Høyre kan bli valgvinner
Valgekspert Hanne Marthe Narud tror at Høyre vil gjøre et godt lokalvalg, dersom de høye målingene på riksplan holder seg utover året.
Det er et kjent fenomen at et parti som opplever sterk medvind i rikspolitikken, får en positiv effekt i lokalvalg, selv om sakene ofte er helt forskjellige fra dem som dominerer på nasjonalt nivå.
Narud sier det er noe nytt i norsk politikk at de to høyrepartiene vokser seg sterke samtidig og ikke på bekostning av hverandre. Det er riktignok en del velgervandring mellom H og Frp, men de får også mange nye velgere fra andre partier. Dette gjelder særlig Høyre.
– De to vokser på litt ulike premisser. Frp holder seg egentlig stabilt, og det i seg selv er ingen liten bragd. Partiet noterte sitt beste valgresultatet noensinne i valget sist høst. For Høyre skyldes framgangen andre forhold, sier Narud til NTB.
Slitasje
Hun peker på at regjeringsslitasje for de rødgrønne utvilsomt spiller en stor rolle, samtidig som sentrumspartiene ligger kollektivt nede.
– Høyre vil jo gjerne framstille det som om framgangen hovedsakelig skyldes økt oppslutning om egne politiske saker, men det er så langt ikke belegg for å hevde noe slikt. Det er heller ikke data som bekrefter fortolkningen om at velgerne ønsker en ideologisk kursendring, sier Narud.
At Frp holder seg stabilt høyt på meningsmålingene tilskriver hun at stridsspørsmål knyttet til integrering og islam holder seg konstant langt framme i nyhetsbildet.
Så lenge Høyres framgang i så stor grad skyldes andres elendighet, mener Narud at partiet ikke kan hvile på laurbærene. Men samtidig utelukker hun ikke at Høyre kan bryte 30-prosentgrensen.
– De har jo gjort det før, så det er ikke umulig. Men det kommer litt an på utviklingen for Frp. Det er vanskelig å se for seg at begge skal vokse ytterligere uten å spise mer av hverandres velgere, sier Narud.
Sykehus
Arbeiderpartiet tror valgforskeren vil slite med sykehus- og helserelaterte spørsmål helt fram til valget.
– Kanskje er sykehussakens mobiliseringskraft litt undervurdert. Mange føler at styringen er overlatt fagmiljøer og usynlig byråkrater. Her har regjeringen et stort pedagogisk problem. Helse kommer nesten alltid øverst på velgernes prioriteringsliste, og det blir lett en konflikt mellom sentrum og periferi. Helse er et vepsebol, sier Narud.
Men ellers er hun tilbøyelig til å være enig med statsminister Jens Stoltenberg når han sier at den politiske våren ikke ser spesielt tung ut.
– Uansett partifarge har alle regjeringer til enhver tid mange store saker å bale med. Det i seg selv er ikke uvanlig. Noen ligger i regjeringen, andre er sendt Stortinget. Hvor vanskelige de blir, er litt avhengig av hvordan mediene håndterer dem, sier Narud.
Den såkalte mastesaken, kraftutbyggingen i Hardanger, er en slik sak. Den kalde vinteren forsterker behovet for mer strøm og kan dempe motstanden mot mastene. Narud sier det blir spennende å se reaksjonene på ekspertutvalgene om en måneds tid.
Medfølelse
Senterpartiet er på grunnfjellet, men gjør det ifølge Narud alltid bedre i lokalvalg enn riksvalg.
– Det skal mye til at ikke det skjer også i år. Dessuten tror jeg det begynner å vokse fram en følelse blant folk flest om at nå har Liv Signe Navarsete blitt utsatt for nok. Mange synes nesten litt synd på henne. Hun har tatt hele belastningen for noe som var et organisasjonsanliggende, sier valgeksperten.
KrF er øyensynlig det eneste partiet som skifter leder i 2011. Knut Arild Hareide tar over et parti som er i utakt med de store velgerstrømningene. Narud tror han står overfor en bratt jobb.
– Både KrF og Sp er partier i forvitring, partier som ikke klarer å utvide sine velgergrunnlag. Begge blir assosiert med det som har vært, ikke det som ligger i framtiden. De har begge en enorm utfordring, sier valgforskeren. (ANB-NTB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge