STORTINGSREPRESENTANT: 25 år gamle Tobias Drevland Lund ble valgt inn på Stortinget i høst. Den forrige jobben hans var i Kiwi-butikken i Kragerø.
Brian Cliff Olguin
Rødt på Stortinget
Tobias (25) gikk fra butikkjobb på Kiwi til sete på Stortinget
Mens barndomskameratene tok jegerprøven, ble Tobias Drevland Lund opptatt av politikk. Nå er han en av de åtte som sitter på Stortinget for partiet Rødt.
lene.svenning@lomedia.no
brian.cliff.olguin@lomedia.no
Om Tobias Drevland Lund ikke skulle komme inn på Stortinget, hadde han plan B klar.
– Jeg hadde sagt ifra til sjefen at jeg gjerne kom tilbake til Kiwi.
Lund har bakgrunn fra varehandelen. Som 14-åring begynte han å jobbe som «flaskis» på Kiwi i Kragerø, han tok seg av panten. Her jobbet han i mange år ved siden av skolen.
I sju-åtte år på rad hadde han sommerjobb samme sted, senest sommeren 2020.
– Det trivdes jeg veldig godt med. Det er folka, det, vi har det gøy på jobb. Og Kragerø er en liten by hvor du får et nært forhold til kundene. Du vet hva de skal ha, og vi slår av en prat. På sommeren er det utrolig hektisk med masse turister.
Bingogevinst
– De aller rikeste skjelver i buksene nå.
Det sa Tobias Drevland Lund til NRK dagen etter at han var sikker på at han hadde blitt valgt inn på Stortinget i høst. Men da nordlendingenes stemmer skulle telles opp for tredje gang, ble det drama. Kom han inn eller var han ute? Nå var det han som skalv i buksene.
– Det var helt jævlig.
Til slutt var det 98 stemmer på landsbasis som ga Rødt-politikeren plass på Stortinget gjennom et såkalt utjevningsmandat, det som kan virke som det norske demokratiets bingogevinst.
– Det gikk veien. Hver stemme teller. Nå er det bare å gi mest mulig i fire år, for en sikker plass er det ikke.
Tur retur Oslo-Kragerø
Nå sitter Tobias Drevland Lund i sofaen i stortingsleiligheten i hovedstaden. Den ligger sentralt og er av beskjeden størrelse og grei standard.
Lund slipper å betale for leiligheten, siden han har utgifter til boligen sin hjemme i Kragerø, en leilighet han leier av besteforeldrene sine. Her er regelverket fulgt til punkt og prikke, forsikrer han.
I høst viste det seg at ikke alle stortingsrepresentantene hadde gjort det.
– Noen har sagt at reglene er vanskelige. Men egentlig er de ikke det, bare du leser dem ordentlig.
Lund har allerede bodd i Oslo i fem år, forsøksvis som statsvitenskap-student og som leder i Rød Ungdom. I desember 2020 flytta han tilbake til hjembyen Kragerø for å drive valgkamp.
Da forelesningene på universitetet ble digitale, var det heller ikke noe poeng å sitte på en hybel i Oslo. Nå er han hjemme i Kragerø så ofte han kan.
Pendlerbolig-strid: Hadia Tajik fikk kritikk fra LO i saken om pendlerbolig. Nå tar hun selvkritikk
Rød cocktail
Stortingsvalget ga Rødt, som i forrige periode bare hadde én stortingsrepresentant, åtte plasser på Tinget.
Ferske meningsmålinger viser at partiet har en rekordhøy oppslutning, en av dem viser mer enn 10 prosent. Hva er det Lund har gjort?
– Det er helt sjukt! Men jeg vil ikke ta på meg skylda for det, det er et lagspill. Jeg tror det skyldes en cocktail av høye strømpriser og misnøye med regjeringen. Folk vil ha mer sosialdemokratisk politikk.
– Blir de med på Rødts ønske om revolusjon, da?
Han ler.
– Folk har et ønske om forandring her og nå. De vil ha slutt på barnefattigdom, ulikhet og store sosiale problemer. Jeg mener Norge er verdens beste land å bo i, men utviklingen har gått i feil retning.
Meningsmåling for februar: Nå er Moxnes større enn Vedum
Kamerat i salen
Tobias Drevland Lund synes det er stas å sitte på Stortinget. Allerede første dag inntok han parlamentets talerstol. Oppdraget var relativt enkelt, han skulle fremme et forslag om økt strømstøtte til husholdningene.
Lund pugget det han skulle si på forhånd, han gjentar setningene her han sitter i sofaen. Og ler.
– Jeg så både Erna og Jonas i salen foran meg, hele eliteserien i politikken, så jeg var litt skjelven.
På Telemarksbenken har Lund fått fast plass ved siden av den ikke helt ukjente Bård Hoksrud fra Fremskrittspartiet.
– Han må vel være den hyggeligste mannen i salen. Det kjentes nesten trygt for meg å få sitte sammen med ham. Jeg kjenner ham fra før, vi har vært i mange debatter sammen. Vi jobber jo for Telemark begge to, selv om vi ikke er fra samme parti.
Og hvem var det som tok bilde av Lund da han debuterte på talerstolen? Det var Hoksrud, det.
Lund er plassert i kommunalkomiteen. Han er partiets innvandringspolitiske talsperson. I tillegg følger han med på justiskomiteen, Rødt har ikke nok representanter til å sitte i alle stortingskomiteene. Det blir lange arbeidsdager.
– Men så tjener jeg ganske mye også, da.
En stortingsrepresentant i Norge har en årslønn på nesten én million kroner. Rødt har vedtatt at deres representanter skal ha en norsk gjennomsnittslønn pluss tjue prosent. Resten betales i partiskatt.
– Vi synes politikerne tjener for mye, så da må vi gå foran som gode forbilder.
Folkeopprøret mot strømprisene: – Energibransjen har vært altfor opptatt av seg selv
HK-medlem
Fra rommet ved siden av hører vi stemmen til samboeren Camilla Martinsen. Hun sitter i et digitalt møte.
Martinsen er nestleder i HK Ung og tillitsvalgt i bokhandlerkjeden Norli.
PENDLER: Tobias Drevland Lund pendler fra Kragerø til stortingsleiligheten i Oslo. Her med samboeren Camilla Martinsen.
Brian Cliff Olguin
Lund meldte seg inn i Handel og Kontor ganske raskt etter at han begynte på Kiwi. Han er fortsatt medlem. En stund satt han også i ungdomsutvalget i HK region Østlandet Sør.
– Alt var på stell i butikken, så det var nok helst det politiske engasjementet mitt som gjorde at jeg meldte meg inn i HK.
For Kragerø-gutten var ikke mer enn 13 år da han meldte seg inn i Rødt. Det var han ganske alene om blant vennene sine. Mens de tok jegerprøven, ble han opptatt av politikk.
– Jeg var nok en særing.
Hvor han tok det fra? Farfar. Han har vært aktiv i partiet i Kragerø i mange år. Og fra 2015 til 2019 satt Lund og farfar sammen i kommunestyret i byen.
25-åringen forteller at han bare var seks år gammel da han deltok i en demonstrasjon for første gang, mot Israel og deres behandling av palestinerne på Gaza-stripen.
Han var med på å stifte lokallaget til Rød Ungdom i Kragerø, sammen med en gjeng fra Natur og Ungdom. Siden ballet det på seg.
– Pappa synes jeg er altfor sosialdemokratisk. Å bli med i Rødt var mitt ungdomsopprør, flirer han.
Bonusforeldre
Mora og faren hans var blitzere, pønkere og anarkister. Og bare 17 år gamle da Tobias kom til verden. Det var i yngste laget, og de gikk fra hverandre ganske raskt.
Da Tobias var to år, ble mormoren og morfaren hans også hans fosterforeldre. Det har de vært siden.
Hvordan det har vært å vokse opp sånn?
Han ser litt ut i lufta mens han leter etter ordene. Forteller at det ikke er så lenge siden han begynte å snakke om det.
– Det har jo vært helt naturlig for meg, jeg vet ikke om noe annet. De var veldig unge. Da er det tøft å ta vare på barn, jeg hadde ikke klart det selv. Men jeg har god kontakt med mamma og pappa og var på jevnlig besøk hos dem i helgene, i Oslo og Skien. De har vært som et ekstra sett foreldre – en bonus for meg. Men det er besteforeldrene mine som gir meg kjeft og som jeg låner penger av.
Han smiler.
Alle fosterbarn får oppfølging av barnevernet. Tobias Drevland Lund var intet unntak.
– Det var helt rutinemessig, for å sjekke om alt var bra. Jeg fikk et vennskapelig forhold til hun fra barnevernet. Vi møttes en til to ganger i året og grilla pølser. Det var hyggelig.
Etter hvert har han fått fire søsken, to hos mor og to hos far. Den yngste er bare ett år gammel. Senest helga før var han i treårsdag hos lillebroren.
– Det er bare koselig.
Scenevant
På veggen over sofaen henger et stort fotografi av Skåtøy, øya rett utenfor Kragerø sentrum hvor Lund vokste opp. Her var det både barnehage og offentlig skole, men nå er begge deler nedlagt.
Han var selv med på vedtaket i kommunestyret om å legge ned barnehagen. Da var det bare fem barn igjen.
Barndommen på øya var fri, ungene lekte overalt. Om vinteren kunne han gå på ski til skolen gjennom skogen. Organiserte fritidsaktiviteter foregikk i byen, en fem minutter lang ferjetur unna.
Lund spilte fotball for gøy, men det var i barneteateret han likte seg aller best. De satte opp Aladdin og Aristokattene, og Lund spilte hovedrollen i Peter Pan da han var 14.
Siden ble det russerevy, hvor lokalpolitikerne fikk gjennomgå.
– Det er utrolig gøy å stå på scenen og lage show. Jeg savner teateret og kunne godt tenkt meg å drive med revy igjen.
Lund har også stått på en annen «scene», i Skåtøy kirke. Her var han ofte med farmoren sin, han sang salmer både solo og i kor.
Det aller beste 25-åringen vet, er å være sammen med folk. Ifølge bestemora sliter han med å være alene i mer enn en time.
– Jeg elsker folk, jeg! Jeg får energi av å være sammen med andre. En dag alene er det verste jeg vet.
Ett sted nyter han imidlertid stillheten: på jakt.
Det er bare halvannet år siden han tok jegerprøven og begynte å jakte rådyr på Skåtøy, mange år etter at kompisene hans begynte med det. Foreløpig har utbyttet vært magert.
Lund har også kjøpt seg stormkjøkken, og han og kjæresten har vært på flere teltturer det siste året. Interessen for fiske har også tatt seg opp.
– Jeg har fått en slags oppvåkning under koronaen.
TV-fjes
Telefonen ringer for tredje gang, Lund kapitulerer.
– Jeg må ta den.
Det er NRK som er på tråden. Journalisten vil vite litt om programmet hans framover. Lund er nemlig med i en dokumentarserie om unge politikere.
Sesong én av «Folkevalgt» har premiere 28. februar, og følger åtte stortingskandidater fram mot valget. Sesong 2 er under innspilling og handler om de fire som faktisk kom inn på Tinget.
– Jeg gleder meg til å se det, selv om det alltid er kleint å se seg selv i en sånn situasjon.
EMBED - Tobias folkevalgt Nrk
Tobias Drevland Lund (25):
Tittel: Stortingsrepresentant (Rødt)
Siste kulturopplevelse: Besøk på Arbeidermuseet i Oslo.
Hva gjør deg glad?
Å være med folk jeg er glad i.
Hva gjør deg opprørt?
At Norge ikke er villige til å gi afghanerne amnesti.
Søndagssyssel:
Minst mulig.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.