JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgt i Vinmonopolet vil ha boikott av israelsk vin

HK-tillitsvalgt Helge Storvik snakker på vegne av medlemmene som opplever at kunder reagerer på at de selger produkter fra Israel og okkuperte områder.
UBEHAGELIG: De ansatte i Vinmonopolet opplever at kunder reagerer på at de selger israelske varer, opplyser HK-tillitsvalgt. Illustrasjonsfoto

UBEHAGELIG: De ansatte i Vinmonopolet opplever at kunder reagerer på at de selger israelske varer, opplyser HK-tillitsvalgt. Illustrasjonsfoto

Leif Martin Kirknes

katharina@lomedia.no

Vin fra Israel burde fjernes fra Vinmonopolets hyller, mener lederen av Handel og Kontor (HK) Vinmonopolet.

– Nå bør ledelsen gå inn og utfordre eierne våre på dette. For vi burde ikke selge vin fra Israel og okkuperte områder, sier Helge Storvik, leder av Handel og Kontor Vinmonopolet, til Vårt Land.

Eieren av Vinmonopolet er Helsedepartementet.

Medlemmer får reaksjoner fra kunder

– Vi kan ikke bare sitte stille i båten. Vi må heve vår røst og si hva vi mener, sier Storvik.

Hvor vinen produseres, kommer tydelig fram når kundene besøker Vinmonopolets utsalg og nettbutikken. Da HK-Nytt gjorde et søk på vinmonopolet.no, fant vi 27 ulike typer vin fra Israel, hvor ni av dem produseres på israelske bosetninger på Golanhøydene og Vestbredden. 

At de ansatte må selge israelske varer er tidvis problematisk, forteller klubblederen. 

– Jeg får tilbakemeldinger fra medlemmer som opplever en ugrei hverdag ut fra egen samvittighet og som opplever situasjoner der kunder reagerer på at vi selger produkter fra Israel og okkuperte områder, sier han. 

Vinmonopolet omsetter et fåtalls liter israelsk vin per måned, ifølge HandelsWatch.

– Vi får ikke lov til å drive med politikk i Vinmonopolet, men noen ganger må vi få lov til å vise avsky, sier tillitsvalgt Helge Storvik.

– Vi får ikke lov til å drive med politikk i Vinmonopolet, men noen ganger må vi få lov til å vise avsky, sier tillitsvalgt Helge Storvik.

Martin Guttormsen Slørdal

HK fordømmer ulovlige okkupasjoner

Tidligere denne uka sa Stortinget nei til boikott og sanksjoner mot Israel. Storvik etterlyser mer handling fra politikerne. 

– En entydig regjering burde si at vi ikke finner oss i dette, sier klubblederen.

Torsdag 8. februar diskuterte bedriftssamlinga i Vinmonopolet en mulig boikott, men de fattet ingen beslutning. Storvik skulle ønske at arbeidsgiveren hans turte boikotte drikke både fra israelske bosetninger og fra Israel.

– Vi får ikke lov til å drive med politikk i Vinmonopolet, men noen ganger må vi få lov til å vise avsky, sier han.

Han mener selv at han har HK i ryggen. I HKs prinsipp- og handlingsprogram 2021–2024 står følgende:

«Norge har et ansvar for å fordømme ulovlige okkupasjoner, deriblant Palestina og Vest-Sahara.» HK skal «arbeide for boikott av varer produsert av okkupanter på okkupert område.»

– Med dette initiativet er jeg også med på å etterleve vedtaket fra landsmøtet i 2021, sier Storvik.

Vinmonopolet beholder vin fra Israel

Vinmonopolet svarer ved å vise til alkoholloven, som slår fast at de ikke kan forskjellsbehandle leverandører på bakgrunn av nasjonalitet eller land. De er i jevnlig kontakt med Helsedepartementet, opplyser samfunnskontakt Halvor Bing Lorentzen til NTB.

– Vinmonopolet er forpliktet til å likebehandle alle produsenter og importører som ønsker å selge sine varer i Norge og som har leveringsavtale med Vinmonopolet, så lenge påmeldte produkter ikke er i strid med alkoholloven, sier Lorentzen til HandelsWatch.

Han fremhever at Vinmonopolet ikke foretar egne utenrikspolitiske vurderinger.

– Vi kan fjerne eller de-liste produkter om myndighetene pålegger handelsrestriksjoner fra områdene eller regionene det er snakk om. Per i dag er det ingen slike restriksjoner fra norske myndigheter mot produkter fra disse områdene, sier Lorentzen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse