JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva kan vi lære av svenskene?

sym@lomedia.no

«Det er selve velferdsmodellen vår som står på spill. Kommunevalget blir en viktig prøvestein foran neste stortingsvalg. Og det er også i kommunene høyresidens omlegginger starter», fastslår LO-nestleder Gerd Kristiansen overfor ANB. Det siste kan de skrive under på i Bergen. Der sitter mange ansatte i sjokk etter at det borgerlige byrådsflertallet i Bergen plutselig vedtok å privatisere kommunerevisjonen.

De ansatte fikk høre om forslaget samme dag som det ble vedtatt i bystyret. Overraskende er det derimot ikke at byrådet privatiserer og konkurranseutsetter.

Vi må vinne tilbake storbyene, sier LOs nestleder. Men de rødgrønne sliter med oppslutningen i Bergen, Oslo og en rekke andre byer. Også i Sverige opplevde de rødgrønne sterk tilbakegang i storbyene, men det ser ut til at de beholder flertallet i Malmø og Gøteborg. En medvirkende årsak til det er det svenske Miljøpartiet som gjorde gode valg i storbyene. En godt utdannet urban middelklasse er mer miljøengasjert enn folk fl est.

Valget i Sverige viser at det ikke finnes noen enkle måter å vinne valg på. Og det er spesielt utfordrende hvis man må endre folks politiske grunnholdninger. Valganalysene i Sverige avdekker at skole er det viktigste politiske tema både blant blå og rødgrønne velgere. Men bortsett fra skole og til en viss grad eldre- og barneomsorg, ser vi tydelige skiller mellom blokkene. På den borgerlige siden er det økonomi, på den andre velferd og miljø. Det er SVT, Sveriges NRK, som har trukket denne konklusjonen ut fra sine valgdagsmålinger.

Er dette riktig og overførbart til Norge, kan det tyde på at vi er i ferd med å få en sterk middelklasse som vurderer at landets og egen økonomi, er det viktigste politiske spørsmålet. De er trygge på at egen lommebok kan gi dem den velferden og levestandarden de ønsker. Langt på vei kan det passe godt med de tydelige klasseskillene i Oslo og hvordan det slår ut politisk når velgerne skal stemme. Det kan også forklare hvorfor vi over tid har hatt et solid mørkeblått flertall på norske meningsmålinger.

– Vi må ut og prate med folk, fastslår Gerd Kristiansen. Og det har hun helt rett i. Men har middelklassen for alvor tatt steget til høyre, kreves det langt mer enn en god tradisjonell valgkamp for å lykkes. Og skal vi tro på de svenske erfaringene, betyr det også en politikk bedre tilpasset middelklassens krav. Økte skatter for å sikre velferdsstatens framtid, er neppe ett av dem.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktualt nr. 15/2010)

Annonse

Flere saker

Annonse