JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvis alt går galt

Forhandlingene i København har trange kår, og det kan få alvorlige konsekvenser hvis det stopper opp.

Når dette skrives henger forhandlingene i København i en tynn tråd. Mye tyder på at det ikke blir noen forpliktende avtale. Hva vil skje da?

Da vi hørte USAs utenriksminister Hillary Clinton på pressekonferansen i dag sa hun: «Problemet forsvinner ikke selv om vi har dratt fra København.» Selv om forhandlingene her på klimakonferansen ikke fører til noen avtale, vil klimaproblemet ikke forsvinne, det vil bare øke.

Det må finnes en plan B, for det finnes ikke noen planet B.

På fagspråket heter klimamøtet i København COP 15 (Conference of the Parties, partskonferanse). Neste år er det planlagt et nytt klimamøte i Mexico COP 16. Prosessene må uansett fortsette til det. Et annet alternativ er at det arrangeres et COP 15,5 i løpet av sommeren.

På mange måter er ingen avtale bedre enn en dårlig avtale. En avtale med et lavt ambisjonsnivå som blir avtalefestet er vanskelig å komme unna. Ingen avtale betyr at prosessen kan fortsette. Det er håp i hengende snøre.

En annen mulighet er at en eller annen G-løsning. Når G8-landene eller den nyere gruppa G20 møtes diskuteres klima. De kommer også med vedtak om utslipps-kutt. Verdens seks størst utslippsnasjoner er plassert i begge disse gruppene. Et vedtak der vil derfor kunne få stor betydning. Problemet med dette er at disse landene er de som hele tida har vært brems i forhandlingene for å få til kutt. En G8 eller G20-styrt klimaordning vil derfor være svært lite ambisiøst.

Et av problemene på COP 15 har vært antall land. Nesten 200 land har vært samlet, og hvert enkelt land sitter i prinsippet med veto. Den nye verdenssituasjonen der Kina har trådt fram på verdensarenaen har gjort at verdens maktbalanse ikke er i balanse, og med 200 land involvert gjør prosessen lite dynamisk.

I 1944 satte verdens leder seg rundt konferansebordet på Mount Washington hotel i Bretton Woods i New Hampshire, USA. 44 ledere benket seg rundt bordet og fastsatte etterkrigstidas verdensorden. Det var klart det var et smidigere system enn dagens gigant COPer.

Ved siden av et nederlag for klima, vil også et nederlag i København være et nederlag for FN-systemet.

Det finnes en mulighet for en ny verdensorden der G20-tilriver seg makta på bekostning av FN. Det vil være et stort nederlag.

Warning
Annonse
Annonse