JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om folk

Carianne stortrives som lærer på flerkulturell skole

– Nå er det mye roligere her, sier Carianne Sivertsen. Hun er lærer og SL-tillitsvalgt på Bråtejordet skole i Lillestrøm – som for ett år siden fikk mye omtale i media på grunn av bråk og uro.
Carianne Sivertsen (54) er ny som SL-tillitsvalgt på Bråtejordet skole i Lillestrøm.

Carianne Sivertsen (54) er ny som SL-tillitsvalgt på Bråtejordet skole i Lillestrøm.

Sidsel Valum

sidsel@lomedia.no

Variasjonen i arbeidshverdagen og kontakten med elever og kolleger, er det Carianne Sivertsen trekker fram som det mest givende ved lærerjobben.

– Jeg stortrives. Selv om jeg bare underviser i matte og naturfag, vet jeg aldri hva en ny dag bringer, sier hun.

Hun er også kontaktlærer.

Skole med stort kulturelt mangfold

Carianne Sivertsen overtok høsten 2023 som klubbleder etter Are Nerem for SL-klubben med sju medlemmer på Bråtejordet skole i Lillestrøm. En ungdomsskole som i begynnelsen av fjoråret fikk mye medieomtale etter at elever fyrte av nyttårsraketter, sjikanerte lærere og på andre måter skapte bråk og uro.

– Nå er det mye roligere og mer harmonisk. Vi er helt i den andre enden av skalaen. Lærerne er ikke lenger redde for å ha inspeksjon, forteller hun.

Flere aktiviteter for elevene

Noen av tiltakene som ble satt inn, er at elevene har fått flere aktiviteter å holde på med i friminuttene. I tillegg jobber elevrådet nå mer for å skape samhold, forteller hun.

Elevene har blant annet kanonballturneringer gjennom hele året, som Carianne Sivertsen mener skaper samhold mellom klasser og trinn.

Bråtejordet skole har elever med bakgrunn fra flere land. Andelen minoritetsspråklige har økt.

– Da jeg begynte som lærer her i 2010, var det 30 prosent med minoritetsbakgrunn. Nå er det 80 prosent, forteller Sivertsen.

Skolen arrangerer kulturkvelder for niende trinn en gang i året. Da deltar også foresatte, og elevene kan vise fram ulike nasjonale flagg og alle tar med sine nasjonalretter.

En tradisjon skolen har hatt siden 2010, er å arrangere sin egen «Grand Prix» der alle klasser på niende og tiende trinn deltar, og elever på åttende trinn er tilskuere. Elevene velger selv en sang og lager koreografi. En ekstern jury kårer klassen som vinner.

– En gang i året setter vi av tre dager rett før vinterferien til det, og da legger bort alt annet. Klassen som vinner får kinobilletter, og vi merker at samholdet i klassen blir bedre og at de blir mer sammensveiset, forteller Sivertsen.

Flyttet fra Finnmark til Akershus

Carianne Sivertsen kommer opprinnelig fra Kjøllefjord i Finnmark. Hun flyttet med familien til Sandefjord etter ungdomsskolen. Der tok hun toårig utdanning som sveiser på yrkesskole.

– På den tida var det ikke gitt at arbeidsplassene hadde egne garderober for damer, derfor fikk jeg ikke jobb som sveiser, forteller hun.

Hun flyttet til Kristiansand, fullførte vanlig videregående skole og utdannet seg til sveiseingeniør på teknisk fagskole. En bedrift hun hadde praksisplass i gikk konkurs, og på grunn av nedgangstid i bransjen satte Carianne Sivertsen seg på skolebenken igjen. Da hadde familien hennes flyttet nordover igjen, og hun utdannet seg til lærer på høyskolen i Alta.

– Etter et år på høyskolen, møtte jeg mannen min, Dag-Einar Sivertsen, forteller hun.

De giftet seg og fikk to barn. Etter fire år på høyskolen, var hun ferdig utdannet lærer. Hun er adjunkt med tillegg med fagene engelsk, matte og IKT for lærere. Mannen ble valgt som forbundssekretær i 2009 i Norsk Transportarbeiderforbund og er nå forbundssekretær i Fellesforbundet. Året etter flyttet Carianne Sivertsen og barna etter ham sørover.

Fit for fight

Carianne Sivertsen står opp klokka fire hver morgen.

– Jeg drar på trening klokka fem og trener styrketrening og kondisjon. Klokka kvart på sju er jeg på skolen, spiser frokost og forbereder timer, forteller hun.

I skolen treffer henne på årets første tillitsvalgtkurs i SL for nye tillitsvalgte.

– Jeg har også vært på konferanse i januar i regi av SL Akershus hvor også tillitsvalgte fra Buskerud og Østfold deltok. Der var temaene lønnsforhandlinger, AFP og vold og trusler i skolen, sier Sivertsen.

Hun har planer om å delta på flere kurs for tillitsvalgte i SL-regi før sommeren.

– Jeg har også fått innkalling fra Lillestrøm kommune til felles skolering av rektorer og tillitsvalgte om lærernes arbeidstidsavtale i februar, forteller Sivertsen – som ruster seg for den nye oppgaven som plasstillitsvalgt på skolen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse