JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva er kapitalismen?

Er det bare profittkampen som karakteriserer systemet?

Selvsagt er kampen om profitten det viktigste. Karl Marx har skrevet mye om det. Men vi har en annen tysker som har skrevet om en annen og kanskje like viktig side ved kapitalismen – dens «ånd»: Max Weber.

Han skrev om «Den protestantiske etikk og kapitalismens ånd». Han sier: «Spørsmålet om drivkreftene bak den moderne kapitalismes ekspansjon er et spørsmål om utviklingen av den kapitalistiske ånd».

Dette er utrolig viktig. Der demokratiet – det politiske demokratiet – seiret ble samfunnets regulerende kraft en del av samfunnets viktigste funksjoner blant annet gjennom parlamentene. Men uten at de som skulle regulere, til en hver tid forsto hva som skjedde. Demokratiet ble en fetisj – det vil si noe man dyrket – men uten å undersøke dets reelle situasjon.

For Marx var nettopp dette viktig: å avsløre hvordan det økonomiske systemet borgerskapet hadde skapt, fungerte i hverdagslivet. Og borgerskapet skjulte ikke sine hensikter: Det ville endre alt som sto i veien for dets trang til å ekspandere og maksimere profitten.

Systemet virket i seg selv «lukket» – det var vanskelig å forstå. Det som «så ut som noe», ville vise seg å være noe ganske annet. Det var denne lukkede eller skjulte situasjon Marx ville avsløre for sine medmennesker. Han ønsket de skulle være seg bevisst hva som skjedde.

Og hva var det som skjedde – og hva er det som skjer hver dag? For å få svaret på dette, må du studere Marx. Lese ham om og om igjen. Uten Marx vil du aldri få de svar du gjerne skulle ha om demokratiet skal realiseres.

Jeg undres om du vil gjøre en slik innsats?

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 19/2012)

Annonse

Flere saker

Annonse