Hørt det før
Budsjett til forvitring, fastslår NHO. For lite til helse, mener Frp. Og Høyre savner nytenkning. Det går med andre ord bra for Norge.
Opposisjonen har hatt god tid på seg til å lade kanonene foran budsjettdebatten. Lekkasjene har vært mange og signalene fra regjeringen ganske så tydelige. I følge NTB mener Høyres stortingsgruppe at regjeringens budsjettforslag inneholder mer av det samme og mangler en satsing som kan bidra til å skape trygge arbeidsplasser for framtiden. Mer av det samme er naturligvis riktig. Statsminister Jens Stoltenberg er svært tydelig på at den politiske kursen ligger fast. Når det gjelder jobber har det aldri tidligere vært så mange mennesker i arbeid i Norge. Og det i en tid hvor store deler av verden opplever massearbeidsløshet og en dyptgripende økonomisk krise.
Det er interessant å se hvor lite samkjørte de to store borgerlige partiene er i sine vurderinger av forslaget til statsbudsjett for 2013. Høyre ønsker å prioritere etter- og videreutdanning av lærere, forskning, infrastruktur og bedre rammebetingelser for norske bedrifter. Fremskrittspartiet vil prioritere helse og sikkerhet. Høyre ønsker i likhet med regjeringen å holde igjen på bruk av oljepengene. Fremskrittspartiet peker på oljefondet og vil bruke mer penger i Norge framfor å «spare penger i utlandet», som Frps finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen uttrykker seg.
Det er all grunn til å undre seg over hvordan en eventuell mørkeblå regjering skal klare å bli enig om et felles forslag til statsbudsjett utover tiltak som vil liberalisere arbeidslivet, gi skattelette, privatisere og konkurranseutsette. De første kritiske kommentarene tyder også på at selv i den borgerlige leiren, sliter man med å finne de virkelig store sakene som kan fortelle folk hvor ille det står til i landet. Høyre som etterlyser nytenkning har ikke klart å hoste opp mye nytt i sin kritikk. Også der går det i gamle, velkjente viser.
Det gjør det også hos arbeidsgiverne; med unntak av KS. I NHO kan det nesten virke som om troen på en mørkeblå framtidig regjering har gjenreist en mer offensiv borgerlig politisk strategi. Det er sterkt å mene at «dette er et budsjett til forvitring, ikke til vekst». Konkurrenten Virke høres nesten ut som Høyre når de også etterlyser nytenkning samtidig som de er kritisk til satsingen på samferdsel. For er det noe den rødgrønne regjeringen virkelig har gjort så er det å bygge veger og investere i kollektivtrafikk. Med dagens forslag overoppfyller regjeringen målene i Norsk transportplan.
I KS er tonen langt mer nyansert. Styreleder Gunn Marit Helgesen sier at regjeringen holder sine løfter til kommunene, men at dette var nødvendig for å opprettholde tjenestenivået. Og KS er spesielt fornøyd med den store andelen av frie inntekter. Samtidig mener KS at budsjettet tross veksten, ikke gir rom for nye satsinger.
Forslaget til statsbudsjett framstår ikke som et valgkampbudsjett. Det holdes igjen på bruken av oljepenger, noe som gir regjeringen rom for å bruke revidert når valgkampen for alvor er i gang. Like fullt har budsjettet en klar politisk profil noe som har preget samtlige budsjett fra den rødgrønne regjeringen. Det er en politikk hvor det satses på fellesskap framfor skattelette og privatisering. Samferdsel har fått et solid løft gjennom flere år. Kulturløftet er i ferd med å bli gjennomført. Full barnehagedekning er en realitet. Og for landets arbeidstakere betyr det mye at regjeringen lytter til fagbevegelsen i arbeidet mot sosial dumping.
Det betyr naturligvis ikke at alt er rosenrødt. Venstre har et poeng når partiet peker på at den rødgrønne ikke har gjort nok for å hjelpe de rundt 74 000 barna som lever i familier med vedvarende lav inntekt. Men dette er også en sak som godt illustrerer en politisk realitet det er viktig å ta inn over seg når valgdagen er der. Vil en mørkeblå regjering gjøre mer for å bekjempe fattigdom og hjelpe de vanskeligstilte? Det er et godt kontrollspørsmål når du er kritisk til den rødgrønne regjeringen. Og kritisk skal du være; det er den eneste vegen framover mot en enda bedre velferdsstat.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Håvard Sæbø