Hul NHO-demagogi
Dersom NHO på alvor nærer bekymring for hvordan velferdsstaten skal finansieres i framtiden, bør de sette skatteunndragelser på dagsorden.
nina.sandaas@lomedia.no
I forkant av årskonferansen til Næringslivets Hovedorganisasjon i går er vi blitt bombardert i alskens medier med en salig røre av synsing og udokumenterte påstander fra det hold om noe de kaller «Velferdsfellen». Det står som overskrift på konferansen.
Dagens gode velferdsordninger som tillater tidlig pensjonering, og at folk er syke og blir uføre, er ikke bærekraftige. Staten har et finansieringsproblem, mener NHO. Eldrebølgen, trygdebølgen og innvandrerbølgen vil utfordre velferdsstaten framover. Disse tre værfenomenene vil til sammen få bibelske dimensjoner, skylle over land og folk, og underminere den norske velferdsstaten om lag fra 2020.
NHO er særlig opptatt av det nødvendige i å få ned antallet uføretrygdede og få flere av dem over i arbeid. Og næringslivstoppene som uttalte seg i går var samstemte: Det er for lett å få trygd i Norge.
Å drøfte utfordringene for velferdsstaten er en real sak. At holdninger og normer i befolkningen forandrer seg og kan føre til at trygd smitter, er godt dokumentert. Det er også noen urovekkende utviklingstrender når det gjelder det økende antallet unge med psykiske problemer, unge som risikerer å bli stående utenfor arbeidslivet for all tid.
Men det blir å snu sannheten på hodet når NHO fremstiller situasjonen som om det foregår en utmarsj fra arbeidslivet og over i ulike trygdeytelser, da 76 prosent av alle nordmenn mellom 15 og 64 år er i jobb. En så høy sysselsettingsrate er i verdenstoppen, påpekte statsminister Jens Stoltenberg.
Og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sparket ballen tilbake til arbeidsgiverne, hvis de virkelig ønsker at flere uføre skal inkluderes. 78 000 funksjonshemmede sier de ønsker en jobb, men de får ikke vist hva de kan i arbeidslivet. I dag kan vi lese at selveste Statistisk sentralbyrå mener NHO svartmaler, og derfor skal jeg ikke gjenta det poenget til kjedsommelighet.
Tema for neste årskonferanse i NHO-regi synes jeg er opplagt, hvis de faktisk er så urolige for om pengene strekker til for å opprettholde velferdsstaten. (Man kan jo mistenke dem for å ha andre motiver, som er mer politiske enn filantropiske). Rett før jul fikk vi gjenoppfrisket skatteetatens tall om at anslagsvis 115 milliarder kroner blir unndratt skatt hvert år. Som mange andre mener nok NHO at svart økonomi har mange skadevirkninger og er ødeleggende for de seriøse bedriftene. Men leser man høringsuttalelsen til NOU 2009:4 Tiltak mot skatteunndragelser, er det forbausende mange forslag NHO går mot, forslag som kunne tette igjen skattehullene og få inn de sårt tiltrengte milliardene til velferdsstaten.
Neste år kunne NHO-direktørene og næringslivssjefene med fordel uttale seg like bastant og demagogisk om skatteunndragelser som de har gjort nå om «velferdsfellen». Da ville de hatt bedre grunnlag for egne meninger.
Mest lest
Colourbox.com
Nye satser for pensjon og trygd
Hanna Skotheim
Nav-ordning tom for penger: – Kom som «lyn fra klar himmel»
Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
Nora er en «quiet quitter»: – Det har et ufortjent dårlig rykte
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hassan Adow, Siidali Omar og Abdirahman Hasan.
Hanna Skotheim
Somaliske menn vil samarbeide med barnevernet: – Vi må få vekk frykten
Magnus Hauge under en vinterøvelse.
Privat
Magnus klarte ikke å løpe - fikk ikke bli ingeniør
Endringa kan tre i kraft fra 1. januar 2024.
Brian Cliff Olguin
Terskelen for opptjening av pensjon i staten senkes
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-aksjonen
– Det er mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er moro, sier Rolf Johan Johansen.
Alf Ragnar Olsen
Rolf Johan (28) gikk fra Posten til Tesla. Han har et råd til andre på jobbjakt
Hanna Skotheim
Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet
Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.
Privat. Innfelt: Sondre Dalaker/NRK
Julia vant i retten, men kan gå glipp av pengene fordi hun bor i Polen
Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.
Hanna Skotheim
Her tjener sommervikarene mer enn de fast ansatte
– Heldigvis var det noen som tok initiativ til slutt, sier Hanna Breden (25).
Martin Guttormsen Slørdal
Hanna fryktet at drømmejobben skulle glippe. Så skrev hun en Facebook-post
Klubbleder for Fellesforbundet på verftet Kimek i Kirkenes, Rainer Ingebrigtsen, forteller om tøffe uker etter at det ble satt bom stopp for arbeid på russiske fartøy den 12. mai.
Håvard Sæbø
Samtlige 84 på Kirkenes-verft kan bli oppsagt
Visegeneralsekretæren i ETUC, Claes-Mikael Stahl, er inspirert av at LO lyktes med å forhandle fram reallønnsvekst.
Herman Bjørnson Hagen
Hyller den norske storstreiken: – Det LO lyktes med i Norge, har jeg ikke sett noen andre klare
USS Gerald R. Ford i Oslofjorden, drevet av to atomreaktorer.
Merete Jansen
Hva om det skjer en ulykke på et atomdrevet skip?
– Hvis Ikea vinner denne rettssaken, blir det jakt på tillitsvalgte i alle bedrifter der klubbledere hever stemmen og sier sin mening, sier HK-leder Christopher Beckham.
Leif Martin Kirknes
LO-topp: – Ikea er verst i klassen på fagforeningsknusing
Debatt
Politikere fra fjerne land har kommet til Norge for å studere modellen. Men den er en bløff, skriver Simen Tveitereid.
Brooks Rice / Unsplash
Vil seks timer på jobb gjøre hverdagen lettere? Ja, er svaret
Kommentar
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen har grunn til å smile bredt, skriver Kjell Werner.
Ida Bing
Etter flere år med uro rundt trygdeoppgjøret, er det nå full enighet
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Her skal Camilla kjøre opp på nytt. Se dommen fra sensor Morten
Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.
Arkivfoto: Eivind Senneset