Hvem skal skape velferden?
Kan markedsøkonomien skape et bedre velferdstilbud? Ja, mener Høyres Bent Høie, mens SVs Inga Marte Thorkildsen vil fjerne markedstenkningen.
morten.hansen@lomedia.no
anders.hauge-eltvik@lomedia.no
Bent Høie er ikke i tvil om at markedsbaserte løsninger er et gode for velferdsstaten. Men han er klar på at det ikke disse løsningene som skal styre tilbudet.
- Velferdstjenestene skal ikke styre velferdstjenestene. Det skal politikerne gjøre. Men man kan godt bruke markedsøkonomiske prinsipper innenfor rammen av et offentlig system gir bedre velferdstilbud, sier Høie.
Barnehagesuksess
Han bruker barnehagedekningen som eksempel. Og påpeker at da den sittende regjeringen åpnet for å skape et marked for private barnehager ble det full barnehagedekning.
- Samarbeidet med private aktører har sikret full barnehagedekning på rekordtid. Og store nasjonale undersøkelser viser at foreldrene i private barnehager er aller mest fornøyd med tilbudet. Derfor stiller jeg spørsmålet hvorfor vi ikke bruker dette virkemiddel på andre områder. For eksempel nå som eldrebølgen står foran oss og vi trenger sykehjemsplasser, sier Høie.
Han trekker også fram sykehuskøene som et eksempel på at markedsøkonomiske prinsipper fungerer.
- Da Høyre satt i regjering, i 2001 til 2005, ble det skapt et marked for å få unna sykehuskøene. Den sittende regjeringen har strammet inn mulighetene for private aktører, og sykehuskøene har igjen økt, sier Høie.
Ønsker nasjonal helseplan
Han ser imidlertid at det kan forekomme uønskede sidevirkninger når markedet gjør sitt inntog.
- Da Ansgar Gabrielsen var helseminister var det et stort fokus på somatiske helsetjenester. Det var økonomisk gunstig å behandle somatiske lidelser, noe som gikk ut over helsetilbudet til de med rus- og psykiske lidelser. Da gjorde Gabrielsen grep som rettet opp dette, sier Høie.
Han mener svaret på de uønskede sidevirkningene er politisk styring. Høie etterlyser større politisk styring med helsesektoren.
- Etter vår oppfatning er dagens styringsmodell et politisk skjermbrett, hvor helseministeren kan fraskrive seg ansvar og overlate problemene til helseforetakene. I dag har vi fire regionale helseforetak som styrer for seg selv. De politikerne som sitter i styrene er politiske gisler. De er der som representanter for eierne og ikke for å se til at en politikk blir fulgt. Når vi valgte den modellen man gjorde, burde man hatt en nasjonal helseplan som var mye mer politisk forankret, mener Høie.
Torkildsen bekymra
SVs stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen sier hun er bekymra for neste års valgkamp.
- Det er jeg, for jeg ser at høyresida og spesielt NHO posisjonerer seg for mer konkurranseutsetting og mer New Public Managment. Og de har vind i seilene, og har veldig god drahjelp fra EU. Vi må være skjerpa, ha gode løsninger og jobbe internasjonalt, sier hun.
Thorkildsen mener det er en farlig utvikling hvis de private får ta over enkle og lønnsomme oppgaver, mens det offentlige blir sittende igjen med de kompliserte og tunge oppgavene.
- Utfordringen er å beskrive alternativene på en god og troverdig måte. New Public Managment er et begrep ingen vanlige mennesker har et forhold til. Men har vi de gode eksemplene, følger folk oss og vi får nikk over alt, mener Thorkildsen.
Tro på de ansatte
Samtidig advarer Thorkildsen mot en holdning om at "bare det er statlig er det bra". Hun mener noen avgjørende faktorer må på plass for å styrke staten.
- Det trengs mer demokratisering, mer nedenfra og opp og er tillitt til de ansatte om at de kan gjøre en god jobb. Slik kan de statlige ansatte få en stolthet for jobben sin og utføre den godt selv om de ikke har en pisk over seg. De valgte kanskje offentlig sektor for å gjøre noe bra. De gjorde det i alle fall ikke for å bli rike, sier Thorkildsen.
Hun vil ha bort enhver tankegang om å se på brukerne av offentlige tjenester som kunder som kan slå lommeboka i bordet og kreve det de ønsker.
- Da tenker jeg: Hva slags samfunn vil det være? Har vi ingen plikter? Offentlig sektor og velferdsstaten skal være noe annet enn det private, sier hun.
Thorkildsen advarer mot større forskjeller, siden hun mener det vil svekke oppslutningen om velferdsstaten.
- Det vi må kjempe tilbake, er tanken om at offentlige løsninger er tregt, gammeldags, ineffektivt, håpløst og at de ansatte er daukjøtt. Det er et menneskesyn vi må ta et oppgjør med.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie