjonen i AOF var, var dette dessverre eneste utvei.»

Dette er AOF

AOF (Arbeidernes Opplysningsforbund) ble grunnlagt i 1931 av Arbeiderpartiets partisekretær Haakon Lie.

Grunntanken den gangen var å bidra til økt utdanning i arbeiderklassen. Etter hvert ble skolering av tillitsvalgte en hovedoppgave.

AOF har de siste årene vært et studieforbund som har vært drevet av LO og andre organisasjoner med tilknytning til arbeiderbevegelsen.

Studieforbundet AOF har hatt et bredt utdannings- og opplæringstilbud med fokus på basiskompetanse, språk, helse, miljø og sikkerhet (HMS), videregående opplæring, fagskole og enkelte høyskoletilbud.

AOF har dessuten tilbudt medlems- og tillitsvalgtopplæring for LO og forbundene. Rundt 30 prosent av AOFs virksomhet har vært tillitsvalgtopplæring – resten har vært åpne kurs for alle.

Organisasjonen har hatt flere distriktskontor, og hadde i 2022 ansatte som til sammen utgjorde 85 årsverk. 

I mai ble det kjent at AOF hadde økonomiske problemer, og at de skulle kutte 12,5 årsverk og skjære ned på driften.

Kilder: www.aof.no, LO-Aktuelt, FriFagbevegelse

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse