JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bistand

USA kutter penger til minerydding: – Katastrofale konsekvenser

Norsk Folkehjelp må si opp over 1.700 ansatte. Det rammer langt flere.
ANGOLA: I bakgrunnen jobber bønder på et område som ikke er ryddet for miner. Bøndene vet at det er farlig, men de gjør det likevel fordi de må brødfø familien.

ANGOLA: I bakgrunnen jobber bønder på et område som ikke er ryddet for miner. Bøndene vet at det er farlig, men de gjør det likevel fordi de må brødfø familien.

Sean Sutton/Norsk Folkehjelp

katharina@lomedia.no

brian@lomedia.no

– Det er helt vanvittig. Dette har katastrofale konsekvenser, sier klubbleder Magnhild Otnes i Norsk Folkehjelp.

Hun sikter USAs kutt i bistandsmidler som gjør at Norsk Folkehjelp må si opp over 1.700 medarbeidere. De aller fleste er lokalt ansatte som jobber med å rydde miner og eksplosiver i en rekke land i verden.

Otnes er bekymret for de lokalt ansatte i bistandsorganisasjonen. Oppsigelsene vil ramme langt flere enn dem som mister jobbene sine.

– Våre kolleger jobber i land uten velferdssystem. Det gjør dette ekstra ille. De brødfør gjerne hele storfamilien på lønna fra Norsk Folkehjelp, sier klubblederen.

Allerede på Donald Trumps første dag som USAs president varslet han at han ville legge ned det amerikanske direktoratet USAID. Han har også frosset landets bistandsmidler. Det rammer Norsk Folkehjelps rydding av miner.

40 prosent av finansieringen til det arbeidet kommer fra USA.

Kuttet resulterer i at store områder i tolv land ikke blir ryddet for miner og eksplosiver.

Klubbleder Magnhild Otnes er bekymret for kollegene som mister jobbene sine.

Klubbleder Magnhild Otnes er bekymret for kollegene som mister jobbene sine.

Brian Cliff Olguin

Står på for kollegene

HK-klubben i Norsk Folkehjelp hadde planer om på reise til Laos for å hjelpe de ansatte med å opprette en lokal fagforening. Det blir det ikke noe av nå.

Selv om de lokalt ansatte ikke er medlemmer av HK, har Magnhild Otnes stått på for kollegene. Hun har blitt enige med ledelsen om at dersom Norsk Folkehjelp får midler til å rydde miner igjen, så har de oppsagte ansatte rett til å få tilbake jobbene sine. De har også fortrinnsrett til andre jobber i bistandsorganisasjonen i andre land.

Norsk Folkehjelp er i dialog med den norske regjeringen om en mulig økonomisk støtte for å bøte på de verste konsekvensene av det amerikanske bistandskuttet.

Ansettelsesstopp

Også ansatte hovedkontoret i Norge merker bistandsfrysen.

– Det blir mindre aktivitet. Vi har ansettelsesstopp og har fått beskjed om at vi skal reise mindre for å spare penger, sier Otnes.

Hun er jevnlig i møter med ledelsen om situasjonen.

– Klubben forbereder på det som kommer. Vi vet ikke hva som skjer. Det vet heller ikke ledelsen. Men vi må spare penger, det er helt klart, sier klubblederen.

Folkehjelpa har 3.200 ansatte over hele verden og 130 ansatte på hovedkontoret i Oslo.

– Medlemmene er bekymret for hva som kommer til å skje med jobbene deres, sier hun.

Otnes minner om at Norsk Folkehjelp er fagbevegelses humanitære bistandsorganisasjon og at LO-medlemmer kan bli individuelle medlemmer og faste givere.

– Vi trenger all støtte vi kan. Også små bidrag hjelper, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse